De multe ori am o senzaţie,
aşa numită deja-vu. Când trec prin anumite momente şi etape, parcă le-aş
retrăi. Uneori nici nu ascult persoana fiind conştient de ceea ce va spune.
Această senzaţie însă se
opreşte la bariera legată de locuri, destinaţii. Niciodată n-am putut spune că
fiind într-un anumit loc, într-o locaţie anume, aceasta ar mai fi făcut parte
din călătoria mea prin viaţă.
Fiind plecat câteva zile în
Germania, am fost convins de colegi, în ultima seară, să mergem la un local şi
să ne distrăm. În momentul în care am pătruns în incinta restaurantului Athos
din Thalheim, aveam impresia că am trecut graniţa, revenind acasă. Aveam
impresia că am coborât din trenul vieţii, în gara respectivă... deşi nu eram la
gară!
Totul părea familiar. Dar nu
era aşa, deoarece chelnerii vorbeau o altă limbă, pe care doar unul dintre noi
o cunoştea. Ambianţa era plăcută şi relaxantă. Mâncarea a fost excelentă dar nu
am savurat-o aşa cum trebuie, fiind concentrat asupra stării persistente.... de
a mai fi fost pe acolo. Acest gând m-a urmărit până la revenirea acasă.
Mi-am întrebat părinţii dacă
nu am fost cumva cu ei, în copilărie, pe acele meleaguri. Ei m-au întrebat dacă
nu am febră sau dacă am consumat alcool peste măsură. Am infirmat ambele
ipoteze şi mi-am regăsit neliniştea.
După două zile am revenit
acasă şi am fost la petrecerea unui coleg de birou. El a ales restaurantul
care-i plăcea şi noi ne-am deplasat spre acel punct. Eram puţin nehătărâţi.
Intrând în restaurant, am vrut să iau loc pe o canapea, dar colegii au spus că
preferă să stea pe scaun pentru este mai confortabil, aşa că m-am conformat şi
eu.
Canapeaua mi-a atras atenţia,
fiind perfectă pentru petreceri, extravagantă având o culoare aprinsă care provoca
din start buna dispoziţie. Eh, colegii mei au vrut un mediu mai sobru, adecvat stilului
de viaţă al sărbătoritului!
Atunci am simţit senzaţia că
nu sunt unde credeam că mă aflu. M-am uitat pe meniu şi astfel am avut
certitudinea că mă aflu într-adevăr la restaurantul Mogambo din Bucureşti.
După zece minute, când am
scăpat furculiţa pe jos, iar un chelner amabil a venit să mi-o înlocuiască am
descoperit misterul. Am revăzut mobila şi... era identică cu cea din
restaurantul german!
Privirea mi-a fost atrasă de
scaunul medalion din lemn masiv, impunător. MI-am dat seama că este mobilier horeca , care era unul de calitate superioară,
specifică restaurantelor şi barurilor. Acesta era complet tapiţat la sezut şi
spătar, putându-se observa cu certitudine stilul specific, baroc, care conferă
eleganţă şi distincţie.
Ceea ce aveau în comun cele
două restaurante era faptul că deţineau mobilier din portofoliu EVO horeca. Mi-am adus aminte şi de alte cafenele care aveau acelaşi design…. Nu era un
sentiment de deja-vu, era doar unul de relaxare şi de regăsire a liniştii
sufleteşti.
În acest fel mi-am dat seama cât de aproape suntem că preferinţe,
gândire, evoluţie, noi oamenii, indiferent de naţie, profesie sau stil de
viaţă! Cât de multe locuri înfrăţite se află în lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu