cluc24

duminică, 22 noiembrie 2020

Pătrățel - specialist în medicină și în celule sterm

 

Castravete așteaptă cu ochiul lipt pe vizorul ușii ca prietena lui să plece și aleargă în cameră. Trage masa din dreptul dulapului pe care-l descuie și apare Pătrățel ciufulit și cu un sutien pe cap. Castravete, stânjenit, îl eliberează pe  prietenul său de atacul lenjeriei intime a soției și-l ajută să ia loc pe  fotoliu. Îi oferă un pahar de apă și revine la laptopul său.

-          Super idei legate de ceea ce trebuie să cumpăr, strategic pentru bebe ! - zise fericit Castravete.

-          Mai am și alte idei, dar....

-          Te ascult!

-          Să-mi revin. Trebuie să te ocupi de viitorul bebelușului, un management al timpului, al sănătății, unul ocupațional....



-          Păi o să adun bani în fiecare lună și deschid un cont de economii - spune hotărât Castravete.

-          Contează sănătatea, nu banii.

-          Da, trebuie să-mi protejez copilul, dar cu bani poți rezolva multe. Nu?

-          Sora mea a investit în celule sterm.

-          Nu înțeleg? Am auzit ceva dar nu știu de la cine și unde - gândește Castravete. Ce este?

-          O decizie importantă bazată pe informațiile medicale actuale și precise o reprezintă recoltarea la naștere a sângelui de cordon ombilical, țesutului de cordon ombilical sau țesutului placentar și stocarea lor ca sursă de diferite tipuri de celule stem.  Sângele de cordon ombilical per total, este extrem de valoros din punct de vedere medical.

-          Pentru ce sunt bune?

-          Sora mea, mi-a spus că celulele din sânge din cordonul ombilical care pot fi colectate din placentă și stocate pentru o utilizare viitoare în băncile de sânge sunt valoroase pentru terapii celulare sau transplant de celule stem din sânge. Din cercetări s-a constata că celulele de sânge din cordonul ombilical pot ajuta la reducerea inflamației și la repararea unor zone cerebrale deteriorate.

-          Interesant. Vorbești ca un doctor. Dă-mi amănunte, dar mai rar ca să le pot nota - spune Castravete.

-          În studiile medicale se utilizează termenul „cord blood” adică sânge ombilical. Și dacă o să ai mai mulți copii, sanșele pentru menținerea sănătății lor crește.

-          Cum așa? - se miră Castravete. Este ca la donarea de sânge?

-          Am citi despre un caz a doi frați. Decizia părinților de a recolta și a stoca sângele ombilical al fiicei lor a fost salvatoare și pentru primul lor copil, un băiețel de 6 ani. Acesta a fost diagnosticat cu talasemie majoră, care este o afecțiune cu transmitere ereditară, caracterizată prin anemie severă care necesită administrare cronică de transfuzii de concentrat eritrocitar pe toată durata vieții.

-          Abia pot spune cuvintele dar să le mai și înțeleg - zice Castravete. Dar continuă că este interesant!

-          Cu toate că s-au făcut progrese semnificative în ceea ce privește tratamentul, singura modalitate terapeutică de vindecare a rămas cea asigurată de transplantul alogeneic de celule stem hematopoietice, de la un donator compatibil imunologic sănătos. Astfel s-a efectuat transplantul alogeneic  fraternal de celule stem din sângele ombilical  iar băiatul s-a vindecat.

-          Da, eu știam de termenul „celule stem” că face referire la tipul de celule stem ca ceva legat de suplimente alimentare... Uite aici multe informații dar am și eu dreptate. Sunt clinici multe care fac aceste recoltări dar nu la bebe...

-          Vezi că sunt mult știri false, fake news. Dă o simplă căutare dup fake stem cell claims cosmetics și vezi ce găsești.

-          Da... atâtea informații că nu înțelegi nimic. Unii spun că nu e folositor, alții susțin că s-au salvat vieții... Uite am găsit și povestea spusă de tine, deci e real. Uite un fapt interesant.

-          Care? - se interesează Pătrățel ca un elev tocilar care a ratat un subiect.

-          Conform cercetărilor, placenta umană a fost un ingredient în unele medicamente tradiționale chinezești, folosit din vechime pentru a trata risipa boli, infertilitate, impotență și alte afecțiuni.

-          Păi vezi că am dreptate! - se laudă Pătrățel.

-          O concluzie pentru mine este că în lipsa recoltării la naștere a produselor biologice disponibile, o sursă importantă de sănătate se pierde!

-          La naștere sunt mai multe surse disponibile pentru recoltare la naștere care nu reprezintă riscuri pentru mamă și bebeluș. Pentru depozitare, se achită anual o sumă de bani care însă înseamnă sănătate, prevenție.

-          Oare ce tipuri de celule stem sunt? Am găsit informațiile: celule stem hematopoietice din sângele ombilical, celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar, celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar, celule stem endoteliale din placentă. 

-          Ai devenit interesat!

-          Da. Uite avem și în Romănia. Am găsit probe utilizate în România efectuate la Institutul Clinic Fundeni de către Cord Blood Center.



-          Așa este. Trebuie să ții cont că un depozit de celule stem care conține sânge și țesut din cordonul ombilical devine mai valoros în fiecare an, fiind o investiții pentru generații. Ele se testează continuu și pot oferi în curând multe alte beneficii - continuă Pătrățel și apoi tace, terminându-și informațiile

-           Nu apare nici o respingere de grefă, cel mai avantajos lucru pentru medicina regenerativă văd că apare într-un studiu de specialitate - spune Castravete care este atras de idee și uită motivul întâlnirii cu prietenul său.



Pătrățel stă gânditor iar Castravete studiază intens. Se aude ușa de la intrare, iar Castravete privește spre dulap, dar Pătrățel este mai rapid și iese pe balcon.

-          Eu te las să-ți surprinzi soția cu informațiile primite, iar eu fug acasă. Ce bine că mi-am dat seama că stai la parter!

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu