cluc24

luni, 5 noiembrie 2018

Țara Soarelui Răsare – cultură și tradiție


Cu gândul la concediu

Când ne gândim la producătorii de tehnologie modernă, electronică și mașini, implicit ne revine în memoria: Japonia. Pe lângă dezvoltarea tehnicii, aceastî țară reprezintă un simbol al îmbunătățirilor continue a tot ceea ce s-a inventat. Oamenii sunt deschiși și privesc cu mândirie spre trecut și au admirația celor din prezent pentru un viitor în continuă dezvoltare. Japonezii sunt oameni grăbiți care fac totul în ritm alert, nu degeaba țara lor este locul unde răsare Soarele.

Eu mă aflu printre cei mulți care doresc să viziteze Japonia. Precum ʺmicul japonezʺ imortalizează imagini de neuitat de la străvechile bisericuțe de lemn ale Maramureșului până la plaiurile încărcate cu istorie ale Bucovinei, trecând Dunărea și Carpații pentru a regăsi fărâmele istoriei geto-dacice și castelul lui Vlad Țepeș (Dracula), așa și eu vreau să-mi adaug în albumul cu amintiri, imagini de la zgârie norii de la Tokyo și petrecerile tradiționale din întreaga Țară a Soarelui Răsare.
Cea mai frumoasă vacanță, poate fi una chiar cu ocazia Sărbătorilor de Paști, și poate fi un circuit în Japonia în care să îmbin plăcutul cu utilul.    

Pentru a avea o   vacanță perfectă, trebuie neapărat să fie un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză pentru a putea comunica cu asiaticii care vor fi tentați să ne ofere o mulțime de informații utile pe perioada șederii în țara lor.
“Când nu ești sigur de caracterul unui om, privește-i prietenii” – spune un proverb japonez care s-ar traduce la noi cu “cine se adună se aseamănă”, deci eu și o agenție de călătorii putem fi mai mai mult decât potriviți.

Japonia cu Exact Travel Club

Alegerea agenției de turism care să ofere facilitățile necesare pentru o vacanță perfectă este una dificilă. Eu pornesc de la principiul că cei care oferă vacanțe de neuitat turiștilor străini care vizitează Românie, se descurcă perfect ca să încânte cu experiențe nemaipomenite și pe turiștii români ce pleacă pe alte meleaguri.
Pentru mine, un circuit în Japonia cu Exact Travel Club mi se pare soluția ideală. Un circuit în Țara Soarelui Răsare poate semnifica o călătorie în viitor, o percepție realistă asupra trecutului. Vreau să fiu însoțit pe parcursul călătoriei de specialiști în istorie, geografie și arta Japoniei. Vreau să înțeleg anumite tradiții și să identific sensul termenului de gheișă.

Un ghid și o agenție ne permit comunicarea cu gazdele noastre, ne prezintă ceea ce este semnificativ în cultura acelei țări alegând un circuit interesant și informativ, ceea ce de fapt ne oferă o siguranță a unei călătorii plăcute, captivante și interesante. Un ghid și o agenție specializată în circuite și excursii, știu cum să îmbine în mod armonios plăcerile și dorințele tuturor turiștilor, îmbinând în mod armonios arta și cultura, istoria și tehnologia, savoarea delicateselor și gusturile extravagante ale participanților, locațiile de vizitat și zonele mirifice de relaxare.
Încerc să-mi imaginez călătoria, folosind viitorul, care poate odată va deveni trecut după ce a fost un prezent plăcut....

Între patru insule

După apusul Soarelui de pe meleagurile României, urmează răsăritul din Japonia, când voi spune: „さてあなた、日本つけました!” „Bine te-am găsit, Japonia!”. Călătorind spre Japonia se poate admira Oceanul Pacific și Marea Japoniei. Fiind în luna Aprilie, voi putea participa la Festivalul Cireșilor în Floare, dedicată înfloririi sakurei, denumirea japoneză a florilor de cireș, ce simbolizează venirea primăverii. O agenție care-și respectă clienții, nu ratează un asemenea eveniment!

Vom face o incursiune pe cele patru insule japoneze: Honshu, Hakkaido, Kyushu și Shikoku, ce reprezintă 95% din teritoriul Japoniei. Pe Hokkaido vom străbate pădurile de conifere (braf, molid și laric), în Honshu ne vom oduhni la umbra chiparosului, a tisei și a pinului alb, care se înfrățesc cu stejarul și arborii de camfor și bambus. Pe celelalte două insule ne vom delecta cu citircele sub crengile arborilor cu frunze late. Călătorind pe mare, putem admira peste 200 de specii de păsări, crabi și creveți.

După o scurtă escapadă pe străzile înguste ale orașului Tokyo, la Palatul Imperial și Curtea Supremă, voi părăsi orașul aglomerat, plin de temple și parcuri cu arbori pitici, deplasându-mă cu trenul rapid spre portul Yokohama, folosind prima cale ferată construită în Japonia, din anul 1872.
Kyoto, orașul din sudul insulei Honshu mă va aștepta cu obiectivele culturale, scăpate de bombardamentul din 1945: resedința sogunului Tokugawa (Nijo Castle), templul cu cea mai înaltă pagodă japoneză (Toji), simbolul religie nipone (Pavilionul de Aur – acoperit cu acest tip de tezaur). 

Toate acestea le vom vizita gratuit, având și transportul public asigurat tot în acest fel pentru că ne vom îmbraca în chimono, o ținută tradițională, care este atât biletul nostru spre gratuitate cât și o îmbrățisare a culturii japoneze. O agenție care se respectă și cunoaște tradițiile locale nu va evita să ne ofere aceste privilegii. La sfârșit, vom face o plimbare pe Muntele Fuji, după care, vom merge în vecinătatea orașului, la Osaka. Și aici, ghidul nostru are un rol sensibil și important pentru a reuși să ne facă să urcăm muntele, cu o recompensă legată de ceea ce ne oferă mirifica Osaka.
Orașul Osaka este denumită Veneția Japoniei, și mă va saluta cu clipocitul apei râului Yodo. Voi face scurte plimbări prin oraș unde voi saluta zgârie norii și voi savura delicioasel specialități din orez. Ziua orașul fiind aglomerat, voi profita de serile pe care le voi petrece în zona Dotonbori, care este jungla luminoasa a restaurantelor și a barurilor, care au ca indicator un panou mobil urias în forma de crab, ceea ce reprezintă simbolul orașului, conform explicațiilor oferite de către ghid.



Voi savura delicatesele sushi condimentat cu sos dulce, preparatele din pește sashimi, grătarul japonez teppanyaki, clătitele okonomiyaki alături de câte un pahar cu vin alb.

Indiferent de cât de multe muzee sau locuri pline de istorie am vizita, câte plimbări și excursii am face sau câte meniuri și specialități locale sau naționale am savura, timpul ni se va părea scurt, iar ghidul nostru, ne va face o prezentare pentru alte excursii și incursiuni în lumea asiatică în general și în Japonia în special.
Am aflat istoria shogunilor, viața gheișelor, am participat la diferite festivaluri zonale specifice și am re(descoperi) mâncărurile delicioase , iar aparatul foto a devenit neîncăpător pentru multitudinea de imagini care devin amintiri de neuitat.

Pot lăsa mici amintiri persoanelor dragi din Asia, care mă ajută cu informații despre țara lor, dar voi fi răsplătit la rândul meu, pentru că ei conviețuiesc pe baza unui proverb devenit principiu: ”Nimic nu este mai scump decât ceea ce primeşti pe gratis”.
De-a lungul călătoriei prin Japonia, am văzut doar chipuri vesele, exact ca starea noastră interioară pe parcursul călătoriei. Ghidul ne va spune că “Cel care zâmbește în loc să se înfurie va fi întotdeauna mai puternic” este un proverb japonez după care acest popor se ghidează în viață.
După o asemenea excursie În Japonia, bateriile sunt încărcate pentru o nouă perioadă de muncă pentru că „munca înnobilează omul” așa cu japonezii sunt harnici și spun că „Nimeni nu se împiedică stând întins în pat” dar nici nu-și găsește rostul vieții.
Ajuns acasă, voi oferi prietenilor mei câte un pahar de sake, băutură tradițională japoneză și voi spune privind spre locul de unde răsare Soarele: “まもなく、日本親愛なる” - “Pe curând, Japonia dragă!”, cuvinte învățate cu ajutorul ghidului.


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018 iar imaginile au fost preluate de pe situl Exact Travel Club..
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu