cluc24

duminică, 17 martie 2019

O casa activă și inteligentă


Am ajuns cu bine la destinație. Ne-am cazat în camerele noastre și apoi ne-am pregătit pentru prima ieșire la plajă și implicit pentru prima baie într-o mare liniștită și calmă. Drumul parcurs cu mașina a fost obositor, nu atât datorită duratei cât concentrăriii intense pentru a evita gropile de pe drum.
După ce am pregătit toate cele necesare pentru a petrece câteva ore la mare, la soare am reușit să ajungem cu bine. După o oră de agitație, copiii se jucau în nisip, soțiile stăteau de vorbă.... Adică soția mea și cele ale prieteniilor, nu aveam eu mai multe soții, pentru că nu sunt șeic!
Eu m-am retras la umbră pentru că soarele mă ardea cu putere. Auzisem pe cineva discutând și fiind stresat că uitase frigiderul în priză, după ce-l golise și-i creștea consumul de energie.
În timp ce-mi savurez băutura  în liniște, îmi aduc aminte cu nostalgie de casa mea activă. Am numit-o astfel datorită conceptelor care cau stat la baza construcției, nu din cauza activității noastre intense în cadrul familiei.
Locul în care ne-am construit locuința a fost ales cu grijă. Am ales un teren situat pe un deal, iar copacii se afla în spatele casei.  Casa este orientată spre Est, pentru a primi razele solare chiar de la răsăritul Soarelui. Este o condiție importantă și esențială, așa cum este și orientarea patului spre nord.
Locuința noastra a fost construită având la bază un proiect de casa care a fost îndelung analizat. Doar după un îndelungat și temeinic studiu am reușit ca la urmă, locuința noastră să aibă un certificat energetic care să-i demonstreze eficiența. Aici nu mă refer doar aparatele electrocasnice pe care le alegem în funcție de prețul ideal și de clasa energetică cea mai bună (A+++), ci și la folosirea  tuturor facilităților oferite de zonă, natură și
inspirație.
Construcția a fost realizată din cărămidă și apoi s-a montat polistirenul care să mențină căldura iarna și răcoarea vara. Culoarea casei este portocalie, o culoare caldă.
Acoperișul este drept și plin de panouri fotovoltaice care să capteze puterea soarelui transformând-o în energie electrică. Suntem racordați și la sistemul energetic național dar în timp ce cumpărăm, mai și vindem energie electrică. Am devenit negustori energetici!
Soarele este un prieten al familiei, pe lângă căldura oferită, fotosinteza plantelor ne asigură și nouă o mare parte din consumul de energie electrică necesară vieții de zi cu zi.
Vântul adie de asemenea din sensul de intrare în locuință, astfel că dacă lăsăm ferestrele deschise în casă, aerul curat parcurge întreagul spațiu domestic din încăperi, împingând aerul „viciat” al încăperilor spre exterior.
Apa o folosim de la un puț existent în curte, care este conectat la rețeaua internă a locuinței cu ajutorul unei pompe electrice, pentru care energie electrică oferită de panourile de pe casă 
Avem un dozator care este conectat la rețeaua de apă și care deține un filtru care transformă apa din instalație în apă potabilă. Dozatorul electric poate de asemenea să prepare pe lângă apa rece necesară pentru băut, și apă caldă pentru o preparare rapidă a unei cafele sau ceai.
Din cele mai vechi timpuri, natura a fost aliatul românilor deci de ce să nu continuăm această alianță istorică!
Încălzirea locuinței se realizează în mai multe moduri: prin centrala electrică, razele solare și instalația de aer condiționat.
Avem aparat de aer condiționat de tip inverter, Această tehnologie permite folosirea aparatelor atât pentru a induce răcoare (vara) cât și pentru căldură. Prin intermediul comenzii unității interioare, amplasată pe perete, se stabilește temperatura dorită și aceasta funcționează pe rece sau pe cald. Freonul utilizat în circuitul frigorific este ecologic și aerul purificat nu  poluează. Când dorim căldură doar în anumite zone ale casei sau doar mici variații de temperatură, folosim aparatul de climatizare! Acest aparat are și o unitate exterioară care este amplasată pe peretele exterior al casei iar aceasta emite căldură (vara când produce răcoare) pe care o recuperez printr-un dispozitiv special pe care l-am cuplat la piscină, la jacuzzi și la sauna care se află într-o anexă, lângă casă.
În cazul iluminatului din locuință, folosesc sursele de lumină cu led, fie independente fie incorporate în corpuri de iluminat cu led. Chiar dacă prețul de achiziție este puțin mai mare decât al lămpilor și al surselor de lumină normale, consumul se reduce, atât de mult încât panourile fotovoltaice pot asigura cu usurință necesarul de energie electrică.
Tehnologia a ajuns să ne influențeze viața, motiv pentru care casa noastră este atât o casă inteligentă (comandată prin telefon) cât și o casa activa datorită costurilor de utilități ce merg aproape spre zero.
Am realizat și o termografiere a zonelor din locuință pentru a detecta anumite temperaturi anormale, dar nu a depistat așa ceva, nici chiar în tabloul electric.
Tot ce avem în locuință este comandat prin intermediul telefonului, conectat la internet.  Deoarece nu avem un program bine stabilit, această facilitiate ne ajută foarte mult. Când ne aflăm în mașină spre casă putem activa diferite aparate, instalații, astfel încât acestea să-și facă treaba până ajungem noi acolo.
Ajunși în fața casei, iluminatul se conectează, apa este scoasă din puș și încălzită la temperatura necesară unui duș rapid, în timp ce aragazul electric încâlzește oala cu ciorba, iar temperatura din casă devine una adecvată activităților noastre.

Telefonul mă trezește din gânduri. Este soacra mea care probabil a ajuns la noi și trebuie să-i pornesc iluminatul. Lăsasem puțină dezordine în biroul meu, așa că acolo n-o să activez prin cassa inteligentă iluminatul, pentru că-mi este rușine să vadă că nu sunt ordonat, sau mai rău, să-mi facă ordine!
Stau puțin și mă gândesc... dacă tehnologia evolueazîă și casele devin mai inteligente ca noi?!

Acest articol este o ficțiune și a fost scris pentru SuperBlog Spring 2019, iar imaginea a fost preluată de pe situl AIA Proiect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu