cluc24

duminică, 18 octombrie 2015

Consumul care ne… consumă



Of! Iar este dimineaţă! Mă trezesc repede, observând că acul ceasului se deplasează ameninţător. Mă grăbesc să-mi pregătesc cele necesare, pornind spre servici. Înainte de a ieşi, văd facturile de energie electrica şi gaz. Le iau cu mine pentru a le plăti când mă întorc spre casă. Ezit să mă uitpeste ele, pentru a nu mă speria de valoare… Oricum urmăresc atent consumul, dar totuşi sunt luat prin surprindere…. ca şi autorităţile de venirea iernii!

Ajuns la birou, arunc o privire în jur, găsind cu greu o priză liberă pentru a-mi pune telefonul de serviciu, la încărcat. Parcă toţi colegii vorbesc cât mine, că toate telefoanele erau la încărcat! Pornesc şi eu, calculatorul. Sunt ultimul…
Mă enervează curentul, nu electric, cel de aer. Instalaţiile de climă sunt pornite, uşa deschisă, ferestrele deschise şi aerul îşi face de cap!

Citesc primul mail. Era de la domnul cu care urma să am o întâlnire legată de un audit energetic  . Nu prea aveam chef de el, de aceea l-am programat mai târziu, spre terminarea programului. Îmi sun colaboratorul care se ocupă de bilanţul energetic al companiei pentru a afla detalii despre firma de audit.
Nu-mi răspunde dar îmi trimite mesaj să mă uit pe mail. Aşa şi fac. În mesajul primit aflu că compania respectivă se ocupă de fonduri nerambursabile pentru monitorizarea energiei cu scopul reducerii consumului. Hm! Poate mă ajută şi acasă!

Între timp, treburile zilnice mă acaparează. La un moment dat sunt sunat de la poartă că mă aşteaptă cineva. Privesc ceasul şi constat că este ora pentru discuţia legată de fondurile nerambursabile, de audit.
O pornesc spre poartă, cu gândul să termin cât mai repede, apoi să mă liniştesc şi eu în cele două ore rămase din programul de lucru.

Ajuns la poartă, am prima surpriză. Domnul de la firmă este de fapt o doamnă! Şi ce doamnă! Elegantă, aranjată, sobră şi cu o mapă de prezentare ce pare impecabilă. În jurul ei apăreau diverşi colegi care aruncau priviri admirative, iar portarul discuta cu ea, părând supărat că am ajuns aşa repede. După prezentările de rigoare, am pornit spre una din sălile de sedinţe.
Discuţia a fost una interesantă. Doamna aflase că depăşim valoarea de energie primară, tep şi s-a gândit să ne sprijine cu fonduri neramburabile ca să obţinem finanţare ca să monitorizăm consumurile energetice în producţie. Eu am insistat să rezolvăm şi cu consumul de energie din birouri, urmând ca apoi să o întreb dacă are soluţii şi pentru locuinţe. Aşa am aflat despre realizarea acelui certificat energetic atât de util pentru birouri şi locuinţe.
Pe această cale am aflat că a fost introdus prin Legea 159 /2013, care modifica Legea nr. 372/2005, obligativitatea acestei certificări, în cazul în care se doreşte vânzarea sau închirierea unei locuinţe. Contractul de vânzare sau procesul verbal de recepţie a lucrărilor efectuate la o locuinţă, sunt nule şi pot fi atacate în instanţă dacă acest certificat lipseşte. Mai multe urma să aflu data viitoare, deoarece atenţia mea, de multe ori, se pierdea în decolteul generos al partenerei de discuţii…

Bucuros de informaţii, am condus-o prin companie, în halele de producţia pentru a vedea despre ce este vorba, demarând procesul birocratic pentru obţinerea fondurilor necesare pentru monitorizarea şi îmbunătăţirea consumurilor.
Nici nu mi-am dat seama cum trecuse timpul… observând doar, că schimbul unu pleca iar schimbul doi venea. De obicei era agitaţie pe culoarul de trecere al zonei de  producţie, dar acum… Uimit întorc uşor capul şi constat că ne urmau, în acelaşi ritm cu noi, toate persoanele, începând cu nişte bărbaţi care-mi studiau partenera de discuţii.
Decid să ne oprim şi să retragem într-o parte pentru ca masa de oameni să-şi continue drumul. Îmi era frică să nu leşine cineva pe acolo….

Apoi ne-am continuat drumul, strategia şi urmează o nouă întâlnire. Timpul a zburat şi trebuie să plec acasă. Să nu uit să plătesc facturile. Îmi arunc o privire pe o poză lăsată de vizitatoare şi decid că este timpul să mă implic şi acasă în reducerea consumului şi a facturii implicit.Interesantă termografie are un bloc reabilitat….


Acest articol participa la concursul SuperBlog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu