cluc24

marți, 7 martie 2023

Mucenicii – între istorie, religie și artă culinară

 

Luna martie este prima lună de primăvară, când oamenii petrec mai mult timp bucurându-se de vremea călduroasă prin contopirea cu natura.

  Data de 9 martie este una importantă din punct de vedere al istoriei religiilor, fiind o zi simbol a crestinismului. În timpul domniei împăratului Liniciu (307-323), în localitatea Sevastia din Armenia, guvernatorul Agricola consideră ca fiind sfidare credința în Hristos a 40 de soldați din armata sa. Ca pedeapsă, îi scufundă peste noapte într-o apă aproape înghețată pentru a-i omorî în chinuri, dar prin puterea Sfîntului Duh, acesti 40 de mucenici suupraviețuiesc, fiind uciși a doua zi, de către armata din care făcuseră parte, conform ordinului satanic al guvernatorului. Astfel, se sărbătorește curajul și puterea de gândire liberă a omului, indiferent de repercursiunile asupra vieții sale.

Conform credinței populare, în ziua de 9 martie se deschid porțile Raiului, iar în cinstea sfinților se prepară 40 de colaci, mucenici și se consumă 40 de pahare de vin. Mucenicii au forme și moduri diferite de prepare ca urmare a culturii și a tradițiilor zonale (Moldva, Muntenia, Dobrogea) .influențate și de perioada de post specifică apropierii sărbătorilor de Paște.

Mucenicii tradiționali se prepară dintr-un aluat simplu (de post) compus din apă, făină și sare. După ce se frământă bine, aluatul se întinde cât mai subțire și se decupează sub forma cifrei 8. Eu am scăpat de această procedură de lucru, cumpărând direct acest produs gata preparat: mucenici Baneasa.  

O rețetă de preparare pentru mucenici muntenesti ușor de preparat este cea oferită chiar de către liderul pe piața românească a acestor produse, testată și confirmată, o reteta Baneasa. Folosind cantitățile de mai jos, se obțin 8 porții iar timpul total de preparare până la savurare nu depăsește o oră.

 

Ingrediente folosite:

·         400 g mucenici Baneasa

·         200 g nucă măcinată

·         200 g zahăr

·         2 batoane de scorțișoară

·         1 esență rom sau o lingură de rom original

·         1 vanilie

·         sare

·         o coajă de portocală

·         o coajă de lămâie

·         apă

 


Mod de preparare:

Într-un vas se prepară o combinație de arome din zahăr, coajă de lămâie și portocale, vanilie, scorțișoară și puțină sare. După obținerea acestui ingredient, alături de 1 litru de apă, acestea se pun într-o cratiță și se lasă la fiert.

Pentru o cantitate de 100 g de mucenici uscați scoși din punga specifică și păstrată de la Baneasa se folosește un litru de apă din sirop. Măcinicii (mucenicii) se lasă la fiert conform indicațiilor de pe pachet, pentru a se simți Gustul Baneasa  desăvârșit.

Dupa scurgerea timpului se oprește focul, se acoperă cratița cu capac și se mai lasa aproximativ 20-30 de minute ca sa se umfle bine mucenicii și să poate absorbi siropul aromat. Între timp se prepară nuca, ce se taie în bucăți mici, după care se prăjește câteva minute într-o tigaie.

La sfârșit, peste mucenicii calzi, se presară nucă și eventual câteva picături de rom (original sau esență) ce se combină cu gustul cojilor de lămâie și portocale, vanilie, scorțișoară, echilibrându-se aromatic cu sarea.

 


Astăzi a ajuns a nouă serie de mucenici de la Băneasa, iar eu m-am gândit să modific rețeta adăugând printre arome și pe cele de miere și nucă de cocoș....

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBog 2023, iar imaginile au fost preluate de pe situl Băneasa și din arhiva proprie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu