cluc24

vineri, 14 aprilie 2023

PREGĂTIND MASA DE PAȘTI

 

Mă trezesc puțin obosit și mă ridic din pat mergând agale spre geam, pornind CD-player-ul, pentru a mă relaxa pe ritmurile melodiei: „Mă întreb ce să fac?”. Privesc zăpada care se topește și mă pregătesc de sărbători. Nu este Crăciunul, ci doar Paștele!

Nu trebuie să merg la cumpărături, pentru că am fost zilele trecute și mi-am achiziționat toate cele necesare, iar comenzile online mi s-au livrat în timp util. Sunt conștient că înainte cu o săptămână de sărbători în general, de Paști în special, ar trebui să stau la cozi interminabile.Într-o lume în care toți aleargă după bani, puțini își dau seama că tot ceea ce cheltuim sunt anii.



Pornesc laptopul și-mi verific corespondența online. Mă sperii, dar îmi trece repede. Zâmbesc și răspunde prietenilor mei care-mi transmiteau mesajul că acceptă să petreacă a doua zi din Sărbătoarea de Paști la mine. În prima zi de de Paști urmează să vină familia mea în vizită. Încep să intru în trepidații și mă gândesc să termin cu ultimele pregătiri pentru evenimentul religios și tradițional care urmează.

Fac repede ordine prin casă și iau punga cu gunoi pentru a elibera coșul, atât de necesar pentru viitoarele manevre culinare: adică vopsitul de ouă și Pasca Baneasa.

Ies pe scara blocului și mă strecor spre tomberon, pe lângă oamenii așezați la coada de intrare în piața ce se află la doar 30 de metri de locuința mea. Ce coadă imensă! Bine că am scăpat!

Revin fericit în apartament și privesc spre laptop, unde am noi mesaje de confirmare, mai ceva ca la un festival de muzică!

Panică! Ce mă fac? Mă duc repede să pregătesc apa și vopseaua pentru ouă. Panică din nou. O să comand ceva că sigur nu-mi ajunge mâncarea. Alerg la laptop și caut să fac comenzi online, dar se pare că este prea târziu, livrările fiind cu termene lungi....

Mă calmez. Sunt matur și mă voi descurca. Caut caietul de rețete al mamei mele și-l răsfoiesc. Eu nu prea am gătit, uneori eram atât de leneș că nici până la frigider nu mergeam și-mi comandam mâncare cu livrare acasă!  Aveam o scuză, pentru că din cauza lipsă de spațiu, frigiderul se află pe balcon, iar ușa de la intrare unde se livra mâncarea de către curier, era mai aproape de pătuț.

 

În timp ce pun ouăle la fiert pentru a le vopsi, găsesc printre retete traditionale de Paste, chiar și mult căutata Reteta Baneasa pentru pască, așa că mă apuc de treabă.

Pasca este păinea mâncată de către evrei în timpul Paștelui, iar denumirea își are originea în ebraica „mata“. Conform tradiției crestinești, această pâine este nedospita, fără umplutură, gustoasă și realizată din aluat de cozonac, brânză de vaci, stafide.

Faina Baneasa mi-a fost livrată în timp util de către curier, direct de la producător. Probabil o să prepar și cozonac, doar am comandat special Faina pentru cozonac Baneasa. 



Deci, să ne apucăm de pască. Primul pas îl reprezintă alegerea ingredientelor, atât pentru aluat cât și pentru umplutură. Multă muncă, dar merită !

 

Ingrediente folosite pentru preparare aluat:

  • 300 g făină Baneasa,
  • 2 gășbenușuri de ouă,
  • 50 g de zahăr,
  • vanilie,
  • sare,
  • coajă de lămâie,
  • 100 ml de lapte,
  • 100 g de brânză de vaci grasă,
  • 50 g unt 80% grăsime,
  • 20 g drojdie proaspătă adică 6 g drojdie uscată..

 

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 ou întreg - dar spart,
  • 2 albușuri,
  • 200 g brânză de vaci,
  • 50 g smântînă,
  • 30 g Faina 000 Baneasa,;
  • praf de sare,
  • vanilie,
  • coajă de lămâie,
  • 50 g unt 80% grăsime,
  • 100 g zahăr tos,
  • 50 g stafide.

 

Am din toate produsele necesare, dar nu înțeleg sare... după gust. Poate o altă persoană, diferită de mine are o altă percepție despre gust. Hm, important este că voi avea Bunatati de la Baneasa!.

Încălzesc puțin laptele, adaug zahăr și drojdie și amestec, în timp ce adaug câte puțin , făina Baneasa, continuând să amestec, apoi frământ și omogenizez. Aluatul astfel format, îl ascund cu ligheanul în care l-am preparat sub o pătură, pentru 30 de minute astfel încât să dospească la cald. Am avut un moment de panică cânr am văzut că ingredientele devin ciudate, dar recitind rețeta, mi-am dat seama că sunt pe drumul cel bun.

Dupa trecerea celor 30 de minute, anunțate de o alarmă de la telefonul meu mobil, verific aluatul crescut și-l împart în două: o treime pentru bază iar celelalte două treimi pentru împletitură. Ultima parte, cea mai mare, o împart în 2 bucăți, făcând cordoane subțiri dar lungi pe care le împletesc. Cealaltă parte separată, cea mică, de o treime, o întind pe masă și într-o foaie subțire ce să acopere tava în care se va coace pască, iar împletitura decprativă și subțire o pun pe margine. Apoi iau o pauza de 15 minute pentr a le lăsa la dospit.

Uit repede de pauză pentru că trebuie să prepar umplutura.

Separ ouăle și bat albușurile până se face spumă și adaug sare. Apoi amestec separat brânza, smântâna, făina, vanilia coaja de lămâie, untul, zahărul și stafidele. Apoi adaug albușul la compoziția obținută.

Nu-mi ies la numărătoare ouăle care trebuie bătute, așa că mai iau din frigider un ou pe care-l bat serios și ung aluatul. Torn umplutura în tavă și urmez instrucțiunile specifice din caiet și din

Umplutura se coace 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi o mai las încă 15 minute la 150 grade Celsius, apoi o scot din cuptor și o las la răcit în formă.

După câteva minute, se răcește și o tai în felii. Arată perfect pentru o primă “bucătăreală”. Gata, se simte Gustul Baneasa

 


Fiind concentrat pe pască. dintre ouăle vopsite, unele au ieșit cam șterse, dar nu-i nimic, o să lipesc niște abțibilduri mici și gata problema!

După câteva secunde descopăr că iese fum ! Mă sperii, dar pasca e în siguranâă, la fel și ouăle, dar am uitat apa la fiert și aceasta dispăruse, rămânând oala uscată, pe foc. Noroc cu hota care elimină fumul înainte ca acesta să acapareze bucătăria.

După cinci ore de pregătiri, totul este gata. Trec la curățenia din bucătărie și la spălatul de vaselor. Gata! Poate veni Iepurașul!

 


Mă așez liniștit în fotoliu, ascultând melodia „Doar ea”, moment în care se aude soneria de la interfon. Scot capul pe geam, iar în bătaia vântului o văd pe prietena mea care a vrut să-mi facă o surpriză, venind la mine. Am cu ce să o servesc, va constata ce băiat bun și harnic sunt și cine știe ce ne rezervă viitorul!

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2023.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu