cluc24

sâmbătă, 7 octombrie 2017

Vinul între istorie și plăcere

Istoria vinului începe concomitent cu apariția civilizației și a existenței umane. Izvoarele istorice scrise și nescrise atestă o cultură a vinului și a cultivării ingredientelor necesare fabricării acestuia de peste 9000 de ani.
Cultura viței de vie îți are originea în Grecia și Roma. Vinul a fost considerat medicament, aliment și produs de răsfăț pentru consumatori.
În perioada evului mediu, când apa nu era pură, aceasta se amesteca cu vinul pentru a deveni potabilă, iar vinul era considerat o necesitate datorită acestui rol antiseptic.
În Egipt s-au găsit ulcioare de vin care aveau trecute pe ele anul, producătorul și tipul viței de vie, date care se regăsesc și în prezent pe etichetele de pe sticlele cu vin.
Vinul a fost prezent și la sărbătorile religioase, culturale, fiind un produs care-și avea propriul său Zeu: Dionysos pentru greci sau Bachus la romani.
Fiecare țară are ca bogăție culturală anumite sortimente de vin. În cadrul ceremoniilor religioase, vinul este un obiect necesar, pentru a se realiza uniunea cu Dumnezeu. Vinul reprezintă sângele Mântuitorului care s-a jertfit pe cruce pentru binele oamenilor
Strămoșii noștrii, dacii erau importanți cultivatori de viță de vie și mari consumatori de vin. Cultura acestora despre vin s-a transmis din generații în generați, până în prezent.
Chiar dacă există o multitudine de soiuri și sortimente de vin, românul cunoscător al licorilor bahice, alege Jidvei. Cel mai mare producător de vin din România, grupul Jidvei deține patru crame: Jidvei (cea mai mare), Blaj (vinoteca cu cele mai vechi vinuri din gama Castel, deschisă în anul 1989), Bălcaciu (deschisă în anul 1958, renumită pentru vinurile spumante și distilatele din vin) și cea mai recentă Tăuni  (cea mai mare cramă gravitațională din Europa și unică din România, care-și are începuturile existențial în  anul 2014).
Colecțiile Owner”s Choice și Mysterium fac deliciul cunoscătorilor de vin. Sunt pentru nobili, fiind culese de viță de vie, nobilă. Fiecare colecție cuprinde câte patru sortimente de vin, alb și/sau roze. Colecția Owner”s Choice și-a denumite cele patru specii de vin după numele celor două fiice ale proprietarului: Ana și Maria. Colecția Mysterium trebuie să păstreze misteriul plăcerii gustative, deci poartă denumirea de ... mister.
Deoarece sunt un mare iubitor de cinematografie, seara, după o zi lungă și agitată, mă retrag la televizor și urmăresc un film, savurând deliciosul Mysterium PN + CH + FA, care este o combinația plăcută între Mysterium Pinot Noir cu Chardonnay și Fetească Albă. Aroma florilor de salcâm combinată cu gustul rafinat de măr verde, piersică și caisă, oferă clipe de neuitat și de relaxare după stresul cotidian.


Cu ocazia deschiderii magazinului online Jidvei se poate comanda orice sticlă sticla de vin, mult dorită, fără a fi nevoie de o deplasare la un magazin fizic. Se pot achiziționa cantități necesare și pentru diferite evenimente sau sărbători, care se apropie cu pași repezi. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu