cluc24

joi, 29 noiembrie 2018

Afaceri la cheie


Costică își construiește clădirea companiei lângă Andrei, amândoi având terenul închiriat de la un proprietar de imobiliare prosper.
Cei doi antreprenori sunt prieteni din copilărie și și-au dezvoltat abilitățile de-a lungul timpului ajutându-se atât cu sfaturi și idei cât și cu anumite recomandări de clienți.
Andrei se ocupă de afaceri în domeniul construcțiilor iar Costică deține o companie de lucrări în instalații tehnice, utilități. Colaborarea dintre cei doi a reușit să le aducă profituri apreciabile și respectul angajaților.
Andrei se folosește în mod intuitiv de tot ceea ce-i oferă internetul și facilitățile acestuia. Costică consideră că partea practică, viața reală este mult mai profitabilă comparativ cu oportunitatea online.
Anotimpurile se succed cu repeziciune, iar iarna își trimite vestitorii, vântul și gerul care produc panică în rândul oamenilor care încep să se retragă spre casele călduroase.
De la un timp, Costică începe să devină o persoană retrasă, dovadă clară a unor frământări care-i macină gândurile. Andrei caută un motiv ca să meargă la firma acestuia unde-l găsește la birou, abătut:
-          Salut! Ce ai pățit Costică?
-          Salut!
-          Ești bolnav?
-          Nu. Vine iarna și nu mai am comenzi. Iar trebuie să-mi trimit angajații în concediu.
-          De ce ești pesimist?
-          Păi în două zile termin cu lucrările pe care le mai am. Apoi poate mai aranjăm câte ceva în interiorul firmei: instalații electrice, pozare de cabluri, zugrăvit dar nu am profit și banii se împuținează. Vroiam să le dau și prime....
-          Păi am eu mai multe lucrări și pot împrumuta oamenii tăi.
-          Da? Mulțumesc. Mereu te-ai descurcat mai bine!
-          Eu mă folosesc de toate oportunitățile care apar. Apropo, de ce nu participi la licitații?
-          Ce licitații?
-          Păi există situri unde sunt înscrise mai multe companii, clienți și furnizori de produse și servicii care participă la licitații cu ajutorul unei platforme.
-          Da? Cum se face?
-          Își faci cont pe Bigg.ro care este o asemenea platformă de tip B2B (adică Business to Business).
-          Model win-win?
-          Da, câștigă atât clienții care-și aleg servicii la prețuri concurențiale, de calitate, cât și furnizorii care pot găsi clienți cu care să aibă colaborări fructuoase. De asemenea, câțtigă și platforma care face puntea de legătură client-furnizor.
-          Mda... Bună idee! Nu știam!
-          Păi eu așa am obținut multe contracte.
-          Nu știam! Ce tarife sunt?
-          Depinde ce tip de pachete Bigg.ro ți se potrivesc, în funcție de interesele pe care le ai.
-          Bine că mi-ai spus. O să mă înscriu și eu.
-          Ai numai avantaje. Poți găsi clienți din orice zonă a țării. Poate prețul tău de aici, este mult mai bun și eficient decât al unor localnici dintr-o zonă anume.
-          Da....
-          Poți fi sigur că toți pornesc cu sanse egale. Există un caiet de sarcini care trebuie respectat și pe care-l discuți cu clientul.
-          Corect. Pot alege eu produsele și materialele dorite, în funcție de producătorii care-mi oferă discounturi.
-          Dar să fie de calitate.
-          Categoric că voi folosi doar materiale de calitate, pentru că serviciul oferit este imaginea mea publică pe site!
-          Așa este. Pe platformă îți fac o prezentare a companii, poți prezenta anunțuri și reclame proprii. A... să nu uit, că prima luna, îndiferent de pachetul ales este gratuită.
-          Perfect! Pot testa modul meu de interacțiune cu celelalte companii de pe site. Îmi pot găsi colaboratori și clienți...
-          Da. Poate chiar și producători sau furnizori pentru anumite materiale pe care le folosești în cadrul lucrărilor pe care le faceți
Andrei vede cum reapare zâmbetul pe chipul lui Costică. Acesta gândește și i se adresează cu patimă:
-          Voi licita prețuri mici, dar voi avea vânzări de produse, iar producătorii o să vadă că fac vânzări și-mi vor da prețuri tot mai bune, câștigând în timp... Voi putea merge cu aceleași prețuri și în viitor pentru că voi fi în câștig la achiziția de materiale pentru lucrări, datorită discounturilor mai mari.
-          Deja vezi departe....
-          Da. Mulțumesc! Ești un adevărat prieten. Un bigg prieten!
-          Nu... Pot fi doar Biggest!
-          Deci nici măcar bigger.... - râde satisfăcut Costică în timp ce naviga pe situl recomandat de prietenul său.
-          Pe mine m-a ajutat și la modul în care compania mea este indexată de către Google.... Mi-au pus de asemenea pe platformă, un slide de prezentare. Afaceri la cheie ....
Andrei își dă seama că vorbește singur pentru că Costică deja era conectat la platforma și ideile pe care i le-a prezentat. Începuse să studieze companiile care ofereau produse necesare în cadrul lucrărilor pe care le realiza compania acestuia.



miercuri, 28 noiembrie 2018

Oare cu ce mă îmbrac?


Ne dăm seama că anii trec doar atunci când sărbătorim anumite evenimente importante din viața noastră: reuniunile de  la terminarea liceului, aniversarea căsătoriei, a zilei de naștere, Noul An..... și multe alte momente plăcute din viața noastră. Cu ocazia acestor evenimente, ne reamintim unele clipe importante care ne-au decis pașii în viață: prima zi de școală, prima zi la Facultate, prima iubire, prima întâlnire...
La mine, aceste avenimente au avut o succesiune ideală pentru că după ce am sărbătorit sfârșitul liceului a urmat agitația legată de pregătirea pentru Facultate, locul unde am cunoscut o colegă care mi-a atras privirea din prima clipă.
Anii au trecut, iar familia „studențească” s-a destrămat, fiecare pornind pe calea lui pe plan profesional. La câteva zile de la terminarea vieții de student, mi-am făcut curaj ca să vorbesc și „altceva” cu fata cea frumoasă. Ne-am dat întâlnire, una diferite de celelalte, când ne vedeam doar pentru a face schimb de cursuri sau impresii legate de examene. Era o întâlnire romantică! În acel moment am simțit fiorii dragostei și m-a cuprins teama că nu voi fi la înălțime, că nu voi găsi subiecte comune pentru discuție și mai ales, nu știam cum să mă îmbrac.
Deși întâlnirea era programață la ora 17.30, am început cu pregătirile ceva mai devreme, de la orele 11.00.
Întâi era necesară o pregătire mentală. După 30 de minute m-am decis să las totul la o parte și să mă bazez pe spontaneitate. După alte câteva minute, am constatat că tactica respectivă nu se potrivea și pentru alegerea hainelor. Mă gândeam să-mi iau un costum dar simțeam că n-o să fiu în largul meu.
Aruncându-mi privirea pe fereastră și am constatat că doamna Toamnă începe să-și facă simțită prezența și era un pic cam frig pe afară. Trebuia să mă îmbrac mai gros, ca nu cumva să încep să tremur și de frig, nu doar de emoție.
După oră de gândire logică, aveam scoase mai multe haine pe pat în cameră, spre bucuria mamei mele, care credea că în sfârșit încep să-mi fac ordine printre lucruri.
Pentru ca totul să fie perfect, trebuia să mă simt bine și să-i atrag atenția fetei care-mi plăcea. Parfumul l-am ales ușor, știind că-i place mirosul de levănțică și musețel.

Afară, vântul începea să bată cu putere iar crengile loveau ușor în geam. Trebuia să mă îmbrac ca o ceapă, în straturi, pentru că dacă îmi era cald, să pot dezbrăca câte o componentă a ținutei vestimentare. Eram sigur că ea-și va alege niște pantofi cu toc și trebuia să-mi aleg și eu o încălțăminte mai înaltă în talpă pentru a nu fi mai mic decât ea!
Mi-am ales pantofii din din piele naturală, aparținând colecției Gino Rossi.  Încălțămintea avea avantajul că spatele călcâiului era rigidizat și se lega cu șireturi. De asemenea avea și interiorul din piele, ceea ce mă făcea să mă simt perfect, fiind și elegant.

După ce am probat mai multe perechi de pantaloni, m-am decis să port pantalonii din colectia Jack & Jones, confecționați din țesătură netedă, fason slim fit și talie regulată. Îmi plăcea că se închideau cu fermoar. Singura problemă care apăruse a fost că trebuiau călcați la dungă. Eu nu prea mai făcusem asemenea operații și aveam în plus mici emoții, riscând să-i găuresc... Am apelat la o soluție ajutătoare, la un prieten. Se știe că cel mai bun prieten al unui bărbat neînsurat este mama lui!

La pantaloni am asortat o cămașă cu mânecă lungă din aceeași colecție vestimentară Jack & Jones, confecționată din țesătură netedă, din bumbac și având guler clasic.


Următorul strat de îmbrăcăminte a fost un pulover de bumbac, din colecția Medicine. Modelul era realizat cu decolteu rotund confecționat din tricot subțire, așa ca pentru un început de Toamnă! Marginea de jos era finisată cu manșetă.

Ultima componentă vestimentară, ultimul strat, era o geacă neagră ce făcea parte din colecția Review, confecționată din material matlasat cu posibilitate de reglare a lățimii interioare a taliei. Geaca era izolată cu căptușeală, fiind din poliester, cu încheiere prin fermoar, fason drept și guler ridicat pentru ca vântul să nu pătrundă în inimă și suflet!

După ce mi-au reapărut pantalonii călcați, fericit de alegerile făcute, mi-am aruncat o privire asupra ceasului și am încremenit. Era deja ora 17. M-am îmbrăcat repede și am comandat un taxi ca m-a dus la locul de întâlnire.
După ce am ajuns la destinație, am fost fericit că nu am întârziat, conștient că reprezentantele sexului frumos nu sunt punctuale, având și ele probleme cu alegerea ținutei vestimentare.
Apoi m-am îndreptat către punctul unde urma să mă intersectez cu fata cea frumoasă. Eram conștient că trebuia să mă pregătesc de așteptare. În acel loc, deja se afla o femeie, cu părul roșcat, având o rochie albastră și un palton care-i scotea în evidență frumusețea. Zâmbesc și în momentul când aceasta se întoarce, rămân fără glas, pentru că  femeia era... ea, cea pe care o așteptam și purta una dintre acele rochii elegante pe care i le admirasem în cei cinci ani, cât am fost colegi....
Anii au trecut, amintirile au rămas, iar curând se apropie o nouă aniversare a căsătoriei noastre....

Articolul a fost scris pentru SuperBlog 2018.

marți, 27 noiembrie 2018

Să facem bine, din toată inima


Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă. Oamenii încearcă să de vină mai bună, încercând să-și rezolve problemele frustrante de peste an. Unii consideră că dacă sunt buni câteva zile, au bifat în existența lor, încă un an în care și-au demonstrat omenia. Binele nu se măsoară în zile, ci în fapte, care ne însoțesc zi de zi, nu doar în anumite perioade. Nu poți fi bun doar azi, pentru că mâine să distrugi tot ceea ce ai clădit pozitiv doar pentru că așa este viața!

Eu reciclez deșeurile din cele mai îndepărtate vremuri, iar de când am observat că acestea nu sunt sortate corespunzător de către cei care aveau această misiune, am început să le duc la centrele de reciclare, componentele de plastic și de hârtie, chiar dacă suma oferit la schimb este una total nesemnificativă.
Am împrumutat cu bani pe unii prieteni, chiar dacă ei au „uitat” însă sunt conștient că viața ne va răsplăti pentru fiecare gest, oricât de mic ar fi.
În timpul serviciului militar am ajuns la spital din motive de sănătate fizică. Acolo am întâlnit un soldat aflat departe de familie, fără surse financiare și fără a avea vreo modalitate de a lua legătura cu ei. L-am ajutat și l-am sprijinit, iar peste câteva luni, ne-am reîntâlnit în același loc, dar în condiții diferite, de această dată având eu nevoie de ajutorul său. Astfel am primit o lecție și am constatat că după faptă vine și răsplata.
Uneori suntem preocupați de binele nostru uitând că trăim în comun, într-o societate în care toți avem un scop comun: viața!
Binele vine din suflet iar răutatea din ură! Este mai greu să fii bun pentru că atunci am avea un suflet curat.
Am participat ca voluntar la mai multe activități legate de educatie în licee, fiind în comisia de evaluare ca reprezentant al unei societăți comerciale. Am văzut că tinerii care-și termină studiile sunt debusolați și le-am demonstrat că viața este o continuă învățare dar trebuie să fie conștienți de ceea ce-și doresc, spre binele lor personal integrat în realitatea socială.
Cum ar fi să existe, o bursă a Binelui, precum este bursa financiară de pe Wall Street?
Chiar dacă pare de necrezut, există o asemenea bursă al cărui deziderat este: “Fapte bune tot timpul anului prin Bursa Binelui – singura platforma de donatii fără comision”. 

Pentru cei care spun că nu au timp să meargă până la sediile fundațiilor pentru a oferi ajutor celor care au nevoie, există această posibilitate online, care organizează  chiar și o competiție de proiecte,. În cadrul acestei întreceri, în urma donațiilor primite se vor realiza clasamente și primele clasate primesc bonusuri în bani.
Am susținut prin mai multe articole anumite organizații și ONG-uri din comunitatea locală. Am participat cu articole online pentru susținere unei Fundații care îi ajută pe cei bătrâni cu mâncare preparată, contra cost și cu ajutor la domiciliu pe cei nevoiași în cadrul unui Campionatul de Bine organizat de BCR. În cadrul acestei campanii am fost printre donatori, oferind haine, bani și promovându-le activitatea în mediul online.

În general, pentru orice profit și/sau investiție, o parte din sumele astfel folosite sunt plătite ca comision sau impozit, ceea ce nu este normal într-o societate clădită de oameni, pentru oameni.
Bursa Binelui este singura platformă online unde aceste donatii online nu sunt comisionate, ceea ce este foarte important într-o activitate precum cea de fundraising. Această unică platformă de donații fără comision (crowdfunding) vine în sprijinul unor campanii care merită ajutor financiar.
Să nu uităm care este scopul nostru în viață, acela de a ne ajuta între noi, pentru că doar împreună putem reuși să trecem peste obstacolele din viață.
Bursa de Bine este o competiție care ridică bunătatea la rang de noblețe. Omul bun este cel care sădește sâmburii dezvoltării unei societăți sănătoase. În general, oamenii fac bine la sfârșit de an, pentru a-și plăti răutățile din decursul anului care trece. Bunătatea nu are unități de măsură în lumea pământească, poate doar în Lumea de dincolo.
Fiecare persoană, dacă ar face cel puțin un bine celui de alături iar răsplată, să-i fie un bine făcut de acesta, unei alte persoane, societatea s-ar dezvolta și răul ar dispărea, oamenii s-ar înțelege și ar comunica în sensul pozitiv al existenței umane.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.

luni, 26 noiembrie 2018

Scopul


Toate întâmplările și activitățile noastre au un scop anume, care pornește din momentul stabilirii unui anumit țel.
Scopul ne însoțește în viașă precum două persoane care se deplasează într-o direcți comună.
Ceea ce urmărim să realizăm ne provoacă stările sufletești care indică percepția noastră asupra vieții.

Când vedem două sau mai multe persoane care se deplasează împreună, înseamnă că au un scop, o direcție comună măcar pentru bucată de drum.
Scopul oamenilor trebuie să fie acela de a fi fericiți, iar prin aceasta să inducă o stare de bună dispoziție celor din jur. Zâmbetul, bucuria și chipul vesel sunt caracteristici ce  indică un mod ideal de viață, dar din păcate nu este și unul real.
Important este să avem un scop real pentru a cunoaște cu aevărat de ce trăim și cum ne dorim să evoluăm.

sâmbătă, 24 noiembrie 2018

În căutarea lucrului bine făcut


Timpul ne provoacă

Ce fac oamenii când sunt supuși intemperiilor naturii? Se protejează: de ploaie cu umbrela, de soarele insistent cu pălării și sepci adecvate, iar iarna se îmbracă mai gros.
Acasă suntem protejați de locuința noastră, de acoperișul de deasupra capului. Toate aceste obiecte care ne protejează se deteriorează în timp pentru că nimic nu este veșnic!
Pentru haine, găsim ușor magazine adecvate și produse ideale, dar pentru acoperișul casei?
Eu locuiesc într-un  bloc de tip vechi, solid care are un acoperiș șubred. Fiind la ultimul etaj, iarna se face condens, iar vara se înfiripă apa de ploaie prin zonele neetanșate corect sau prin cărămizile deteriorate peste ani.

Este un proverb mai vechi care spune că „Cerul e limita dacă ai un acoperiş deasupra capului”, deci câțiva dintre noi, vecini de bloc, anual ne ocupăm de reparația acoperișului, cu frecvența cu care țăranii își cultivă pământurile.

Acoperișul din an în an

În acest an ne-am mobilizat din timp, dar ca în povestea cu cei “zece negri mititei”, în fiecare zi, unul dintre noi dispărea din zonă, pentru diverse motive întemeiate sau nu.
Din cele 15 familii, am rămas doar patru implicați. În timp ce verificam integritatea țiglelor păstrate din anii anteriori, mi-am adus aminte de pașii pe care-i făceam la servici când realizam anumite proiecte și m-am gândit să aplic acele etape în cadrul acestei lucrări.

Am stabilit necesitatea și costurile investiției. Pentru reparații erau necesare doar anumite accesorii și consumabile. Făcând un bilanț al acestor investiții de-a lungul anului, am constatat că majoritatea banilor adunați în fondul scării se foloseau la aceste reparații.
Vecinii mei au fost sceptici. Unul dintre ei, cel care revenise de la lucru din Italia, îmi acorda credit total ca să investim într-o renovare completă, cu înlocuirea tuturor țiglelor și a accesoriilor aferente, folosind tigla metalica Bilka.. Ceilalți doi vecini, erau economi, obișnuiți cu vremurile trecute, când economia era la baza societății.
M-am gândit să-i cooptez în planul meu, care era unul clar. Cei doi vecini pensionari au fost trimiși pe teren, agenți de... cumpărături, ca să vadă și să compare prețurile, atât pentru reparații cât și pentru investiția mai amplă.
Vecinul revenit din Italia s-a ocupat de găsirea unor meseriași care să ne realizeze lucrarea, pentru că era de mare amploare și necesita resurse umane mult mai numeroase decât eram noi și trebuiau profeșionisti.

Eleganță și noblețe

Eu am căutat pe internet variante optime pentru tigla metalica și am constatat că există o adevărată Divizie de Acoperișuri la Vindem-Ieftin. După un studiu aprofundat, vizionând mai multe recenzii video de pe site, am organizat sedința de bloc, fiind conștient că voi avea ceva de furcă cu vecinii, pentru că ei  “Preferă vrabia din mână, decât porumbelul de pe acoperiş”.

Pentru a fi înțeles în totalitate, am realizat o prezentare power-point care i-a uimit pe toți cei prezenți, chiar și pe cei care se fofilaseră de la lucrări.
Primul slide reprezenta problemele care trebuiau rezolvate pe scara blocului, din care am selectat trei, cele mai importante, ce erau scoase în evidență.
Al doilea slide prezenta situația reparațiilor necontenite la acoperișul blocului și dificultățile întâmpinate, astfel că această lucrare a devenit prioritară din “top trei” anterior.
Al treilea slide “Ce ne dorim” - să facem reparații anuale la acoperiș sau să trăim în liniște și pace, zeci de ani?” prezenta un bilanț financiar.
Al patrulea slide prezenta filmulețul și recenzii legate de produsele oferite de Divizia de acoperișuri. Prezentasem prețurile obținute de cei doi vecini pensonari și datele găsite pe situl companiei.care ne oferea materialele necesare pentru acoperisul casei.
În următorul slide erau prezentate avantajele achiziției produselor de la firma Vindem Ieftin: achiziționarea materialelor dorite dintr-un singur loc și la cel mai bun preț, comparativ cu costurile găsite la alte magazine. Alegerea produsului ideal se obține printr-o consiliere gratuită cu reprezentanții companiei.
Ultimul slide spunea: “Minciuna stă sub acelaşi acoperiş cu ruşinea” dacă ne consolăm cu veșnica idee că o reparație de azi, rezistă și la anul....
-          Dar au toate materialele? - întreabă vecina de la parter
-          Sunt producători diverși... - constată un vecin pesimist.
-          Această firmă comandă produsele la toți furnizorii de la care dorim să cumpărăm. Marfa se livrează la noi direct de la producător, fiind ambalată corespunzător și ajunge  în cele mai bune condiții, nefiind stocată prin depozite și manipulată de mai multe ori ca să există riscul deteriorării, ceea ce se reflectă atât în calitatea produselor, cât și în prețul final către noi. Adică costurile de manipulare, depozitare și transport erau în caz contrar incluse în adaosul comercial aferent produsului și achitate de noi, clienții.
-          Da... da...
-          Și dacă am fi cumpărat direct de la producători, aveam prețuri mai mari, pentru că nu suntem distribuitori care să facem rulaj de materiale, ca să avem discounturi - susțin eu
-          Da... Și ne ocupăm noi? - întreabă un alt vecin. Eu am probleme cu spatele. Vecinul este alergic la înălțime....
-          Am găsit o firmă de execuția, care vine cu schelă, nacelă și tot ceea ce este nevoie - răspunde vecinul proaspăt întors din Italia.
-          Ne va costa, pe lângă fondul scării aferent încă.... - spun eu cu voce hotărâtă.
-          Imediat - spune unul dintre vecini care dispare și în câteva secunde, apare cu suma de bani solicitată.
Ceilalți vecini susotesc și se retrag spre apartamentele lor pentru pregăti banii necesari lucrării de reamenajare a acoperișului.

Soluții de viitor

După o săptămână, materialele sunt depozitate în fața blocului, pe alee și echipa de execuție își începe treaba. Unul dintre vecini, filmează desfăsurarea activității. Atunci îmi aduc aminte că în prezentarea video ne informau că dacă filmăm livrarea produselor, montarea lor și realizăm o recenzie video, obținem o reducere pentru următoarel investiții de 100 de lei. Cu siguranță vom putea utiliza banii pentru alte amenajări interioare sau exterioare.

De multe ori, imaginile spun mai multe decât unele cuvinte.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, iar imaginile au fost din arhiva personală și de pe situl Vindem Ieftin - Divizia de Acoperișuri.

vineri, 23 noiembrie 2018

O zi cât o viață ...


Mereu ne lamentăm și spunem: Ce zi am avut!
Atât de des folosim expresii confuze și definitorii ale unei zile că ajungem să uităm, rolul acelei perioade care a trecut și ceea ce ne-a învățat!
Fiecare zi ce trece reprezintă o etape de noi cunostințe, de recunoaștere a propriilor valori și de interacțiuni cu cei din jur.
Viața are ca unități de măsută anii, lunile... orele....adică zilele.
O zi bună ne încântă dar o zi rea sau grea, trebuie să ne ambiționeze. Niciodată nu vom avea aceste zile identice, ca o copie la indigo (sau xerox) pentru că totul ar fi mult prea monoton.
O zi... două zile....fac parte din restul zilelor pe care le traversăm confom stării noastre. Mereu, următoarea zi este prima zi din restul vieții noastre.
Fericirea ține de noi, de modul cum înțelegem mesajele verbale și non-verbale din jurul nostru. Totul depinde de noi!
Hai să ne gândim că avem doar zile bune, iar greutățile vin pentru a ne demonstra tăria propriului nostru caracter!

joi, 22 noiembrie 2018

Fiecare cu pielea lui


Pătrățel își asează bagajele cu produsele cumpărate în portbagaj. Se uită la ceas și închide mașina pornind spre Supermarket. Ajunge în dreptul intrării spre magazinul principal și privește îngrijorat la cozile de la caserie. Oftează și merge agale pe holul magazinului. Vede un panou publicitar care-i atrage atenția: Aslavital Mineralactiv.
Pătrățel pătrunde  în incinta micului magazin și se oprește la standul de cosmetice. Se uită atent, ca un specialist și începe să-și arunce privirea în toate direcțiile. Își scoate telefonul și face o poză cu mai multe produse. Privește imaginea și nu-i place. Își fixează din nou camera foto a telefonului după care se deplasează cu spatele pentru a putea încadra în imagine întregul raft cu produsele expuse. Mai face un pas și simte că-i fug picioarele spre cer, căzând în fund, lovind standul de oale al magazinului de vizavi. Pătrățel se ridică repede, privind în jur. O femeie se apropie de el:
-          Domnule, sunteți bine?
-          Da…. Testam oalele dacă sunt rezistențe la sol!
Vânzătoarea magazinului de cosmetice, o brunetă frumoasă și elegant îmbrăcată aleargă spre Pătrățel:
-          V-ați lovit?
-          Nu. Testez noua geacă de pe mine!
-          Haha! Ce simpatic sunteți! Vă ajut cu ceva? Căutați ceva anume?
-          Da.
-          Vă ajut să căutați ceva anume?
Pătrățel îi face semn vânzătoarei să intre în magazinul buclucaș. Se apropie împreună, de standul cu cosmetice și întreabă ca un expert:
-          Vreau să-i fac un cadou prietenei mele
-          Frumos. La ce v-ați gândit?
-          M-am gândit la multe, dar când am ajuns aici, am uitat tot! Am făcut ceva poze cu produsele pe care le are ea, dar totuși nu mă descurc. Acum vroiam să fac alte poze, să le compar cu cele de la ea, de acasă.
-          Am înțeles.
-          Vreau ceva util, care să-i aducă aminte de mine, de ....
-          Da, înțeleg.
-          M-a atras denumirea de Aslavital....
-          Da... Vă pot recomanda noua gamă Aslavital Mineralactiv, creată pe baza argilei 100% naturale.
-          Bine... dar pentru ce sunt bune? Sunt pentru păr, unghii...
-          Vă pot spune că aceste produse au mai multe beneficii: hidratarea, detoxifierea tenului și protejarea sa împotriva efectelor stresului urban, regenerarea celulară naturală
-          Este bine! Eu o stresez mereu, că este o bună bucătăreasă și ne prepară mâncăruri delicioase! Dar aș vrea ceva produs la noi în țară.
-          Aslavital Mineralactiv este prima gama românească creată pe baza argilei 100% naturale, provenită din Munții Pădurea Craiului
-          Am înțeles. Totuși, la ce se folosește această gamă? - întreabă Pătrățel gânditor
-          Prin gama Aslavital Mineralactiv se asigură un program de îngrijire a tenului prin mineralizare, regenerare, detoxifiere și antipoluare urbană. Cu ajutorul acestui produs se aduce o infuzie de tinerețe și naturalețe tenului. Astfel, pentru demachiere și tonifiere, gama oferă cremă antirid....
-          Prietena mea este tânără și nu are riduri - spune Pătrățel, convins de propria-i dreptate.
-          Are multe beneficii cosmetice, fiind un absorbant de impurităţi folosit pentru detoxifierea pielii, este remineralizant și tonifiant, regenerează și stimulează procesele de reparare a tegumentelor. Sunt produse antistres, antioxidante, antiradicalice și ajută la revitalizarea metabolismului celular.
-          Adică doamnele folosesc produsele cosmetice împotriva poluării și a stresului?
-          Da, aceste efecte....
-          Ar trebui să-mi iau și eu - spune Pătrățel. Ce produse îmi recomandați pentru cadoul care vreau să-l ofer?
-          Cum are pielea prietena dvs.?
-          Păi nu știu... știu că uneori are pielea afurisită - oftează Pătrățel. Mai ales când mă trimite să cumpăr verdețuri din piață....
-          Mă refeream la elasticitatea și fermitatea pielii - spune vânzătoarea.
-          Păi... am vrut odată să o sărut și obrazul ei m-a atras ca un magnet....
-          Da...da... - râde vânzătoarea. Câți ani are?
-          Are... da...are....
-          ... peste 25 de ani?
-          Da.... da.... sigur - spune convins Pătrățel că a găsit o portiță de salvare pentru întrebarea incomodă.

-          Se știe că pierderea elasticității și a fermității pielii este cauzată de scăderea nivelului de colagen din piele. Nivelul de colagen descrește după vârsta de 25 de ani, ceea ce implică necesitatea aplicarea Fiolelor cu Colagen - spune vânzătoarea prezentând un produs de pe raft.
-          A! Este de la Farmec? Credeam că au doar magazine proprii! Ana Aslan....
-          Această gamă de produse este disponibilă în magazinele de brand Gerovital şi Farmec, în magazinul online www.farmec.ro, dar și în hypermarketuri, supermarketuri și magazinele de specialitate din țară.
-          Din câte mi-a spus sora mea, legată de prietena noastră Gogoșar, ea are pielea sensibilă. Sincer nu prea știu că mereu este concentrată la laptop și nu prea-i văd pielea... doar ochii...
-          Vă recomand crema hidratantă antipoluare SPF10 ce asigură îngrijire pe timpul zilei. Aceasta este recomandată pentru hidratarea și protecția tenurilor sensibile.

-          Mda... Ceva pentru poluare aveți?
-          Tot acest produs este recomandat și celor care se confruntă cu reacții la efectele negative ale factorilor de mediu (radiații UV, poluare urbană, poluare electronică), cu reacții alergice, roșeață, iritații, vase de sânge proeminente, deshidratare, ridare prematură.
-          Gata! Am înțeles! Rămâne crema...și fiolele.... Pentru mine aveți ceva?
-          Avem o mulțime de produse....
-          Vreau spumă pentru bărbierit!
-          Da, cum să nu! Produsele noastre...
-          Sunt cele bune! Știu! De aceea am tresărit când am văzut panoul de la intrare.
-          Și eu folosesc creme și produse cosmetice ale acestui brand șl sunt mulțumită de ele.
-          Da...cred... - spune Pătrățel scoțând cardul pentru a achita cumpărăturile.

Pătrățel ajunge cu greu, acasă. Își descarcă bagajele și merge la vecina Gogoșar. Gogonel și Maimuțel se aflau deja acolo. Pătrățel înmânează cumpărăturile gazdei și-și ocupă locul în fotoliu, la televizor. Gogoșar revine la laptop, după amplasarea bagajelor.
-          Ce faci Gogoșar?
-          Bine, Pătrățel.
-          Mda.. - se ridică în vârfuri Pătrățel privind spre vecina ei.
-          Ce ai? - intervine Maimuțel.
-          Vrea să crească - spune Gogonel.
-          Nu... Mă uitam... adică am pielea sensibilă și fac mișcări ...
-          Ce au una cu alta? - întreabă mirat Gogonel.
-          Nimic... Doar vrea să vadă Pătrățel, ce tip de piele am - spune Gogoșar, privindu-l pe Pătrățel în ochi.
-          Da... nu... - se fâstâcește Pătrățel. De ce?
-          Să vezi dacă crema mi se potrivește! - spune Gogoșar.
-          Ce cremă? - întreabă într-un glas ceilalte persoane.
-          Ai uitat bonul de la cumpărăturile Farmec în plasă - spune Gogoșar
-          Și?
-          L-am văzut.
-          Nu... Și estre bună crema - întreabă temător Pătrățel.
-          Hai și vezi - spune Gogoșar ridicându-se și întinzându-și obrazul.
Pătrățel nu ezită și începe săo sărute pe obraz, sub privirile uimite ale surorii lui, Maimuțel, și ale vecinului Gogonel. Gogoșar stă cuminte iar Pătrățel își repetă ritualul de sărutat, spunând:
- Este mai greu de verificat.. trebuie să fiu convins...

Pătrățel... oricine poate fi un Pătrățel, dacă are un Gogoșar....

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.