cluc24

duminică, 4 noiembrie 2018

Confortul energetic - Prin muncă şi stăruinţă, vei ajunge la dorinţă


Dacă nu știi încotro mergi, uită-te înapoi de unde ai venit

Se știe că ʺiarna nu-i ca varaʺ mai ales când plătim facturile la utilități. În fiecare an ne propunem să remediem pierderile inutile care ne măresc cheltuielile dar trebuie să găsim specialiști în domeniu, nu persoane care se potrivesc cu meseria pe care o prestează ca ʺnuca-n pereteʺ.
Casa noastră ne reprezintă, fiind imaginea noastră în societate. Locuința este un brand al nostru, care indiferent că dorim sau nu, este propria noastră marcă. Degeaba omul vrea să pară ceva ce nu este în realitate, pentru că între pereții locuinței, se redescoperă pe sine „Nu încerca să fii ceea ce nu eşti, căci al tău suflet ţi-l umileşti!”
În viață totul costă, dar trebuie să ne stabilim noi, prețul pe care-l plătim! Pentru că „Viaţa este cea mai mare afacere. O primeşti gratis”(proverb evreiesc).
“Un om nesăbuit poate fi cunoscut după 6 lucruri: mânie fără cauză, discurs fără folos, schimbare fără progres, cercetare fără tel, își pune încrederea într-un străin și își ia dușmanii drept prieteni”. Un om deștept, își “face iarna car și vara sanie” fiind pregătit din timp cu soluții, pentru orice problemă care poate apărea... chiar și pentru propriul său confort energetic.
Chiar dacă remedierile care sunt utile, necesită timp, trebuie să ne încredem în afganii care susțineau: “Răbdarea este amară, dar fructele ei sunt dulci.” deci “vorbă multă, sărăcia omului”.

Confortul energetic trebuie să-l avem oricând și oriunde. Fie că suntem la servici sau acasă, una dintre principalele noastre griji trebuie să fim noi, ca persoane.
Trebuie să renunțăm la ideea că dacă economisim, avem bani pentru alte necesități, pentru că și boala care se acumulează în timp, poate deveni o necesitate dacă nu o prevenim.

Compania trebuie să fie imaginea propriilor angajați

Fiind specialist în domeniul energetic, conform propriilor cercetări și studii am remarcat că marii consumatori energetici nu sunt societățile comerciale private, ci consumatorii publici, instituțiile de stat și implicit cartierele de locuințe.
Dacă fiecare consumator și-ar realiza propria eficiență din punct de vedere termic sau electric, consumurile ar scădea iar mediul înconjurător ar deveni unul ecologic. Conform institului național de statistică, 65% dintre marii consumatori energetici sunt instituțiile publice iar 35% sunt consumatorii privați, societățile comerciale.
În acest caz este normal ca o companie privată să investească în confortul său energetic, diminuând cheltuielile pentru a-i crește profitul, datorită scăderilor costurilor de producție, în cadrul căreia se regăsesc și facturile de utilități: apă, energie electrică și termică, aer comprimat.
În prezent, există mai multe sisteme și programe de monitorizare ale consumurilor și care în urma unui audit energetic, pot oferi soluții optime pentru reducerea acestor cheltuieli. Aceste reduceri nu se fac prin economii, ci doar prin prisma evitării risipei de care, de multe ori, nu suntem conștienți.

Se pot face investiții în infrastructură și softuri eficiente care pot produce pe lângă economii și reduceri de costuri pentru mentenanța utilajelor și instalațiilor, pot funcționa după un program bine stabilit și conform fluxului de producție. Marii consumatori industriali de energie electrică sunt obligați să se adreseze unui auditor energetic pentru a realiza un bilanț energetic pe un contur bine determinat al companiei, din patru în patru ani.
De multe ori însă, productivitatea și eficiența nu merg în concordanță, iar oamenii nu vor fi mereu de acord unii cu alții. „Nici atunci când la poarta fiecăruia va curge o fântână de argint oamenii nu vor înceta să aibă nevoie unii de alții” spune un proverb arab demonstrând că omul nu poate conviețui decât alături de ceilalți.
Dar toți angajații trebuie să fie constienți că trebuie să „tragă la același jug”, la fel, pentru că atunci „când se termină jocul, regele și pionul se întorc în aceiași cutie”, spune un proverb italian..

“Cu minte este acela care vede mai întăi locul în care va ajunge săgeata sa” - proverb arab

Fiecare dintre noi avem o săgeată, o direcție de mers, adică casa noastră dragă, unde ne așteaptă familia și găsim tot ceea ce am vrut, ne-am dorit și am făcut pentru noi.
Casa este bunul nostru cel mai de preț, acoperișul ne ferește de intemperiile naturii. „Ți-ai pierdut bogăția, ai pierdut ceva; Ți-ai pierdut onoarea, ai pierdut mult; Ți-ai pierdut curajul, ai pierdut totul” spune un proverb german care îndeamnă la rațiunea de a gândi.
În domeniul casnic, proprietarul locuinței este cel care decide modul de administrare pentru propriile cheltuieli. În cazul noilor locuințe, sau în cazul unor tranzacții imobiliare, proprietarii trebuie să ofere un certificat energetic, pe baza căruia se stabilesc prețurile locuințelor și eventualele investiții eficiente pentru viitor.
În lipsa unui certificat energetic, putem face mici investiții care se amortizează în timp scurt. Se spune că o investiție care se amortizează în maxim un an, este una eficientă.

“Apele liniștite sunt adănci” precum și locuințele ideale sunt cele întreținute ieftin și care oferă toate condițiile pentru a fi numite cu acel cuvânt drag “acasă”.
Precum spune un proverb chinezesc: “Sapă fântâna înainte de a-ți fi sete”, așa și noi trebuie să ne îngrijim de locuința noastră înainte de a ne vizită pe nespusă masă: vântul și gerul. Conform englezilor “Timpul pierdut nu se mai întoarce”, trebuie să acționăm cu precauție și stiință, din timp, pentru a ne rezolva problemele și să “nu lăsăm pe mâine ce putem face azi”, nu pentru că s-ar putea să nu mai trebuiască, ci pur și simplu, ar fi “prea târziu sau prea scump”.
Locuința poate fi supusă unui proces de termografie și prin termoviziune ne poate arătă modalitățile în care se pierde energia termică. În urma acestor verificări se pot face diferite modernizări: înlocuire de ferestre și uși, montare de polistiren pe exteriorul clădirii, remedieri de locuri neetanșate corespunzător.
O casă care nu este îmbrăcată pentru iarnă, pentru menținerea căldurii interioare, este ca o trestie lăsată în bătaia vântului. Izolarea locuinței cu polistiren este una dintre cele mai importante și utile decizii pe care le poate lua un proprietar. Ferestrele trebuie făcute din termopan, pentru ca vântul să bată în geam dar nimeni să nu-i deschidă.
Izolarea locuinței reduce consumul de energie termică care se putea risipi prin zonele neetanșate și efectiv încâlzea și aerul de afară, fiind ca și cum am fi deschis fereastra să nu răcească cel care trecea pe lângă casa noastră.
Mulți dintre noi fac economie la energia termică și nu văd, de parcă ar avea ochelari de cal, că ei își risipesc banii pe chelutieli care pot fi reduse prin eficiență energetică. “Flămânzesc în ger cei care nu vor să muncească în căldură” spune un proverb american despre cei care se încurcă în problemele legate de buget, economie fară a lua în considerare, evitarea risipei..
Înlocuirea becurilor din locuințe, cele cu halogen sau mercur cu unele pe bază de leduri este primul pas important pentru eficientizarea locuinței. Becurile cu led au o putere similară cu celelalte becuri dar consumul este simțitor mai mic. Perioada de garanție pentru aceste surse de iluminat oferă încredere într-o investiție financiară ceva mai mare decât pentru celelalte tipuri de becuri. Uneori uităm lumina aprinsă, iar contorul de energie electrică nu ne iartă, dar se mișcă mai încet.
Electrocasnicele pe care le utilizăm au o anumită durată de viață. În momentul achiziționării altor produse similare, noi, trebuie să alegem varianta cu clasa energetică cea mai favorabilă A+++, pe lângă funcțiile și facilitățile oferite, indiferent că sunt mașini de spălat, televizoare, calculatoare, frigidere, instalații de climatizare, centrale termice sau orice alt obiect util și necesar.
De asemenea verificarea și înlocuirea unor robineți sau țevi care care prezintă scurgeri, pot duce către economii la plata apei.
Cea mai sigură și profitabilă economie energetică este realizată prin programul „casa inteligentă”. Acesta este un sistem automatizat și programat care acționează asupra consumatorilor de energie și poate fi utilizat de beneficiar chiar de pe telefonul său mobil. Acesta își poate comanda pornirea și oprirea anumitor consumatori în funcție de propriile opțiuni, priorități și program, iar consumul energetic scade fără a neglija confortul.
Trebuie să fim mereu în pas cu tehnologia și să ne perfecționăm, pentru că: “Viață fără învățătură este moarte”, consideră indienii.

Am prezentat aceste informații în cadrul competiției SuperBlog 2018, conform principiilor indiene: “Învățându-l pe altul îl faci mai bogat, fără ca tu să devii mai sărac”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu