Mă trezesc puțin obosit și mă
ridic din pat mergând agale spre geam, pornind CD-player-ul, pentru a mă relaxa
pe ritmurile melodiei: „Mă întreb ce să fac?”. Privesc zăpada care se topește și mă pregătesc de
sărbători. Nu este Crăciunul, ci doar Paștele!
Nu trebuie să merg la
cumpărături, pentru că am fost zilele trecute și mi-am achiziționat toate cele
necesare, iar comenzile online mi s-au livrat în timp util. Sunt conștient că înainte
cu o săptămână de sărbători în general, de Paști în special, ar trebui să stau
la cozi interminabile.
Pornesc laptopul și-mi verific
corespondența online. Mă
sperii, dar îmi trece repede. Zâmbesc și răspunde prietenilor mei care-mi transmiteau
mesajul că acceptă să petreacă a doua zi din Sărbătoarea de Paști la mine. În prima zi de de Paști urmează să vină
familia mea în vizită. Încep să intru în trepidații și mă gândesc să termin cu
ultimele pregătiri pentru evenimentul religios și tradițional care urmează.
Fac repede ordine prin casă și
iau punga cu gunoi pentru a elibera coșul, atât de necesar pentru viitoarele
manevre culinare: adică vopsitul de ouă și Pasca Baneasa.
Ies pe scara blocului și mă
strecor spre tomberon, pe lângă oamenii așezați la coada de intrare în piața ce
se află la doar 30 de metri de locuința mea. Ce coadă imensă! Bine că am scăpat!
Revin fericit în apartament și
privesc spre laptop, unde am noi mesaje de confirmare, mai ceva ca la un
festival de muzică!
Panică! Ce mă fac? Mă
duc repede să pregătesc apa și vopseaua pentru ouă. Panică din nou. O să comand ceva că sigur nu-mi ajunge
mâncarea. Alerg la laptop și caut să fac comenzi online, dar se pare că este
prea târziu, livrările fiind cu termene lungi....
Mă calmez. Sunt matur și mă voi descurca. Caut
caietul de rețete al mamei mele și-l răsfoiesc. Eu nu prea am gătit, uneori
eram atât de leneș că nici până la frigider nu mergeam și-mi comandam mâncare
cu livrare acasă! Aveam o scuză, pentru
că din cauza lipsă de spațiu, frigiderul se află pe balcon, iar ușa de la
intrare unde se livra mâncarea de către curier, era mai aproape de pătuț.
În timp ce pun ouăle la fiert
pentru a le vopsi, găsesc printre retete
traditionale de Paste, chiar și mult căutata Reteta Baneasa pentru pască, așa că mă apuc de treabă.
Pasca
este păinea mâncată de către evrei în timpul Paștelui, iar denumirea își are
originea în ebraica „mata“. Conform tradiției crestinești, această pâine este nedospita,
fără umplutură, gustoasă și realizată din aluat de cozonac, brânză de vaci,
stafide.
Faina Baneasa mi-a fost livrată în timp util de către curier, direct de la producător. Probabil o să prepar și cozonac, doar am comandat special Faina pentru cozonac Baneasa.
Deci,
să ne apucăm de pască. Primul pas îl reprezintă alegerea ingredientelor, atât
pentru aluat cât și pentru umplutură. Multă muncă, dar merită !
Ingrediente folosite pentru
preparare aluat:
- 300 g făină Baneasa,
- 2 gășbenușuri de ouă,
- 50 g de zahăr,
- vanilie,
- sare,
- coajă de lămâie,
- 100 ml de lapte,
- 100 g de brânză de vaci grasă,
- 50 g unt 80% grăsime,
- 20 g drojdie proaspătă adică 6 g drojdie uscată..
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 ou întreg - dar spart,
- 2 albușuri,
- 200 g brânză de vaci,
- 50 g smântînă,
- 30
g Faina 000 Baneasa,;
- praf de sare,
- vanilie,
- coajă de lămâie,
- 50 g unt 80% grăsime,
- 100 g zahăr tos,
- 50 g stafide.
Am din toate produsele necesare, dar nu înțeleg sare... după gust. Poate
o altă persoană, diferită de mine are o altă percepție despre gust. Hm, important este că voi avea Bunatati
de la Baneasa!.
Încălzesc puțin laptele, adaug
zahăr și drojdie și amestec, în timp ce adaug câte puțin , făina Baneasa,
continuând să amestec, apoi frământ și omogenizez. Aluatul astfel format, îl
ascund cu ligheanul în care l-am preparat sub o pătură, pentru 30 de minute
astfel încât să dospească la cald. Am avut un moment de panică cânr am văzut că
ingredientele devin ciudate, dar recitind rețeta, mi-am dat seama că sunt pe
drumul cel bun.
Dupa trecerea celor 30
de minute, anunțate de o alarmă de la telefonul meu mobil, verific aluatul
crescut și-l împart în două: o treime pentru bază iar celelalte două treimi
pentru împletitură. Ultima
parte, cea mai mare, o împart în 2 bucăți, făcând cordoane subțiri dar lungi pe
care le împletesc. Cealaltă parte separată, cea mică, de o treime, o întind pe
masă și într-o foaie subțire ce să acopere tava în care se va coace pască, iar
împletitura decprativă și subțire o pun pe margine. Apoi iau o pauza de 15 minute
pentr a le lăsa la dospit.
Uit repede de pauză pentru că
trebuie să prepar umplutura.
Separ ouăle și bat albușurile
până se face spumă și adaug sare. Apoi amestec separat brânza, smântâna, făina,
vanilia coaja de lămâie, untul, zahărul și stafidele. Apoi adaug albușul la
compoziția obținută.
Nu-mi ies la numărătoare ouăle
care trebuie bătute, așa că mai iau din frigider un ou pe care-l bat serios și
ung aluatul. Torn umplutura în tavă și urmez instrucțiunile specifice din caiet
și din
Umplutura se coace 20 de
minute la 180 de grade Celsius, apoi o mai las încă 15 minute la 150 grade
Celsius, apoi o scot din cuptor și o las la răcit în formă.
După câteva minute, se răcește și o tai în felii. Arată perfect pentru o primă “bucătăreală”. Gata, se simte Gustul Baneasa!
Fiind concentrat pe
pască. dintre ouăle vopsite, unele au ieșit cam șterse, dar nu-i nimic, o să
lipesc niște abțibilduri mici și gata problema!
După câteva secunde descopăr
că iese fum ! Mă sperii, dar pasca e în siguranâă, la fel și ouăle, dar am
uitat apa la fiert și aceasta dispăruse, rămânând oala uscată, pe foc. Noroc cu
hota care elimină fumul înainte ca acesta să acapareze bucătăria.
După cinci ore de pregătiri,
totul este gata. Trec la curățenia din bucătărie și la spălatul de vaselor.
Gata! Poate veni Iepurașul!
Mă așez liniștit în fotoliu, ascultând melodia „Doar ea”, moment în care se aude soneria de la interfon. Scot capul pe geam, iar în bătaia vântului o văd pe prietena mea care a vrut să-mi facă o surpriză, venind la mine. Am cu ce să o servesc, va constata ce băiat bun și harnic sunt și cine știe ce ne rezervă viitorul!
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu