cluc24

luni, 9 noiembrie 2020

7 moduri prin care putem salva mediul

 

Conform Wikipedia: sustenabilitatea este capacitatea de a dura. Ca definiție, în Dicționarul explicativ al limbii române, sustenabilitatea este calitatea unei activități antropice de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul, deci fără a compromite posibilitățile de satisfacere a nevoilor generațiilor următoare.

Defrișarea pădurilor, industria poluantă, noxele de la mașinile vechi, radiațiile la care suntem supuși zilnic sunt doar câțiva factori care ne afectează în mod direct pe noi ca ființe și clima în mod special.

Oare putem ajuta și noi, ca persoane salvarea climei și să obținem o planetă verde? Răspunsul este categoric DA.

Iata câteva modalități în care putem sprijini mediul și să avem o viață mai sănătoasă:

1. Utilizarea mijloacelor de transport ecologice.

Deplasarea se poate face cu mașina, bicicleta ori trotinetă electrică, care oferă o multitudine de avantaje. Deplasarea este mult mai ușoară cu trotinetele și bicicletele electrice, evitându-se coloanele de mașini și timpul de deplasare scade semnificativ. Costurile cu consumul de energie sunt mai mici pentru întreținerea bicicletei și a trotinetei.

Folosirea mașinilor electrice este mai mult decât utilă într-o societate spre progres. Bateria mașinii electrice se poate încârca ușor, la o stație special amenajată în timp ce se consumă o cafea sau alte produse revigorante. De asemenea, dacă șoferul este obosit, poate trage un pui de somn, ca să fie odihnit și relaxat după continuarea călătoriei.



2. Folosirea energiei solare

Atât persoanele care dețin o casă cât și locatarii unui bloc, pot amenaja panouri solare pe acoperișul clădirii unde locuiesc. Soarele va transmite concomitent oamenilor:  sănătate,  căldură și curent electric ecologic. Panourile solare transformă căldura în energie electrică, care dacă va fi în surplus față de necesarul de consumat, poate fi preluată de acestia în rețelele lor electrice prin intermediul companiilor de distribuție a energie.

Această producere de energie solară, alături de cea produsă de eoliene sunt câteva modalitați care sunt promovate tot mai mult de cei care luptă pentru salvarea mediului. Se știe că energia produsă de soare, apă, vânt este 100% ecologică.



3.Panouri radiante cu infraroșu

Ca alternativă pentru încălzirea locuințelor se pot folosi panourile radiante cu infraroşu. Acestea folosesc puterea radiaţiilor cu infraroşu pentru încălzire și încălzesc obiectele din locuinţă, care implicit şi indirect, la rândul lor încălzesc aerul uniform iar pierderile de căldură sunt minime și umiditatea nu este influenţată. Această modalitate de încălzire este benefică organismului pentru că reglează circulaţia sângelui.



4. Folosirea aparatelor electrice și electrocasnice economice

Înlocuirea aparatelor electrice și electrocasnice mai vechi cu altele ce aparțin ultimei generați, cele ce au un consum redus de energie tip clasă A, a becurilor și a corpurilor de iluminat clasice cu unele pe led duc la reducerea energiei electrice. Centrala veche trebuie înlocuită cu una nouă care să fie cu condensare.

De asemenea, mașina de spălat poate fi utilizată la o temperatură de spălare mai mică pentru unele haine dacă acestea sunt sortate după tipul materilului iar consumul de energie scade.



5. Selectarea deșeurilor

Dacă oamenii ar avea grijă și nu ar lăsa deșeurile și gunoaiele împrăștiate prin locurile pe unde acestia trec și le-ar selecta, astfel încât să fie reciclate corespunzător am avea o planetă verde mult mai repede decât ne dorim.

6. Emiterea facturilor în format electronic

Pur și simplu prin faptul că unele companii de utilități emit facturile online, trimise în format electronic pe mail și permit efectuarea plății cu cardul pe internet, reduce substanțial consumul de hârtie și salvează pădurea.

7. Participarea companiilor la salvarea mediului

Tot mai multe companii se implică în campanii de responsabilitate socială și în salvarea mediului.

Una dintre ele este E.ON România, care prin campania ‚,WE has no limits’’, ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să conștientizăm puterea comunității și a acțiunilor noastre de zi cu zi asupra planetei. Pentru că doar împreună putem schimba felul în care consumăm resursele și doar împreună putem crea un viitor nelimitat de verde.



Această companie care se ocupă cu comercializarea energiei electrice și termice a demarat câteva acțiuni de protejare a mediului.

Una dintre ele este introducerea soluțiilor inteligente pentru controlul alimentării cu energie. În acest scop s-au lansat două produse: E.ON Drive Satelit și E.ON Drive Satelit Smart, care pot fi folosite atât în interior cât şi la exterior pentru o putere configurabilă în variantele 3.7 / 11 / 22kW și au garanție de doi ani.

Pe plan internațional, E.ON și-a câstigat deja reputația de companie ce activează în domeniul ecologic, pentru un verde absolut al planetei. Următoarele informații au fost preluate de pe situl companiei E.ON:

„La fel ca stațiile spațiale, hotelul Radisson Blu din Frankfurt folosește o tehnologie bazată pe celule de combustie, ce funcționează ca o baterie mare și foarte puternică pentru a produce energie și căldură în mod sustenabil. Rezultatele soluției implementate cu E.ON? Cu 600 tone mai puține emisii de CO2 pe an, 3 GWh de energie și 2 GWh de căldură produși de celula de combustie, adică aproape 80% din nevoia de căldură și electricitate a hotelului.”

„Ne-am unit forțele cu localnici, ingineri și furnizori de energie pentru a construi primul sistem energetic suedez administrat pe plan local. Pentru circa 140 de gospodării din Simris, energia este generată de turbine eoliene și panouri solare, susținute de un sistem de baterii care continuă să le furnizeze oamenilor energie, chiar și atunci când soarele nu strălucește sau vântul nu suflă. În totalitate autonom și auto-sustenabil.”

„În inima Londrei se află cea mai mare centrală urbană termică și electrică combinată din Marea Britanie. Am numit această centrală subterană unică: „Citigen”. O rețea modernă, cu motoare cu ardere internă, care furnizează încălzire, electricitate și climatizare aglomeratului oraș Londra. Devine astfel, nu doar o centrală unică, ci și un exemplu remarcabil al puterii lui „Împreună”.”



Voi ce idei proprii și sfaturi de sustenabilitate aveți? Prezentați-le în comentariile de la articol pentru că cine știe ce avantaje vor aduce comunității și societății în care trăim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu