cluc24

vineri, 9 noiembrie 2018

În familie


Emil se trezește voios. Orice sărbătoare sau zi liberă este un beneficiu pentru organism. Privește în jur și-și aduce aminte că are mai multe sarcini planificate. Se ridică agale din pat și în timp ce se deplasează spre baie, deschde fereastra de la dormitor.
Se oprește în bucătărie unde-și pregătește filtrul de cafea pentru a-i oferi întăritorul de zi cu zi. Ajunge în baie și-și privește barba. Se decide să-și amâne bărbieritul pentru a căștiga timp. Face un duș scurt și se îmbracă adecvat pentru o ieșire în oraș.
Se îndreaptă spe bucătărie și constată că a uitat să-și pornească filtrul de cafea din buton. Oftează. Își ia telefonul și privește înfrigurat la mesaje. Prietena Maria i-a transmis o listă cu produsele necesare pentru masa de Crăciun. Se holbează la ele și mormăie încet. Continuă să-i fie frig și constată că pe ușa din dormitor încep să apară fulgi de nea. Aleargă în cameră și închide fereastra larg deschisă. Este frig, deși caloriferul era fierbinte. Constată că a făcut deja o faptă bună, încălzindu-i pe ei ce treceau prin fața blocului.
Renunță la cafea, setează temperaturile centralei la o valoare mai mică și pornește spre îndeplinirea obiectivelor zilnice.

După trei drumuri până la magazin, Emi reusește să ajungă defnitiv pentru ziua respectivă, acasă. Noroc că s-au închis magazinele că altfel încă mai era pe acolo.
Își pregătește bradul și constată că trebuie să-i taie partea de jos pentru a încăpea în suport. Își ia bradul pe umăr și coboară în pivniță. Caută un topor care să fie ascuțit. Începe operațiunea și are probleme cu direcția de aplicare a loviturilor pe lemn. După zece minute, bradul ajunge la o dimensiune ideală pentru o vază cu flori, deși nu a fost prea mare nici înainte.
Își strânge toporul pe care-l depozitează într-un loc sigur până la anul, după care ia bradul în brațe și urcă în apartament. Pe drum se întâlnește cu un vecin care-l laudă:
-          Încă un brad? Am văzut că ai luat și unul mare.
-          Da...da... – bombăne supărat Emil.
Ușa era încuiată. Lovește ușor cu genunchiul clanța dar nimic. Între timp se aud voci din interior.
-          O fi vreun hoț? Sau Moș Crăciun?
-          Bună iubi – zice Maria deschizând larg ușa pentru a permite fumului gros să iasă din interior
-          Foc?!
-          S-a ars friptura de porc. Facem din pui ! – spune cu nonșalanță Maria.
Emil intră în casă și așează bradul devenit brăduț într-o vază. Aplică câteva globuri și un ornament, punând două lumânari pe masă, în locul luminilor din brad. Maria îl vede și spune:
-          Frumos, mic... rustic. Credeam că iei unul mare când am văzut suportul pregătit.
-          M-am răzgândit – spune răstit Emil. Acum mă ocup eu de cele necesare, nu trebuie să mergem în fiecare an la părinți.
-          Bine, dragule – spune Maria alergând spre bucătăria de unde venea un miros puternic de ars.
Emil își ia suportul de brad, cutia cu globurile rămase și coboară în pivniță în timp ce Maria strigă la el:
-          Să duci te rog și gunoiul. S-a ars și puiul. Ce mai avem?
-          Poate faci cartofi și prăjituri. Aduc vinul.
Emil ia și punga de gunoi și se oprește la intrare în pivniță. Lasă gunoiul menajer și intră în beci pentru a lăsa cutia și soclul. Când să închidă ușa, își aduce aminte de sticla de vin pe care o ia și o pune pe balustradă, după care încuie pivnița și fuge cu gunoiul. Apar colindători și-i ocolește, căzând pe gheață în râsetele copiilor, fericiți că văd un pom de Crăciun: punga de gunoi s-a spart și conținutul s-a împrăștiat pe hainele acestuia.

Maria îl privește surprinsă pe Emil:
-          Ce ai pățit?
-          Gata... m-am săturat. Mă duc să fac o baie.
-          Bine... Cartofi nu ai cumpărat?
-          A...ă...a...ă... le-am uitat în magazin! – răbufnește nervos Emil.
-          Poate găsim o firmă de catering – spune Maria.
-          Slabe sanse – oftează Emil. Vinul a căzut de pe balustradă și s-a spart!
-          Cioburile aduc noroc!

Mama pregătește masa. Familia s-a reunit, mai puțin Emil cu Maria, care au vrut să fie singuri. Tata greșise ordinea amplasării tacâmurilor iar Mama remediază situația. Aduce aperitivele. Încep să vină musafirii: fata cu soțul și fiica lor, fiul cu soția și cele două fetițe. Îi primește bucuroasă. Se așează la masă și încep să se servească. Gălăgia este întreruptă de sunetul soneriei. Mama se ridică și spune:
-          Probabil sunt colindătorii!
Ajunsă în fața ușii pe care o deschide și rămâne surprinsă plăcut, văzând o persoană dragă cu barba albă de zăpadă:
-          Bună mamă! Nu putem lipsi la petrecerea De Crăciun da familiei – spune Emil ce intră urmată de Maria. Mâine o să mergem la părinții Mariei, ca de obicei.
-          Da, Crăciunul se petrece în familie – zice fericită Mama.
Bradul de Crăciun participă de eveniment, senalizându-și bucuria prin multitudinea de luminițe care sclipesc.
Nepoțica lui Emil aleargă spre el și Maria îmbrățisându-i:
-          Este primul an când suntem toți împreună când vine Moș Crăciun!
Emil își aduce aminte că în acel an, el trebuia să joace rolul lui Moș Crăciun care vine cu tolba de cadouri. Cei de la masă rămân gânditori, moment în care se aude din nou, soneria. Nepoțica fuge la ușă:
- Este Moșul!
Ușa se deschide larg și Moș Crăciun intră fericit:
-          Oho! Dragii Moșului....
Cei din jur privesc mirați, aruncând o privire scurtă spre Emil care zâmbește. Apelase la serviciile închiriază un Mos Craciun. În fiecare an, câte o rudă se deghiza în Moș Crăciun și aducea cadourile și nu putea participa cu adevărat la eveniment, la magia Crăciunului pentru că trebuia să fie atent la detalii. La petrecerea de la servici, pentru copiii colegilor, firma apelase la această modalitate de distracție pentru copii, #credinmoscraciun, iar Emil a implementat acestă metodă și în cadrul familie.

Atât cei mici cât și cei mari au rămas fascinați de talentul lui Moș Crăciun, care poate fi și Moș Gerilă după frigul care începe să se lase peste oraș.



Crăciunul se petrece în familie. Uneori uităm de importanța acestei sărbători religioase, pentru că nașterea Domnului simbolizează fericirea și existența unei familii care împreună pot trece peste toate problemele care apar pe parcursul anului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu