cluc24

sâmbătă, 25 martie 2023

Calea spre menținerea sănătății

 

Se spune că pentru oamenii care sunt sănătoși, scopul lor în viața este acela de a-i ajuta pe cei bolnavi și neputincioși. Această sarcină nu trebuie considerată ca fiind o povară, ci trebuie privită ca un mod de a ne răsplăti existența, să ne ajutăm semenii. Așa precum părinții au avut grijă de noi, la fel, la rândul nostru, trebuie să ne facem datoria față de ei și să demonstrăm că totul în viață este pe principiul faptă și răsplată.

La un moment dar în viață, pentru a fi sigură că nu avem probleme medicale și ne putem organiza viața conform dorințelor noastre, este momentul să mergem la o clinică, la doctori pentru a ne face unele analize.

De multe ori, nu teama de a afla că boala ne dă târcoale reprezintă momentul în care renunțam la aceste demersuri, ci birocrația din sistemul medical și/sau starea spitalelor, a cabinetelor medicale. Uneori însă, suntem nevoiți să facem și acel pas, poate nu pentru noi, ci pentru cineva apropiat nouă.

Amintirile mele din copilărie le reprezintă momentele în care petreceam ore întregi în sălile de așteptare, alături de alți bolnavi care împrăștiau fără voia lor, acei viruși care-i bântuiau. Pe lângă aceste constatări, mai aveam și nedumerirea mea legată de faptul că tot timpul, medicii și asistentele sunt gata pregătiți de somn: purtând halate precum tatăl meu când urmărea un film la televizor, înainte de a se duce la culcare. În momentele de plictiseală, o urmăream și pe femeia de serviciu care-și îndesa mâinile în coșurile de gunoi pentru a le goli de reziduuri medicale, în timp ce ștergea cu mătura sau mopul, acele zone murdărite cu noroiul de pe încălțările celor care au trecut pe acolo

 

Timpul a trecut, iar sănătatea începe să ne preocupe tot mai mult. Putem observa că în domeniul sănătății încep să se rezolve unele aspecte tehnice ce țin de partea administrativă și influențează și profesiile aferente domeniului medical. Sunt pași mici, dar dacă se insistă și se găsesc oportunități pentru evoluție, societatea va fi una mai sănătoasă, atât la propriu cât și la figurat. Problema este că noi nu vrem multe, ci doar o normalitate ce ar trebui să existe peste tot.

Pentru analizele ce trebuie să le facem toți, indiferent că vrem să ne verificăm starea de sănătate sau avem nevoie de o scrisoare medicală pentru a accede la un loc de muncă, timpul reprezintă o variabilă dependentă de noi.

Ideal este că să ne facem o programare online cu o confirmare telefonică a unui reprezentant call-center al centrului medical, care să ne îndrume și/sau să se convingă că am ales opțiunile dorite și necesare. De asemenea, am putea face programări pentru mai multe cabinete, divrse specialități și analize, astfel încât să avem o certitudine legată de relația noastră cu sănătatea.

Mergând la clinică conform programării, să fim preluați la timp, astfel încât să nu stăm prea mult într-un loc unde pot exista totuși viruși-bacterii. La intrarea în clinică, să ne întâmpine la recepție o persoană bine informată, zâmbitoare, care în timp ce ne oferă botosi, se ne indice cabinetul spre care să ne deplasăm.

Același tip acoperitori de încălțăminte (numiți botosi în termen larg) și ce sunt de calitate premium, având rezistență superioară, fiind produși din material de plastic, cu talpă texturată și cu eleastic, conform certificărilor specifice ISP și CE, să fie folosiți și de cadrele medicale pentru a da exemplu și a induce încredere pacienților.

Ajunși în fața locului, asistenta o să ne invite în cabinet, fără a avea timp să ne asezăm pe vreunul dintre scaunele aflate în sala de așteptare. Doctorul trebuie să poarte echipamente de protectie  specifice și să ne acorde atenția necesară pentru a ne verifica starea de sănătate.

Apoi când mergem la un laborator de analize, acesta trebuie să fie dotat cu produse de igienă și curățenie din care să nu lipsească recipienții de gunoi cu deșeuri sortate, dezinfectanți și consumabile de hârtie.

În momentul în care vom fi conectați la diferite instrumente medicale pentru ecografie sau radiografie, trebuie să avem parte și de o protecție împotriva contaminării, asigurată de o hârtie derulată dintr-o rolă de cearceaf  impermeabilă la lichide, având barieră microbiană, realizată din două straturi laminate (un strat polietilena și un strat de hârtie) cu rezistentă la rupere și la tracțiune, de culoarea pereților din laborator: albă.   

Doctorii poartă măști atât pentru a-i proteja pe pacienți cât și pe ei înșiși, astfel încât sănătatea fiecăruia să fie pe primul loc.

La cabinetul stomatologic, doctorul poartă și mănuși latex, astfel încât să nu existe niciun pericol de contaminare și să nu doară prea tare, un deget mușcat cu intenție sau nu, de vreun pacient speriat.

Curățenia și igiena reprezintă elementele importante nu doar în instituțiile medicale, ci peste tot unde sunt oameni și acestia interacționează între ei. Produsele de calitate se găsesc ușor și se pot comanda online de pe site-ul Medicale-Shop.ro.

Uneori, diferența dintre boală și sănătate, o realizează un obiect, un fapt banal, precum ar fi unele consumabile medicale.

 

Articolul a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu