Un manager energetic are un
rol important în cadrul unei companii. El nu se preocupă doar de reducerea
costurilor legate de utilități, ci și de îmbunătățirea condițiilor de lucru ale
angajaților organizației din care face parte.
Uneori prin simple măsuri de
reducere a risipei de consumuri energetice și termice, crește productivitatea
companiei. Eficiența energetică este definită ca fiind raportul dintre valoarea
rezultatului performant obţinut, aferentă serviciilor, bunurilor sau energiei
rezultate şi valoarea energiei utilizate în acest scop.
Organizațiile sunt construite
în general pe modelul zonă de birouri (administrativă) și hală de producție,
iar legătura printre ele se realizează printr-un mic tunel de trecere.
Fiecare companie, conform
legislației ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare a Energiei) trebuie să trimită de două ori pe an (martie
și septembrie) datele specifice, conform Planul National de Acțiune pentru
Eficiență Energetică (PNAEE).
La un interval de patru ani este
necesară realizarea unui audit energetic. Pentru aceasta se apelează la firme
autorizate, în a cărei componență există un auditor energetic
care va emite un certificat energetic, în urma căreia
compania beneficiară își poate propune noi indicatori și țeluri legate de consumurile
energetice viitoare.
În cadrul unei companii,
consumurile sunt împărțite pe mai multe categorii, dar consumurile energetice
și de gaz metan dețin ponderea cea mai mare și influențează confortul
angajaților atât în mod direct cât și indirect.
Managementul energetic la nivel de birouri
Circuitele de iluminat trebuie
să fie sectorizate pentru a se utiliza iluminatul doar în zonele unde
funcționarea lămpilor este necesară.
În birouri trebuie să existe
ventiloconvectoare care să fie folosite atât pentru alimentare cu energie
termică (căldură) cât și agent frigorific (climatizare) în funcție de
solicitarea dorită. În funcție de reglajul temperaturii solicitate, instalația
va emite căldură sau aer rece, ceea ce asigură confortul dorit de cei care
lucrează în zona administrativă. Folosirea acestor ventiloconvectoare se face
doar în cazul în care ferestrele de la birouri sunt închise, pentru a se evita transferul
aerului în exterior și funcționarea excesivă a instalației.
Managementul energetic la nivelul halei de producție
Iluminatul local de la utilaje
este alimentat din tabloul electric al utilajului, pentru ca după terminarea
programului de lucru, operatorul să oprească concomitent utilajul și iluminatul
aferent pentru a nu se risipi consumul de energie electrică.
Separat pentru fiecare sector
de producție din hală, trebuie să existe atât surse de căldură cât și
instalații de climatizare, care să funcționeze pe baza unui programator ce
primește datele de la un senzor de temperatura, setat pentru o valoare fixă,
ideală atât pentru fluxul de producție cât și pentru confortul celor care
lucrează.
La terminarea programului de
lucru, utilajel și instalațiile aferente vor fi oprite pentru a nu se consuma
energie electrică în zadar.
Pentru a se evita pierderile
căldură și de aer rece, se realizează o termografie a
clădirilor aferente pentru a remedia locurile unde sunt detectate fisuri.
Se cunoaște faptul că un utilaj
sau o instalație cu probleme poate avea consumuri energetice mai mari datorită
forțării motorului electric, motiv pentru care, anual este necesară realizarea
termografiei tablourilor electrice cu componentele aferente. Piesele astfel
detectate, ca având probleme de temperatură (ridicată), se vor înlocui iar
utilajul/instalația va funcționa mai eficient și -și va reduce uzura
componentelor electrice și mecanice.
Metode de eficiență energetică
Cea mai uzuală etapă de
reducere a consumului energetic o reprezintă cea legată de iluminat. Se
folosesc surse de lumină cu led, care au o durată de viața mai mareși un consum
energetic mai mic pentru un flux luminos mai puternic față de vechile lămpi, ce
foloseau becuri incandescente, cu iodură metalică sau cu mercur. Iluminatul
general și de fond poate funcționa pe baza unui programator orar și săptămânal
realizat pe baza setărilor legate de fluxul luminos detectat de senzori.
O eficiență energetică nu se
obține doar prin oprirea unei surse de lumină sau prin realizarea unui audit energetic ieftin, ci prin valoarea acțiunilor
deșfășurate și notificate prin acel certificat
energetic care demonstrează eficacitatea măsurilor care s-au implementat.
O companie de producție deține
în mod implicit, o instalație de producere a aerului comprimat, folosit pentru
utilaje. Aceste compresoare, în funcționare produc căldura care trebuie
utilizată în procesul tehnologic al companiei, nu eliminată în atmosferă.
Recuperarea de căldură se
realizează printr-un sistem de captare a căldurii emise de compresoare, care se
transmite la distribuitorul centralei termice din cadrul companiei. Folosind
această căldură recuperată în proporție de 80%, se asigură necesarul de
încălzire pentru anotimpul rece și necesarul de apă caldă pe timpul verii. În
acest mod se recuperează atât costul de energie termică (care nu se utilizează,
se compensează) pentru căldură-apă caldă cât și costul energiei electrice
consumate de compresoare (care are dublă utilizare: producere aer comprimat și
căldură refolosită).
O altă metodă de eficiență
energetică se realizează prin utilizarea unui sistem de monitorizare și control
al producerii aerului comprimat Compresoarele au un ciclu de funcționare de
mers în sarcină, apoi în gol când nu este cerere de aer comprimat în fluxul
tehnologic al producției, ambele faze sunt consumatoare de energie electrică.
Unul dintre compresoare trebuie să fie cu turație reglabilă, ca atunci când
cererea de aer scade, compresoarele să se oprească automat, iar cel cu turație
variabilă să funcționeze pentru a compensa cererile de aer momentane.
Fiecare companie prin
managerul energetic poate găsi diferite oportunități și soluții pentru
eficientizarea consumului energetic.
Acest articol a fost scris
pentru SuperBlog 2019, cu speranța că poate ajuta atât societatea consumatoare de
energie cât și mediul înconjurător.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu