Luna
martie este prima lună de primăvară, când oamenii petrec mai mult timp
bucurându-se de vremea călduroasă prin contopirea cu natura.
Data de 9 martie este una importantă din
punct de vedere al istoriei religiilor, fiind o zi simbol a crestinismului. În
timpul domniei împăratului Liniciu (307-323), în localitatea Sevastia din
Armenia, guvernatorul Agricola consideră ca fiind sfidare credința în Hristos a
40 de soldați din armata sa. Ca pedeapsă, îi scufundă peste noapte într-o apă
aproape înghețată pentru a-i omorî în chinuri, dar prin puterea Sfîntului Duh,
acesti 40 de mucenici suupraviețuiesc, fiind uciși a doua zi, de către armata
din care făcuseră parte, conform ordinului satanic al guvernatorului. Astfel,
se sărbătorește curajul și puterea de gândire liberă a omului, indiferent de
repercursiunile asupra vieții sale.
Conform
credinței populare, în ziua de 9 martie se deschid porțile Raiului, iar în
cinstea sfinților se prepară 40 de colaci, mucenici și se consumă 40 de pahare
de vin. Mucenicii au forme și moduri diferite de prepare ca urmare a culturii
și a tradițiilor zonale (Moldva, Muntenia, Dobrogea) .influențate și de
perioada de post specifică apropierii sărbătorilor de Paște.
Mucenicii tradiționali se prepară dintr-un aluat simplu (de post) compus din apă, făină și sare. După ce se frământă bine, aluatul se întinde cât mai subțire și se decupează sub forma cifrei 8. Eu am scăpat de această procedură de lucru, cumpărând direct acest produs gata preparat: mucenici Baneasa.
O rețetă de preparare pentru mucenici muntenesti ușor de preparat
este cea oferită chiar de către liderul pe piața românească a acestor produse,
testată și confirmată, o reteta Baneasa. Folosind cantitățile de mai
jos, se obțin 8 porții iar timpul total de preparare până la savurare nu
depăsește o oră.
Ingrediente folosite:
·
400 g mucenici Baneasa
·
200 g nucă măcinată
·
200 g zahăr
·
2 batoane de scorțișoară
·
1 esență rom sau o lingură de rom original
·
1 vanilie
·
sare
·
o coajă de portocală
·
o coajă de lămâie
·
apă
Mod de preparare:
Într-un vas se prepară o
combinație de arome din zahăr, coajă de lămâie și portocale, vanilie,
scorțișoară și puțină sare. După obținerea acestui ingredient, alături de 1
litru de apă, acestea se pun într-o cratiță și se lasă la fiert.
Pentru o
cantitate de 100 g de mucenici
uscați scoși din punga specifică și păstrată de la Baneasa se folosește un litru de apă din sirop. Măcinicii
(mucenicii) se lasă la fiert conform indicațiilor de pe pachet, pentru a se
simți Gustul Baneasa desăvârșit.
Dupa scurgerea timpului se oprește focul, se acoperă cratița cu capac și se mai lasa aproximativ 20-30 de minute ca sa se umfle bine mucenicii și să poate absorbi siropul aromat. Între timp se prepară nuca, ce se taie în bucăți mici, după care se prăjește câteva minute într-o tigaie.
La sfârșit, peste mucenicii calzi, se presară nucă și eventual câteva picături de rom (original sau esență) ce se combină cu gustul cojilor de lămâie și portocale, vanilie, scorțișoară, echilibrându-se aromatic cu sarea.
Astăzi a ajuns a nouă serie de mucenici de la Băneasa, iar eu m-am gândit să modific rețeta adăugând printre arome și pe cele de miere și nucă de cocoș....
Acest articol a fost scris
pentru Spring SuperBog 2023, iar imaginile au fost preluate de pe situl Băneasa
și din arhiva proprie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu