cluc24

luni, 30 martie 2020

Caut butonul de refresh! - #AsteaAșaSeFac


Soarele zâmbește pentru că este o nouă zi. Liniștea străzii este întreruptă de un strigăt de bucurie. Un tânăr care-și aprinde țigara cu îndemânarea unui pistolar din Vestul Sălbatic se apropie de grupul prietenilor.
-          Hai că trebuie să vină și M.S.
-          L-ai sunat?
-          Da.
-          Uite autobuzul! Să mergem că nu știm când vine următorul. Sună-l pe M.S. și spune-i că ne vedem la Mall.
Cei cinci tineri aleargă spre stația unde tocmai oprise mijlocul de transport în comun. În timpul călătoriei care a durat peste 30 de minute, tinerii nu au fost stresați de privirile și vorbele celorlalți călători. Erau fericiți că imediat ce erau apostrofau de ei, acestia și coborau. Unul dintre ei strănută iar ceilalți zâmbesc:
-          Ai dormit descoperit, vezi dacă n-ai iubită!
Ajunși la destinație, coboară grăbiți și unul dintre ei privind în parcarea aproape goală, strigă:
- Hey M.S.!
Ceilalți tineri privesc în zona de unde alți trei tineri le fac cu mâna. Se grăbesc spre ei după care se înghesuie să intre în Mall.
M.S: merge în zona de alcool și verifică dozele de bere, la greutate și-și alege câteva care i se par mai grele. La fel studiază și ambalajele cu sandwich-uri, chiar desfăcând câteva dintre ele pentru a le verifica conținutul. Cele care trec cu bine testul sunt aruncate în coș, iar celelalte spre colțul raftului de prezentare.
Lumea din jur  se ferește din calea lor, iar magazinul pare să le aparțină. Își umplu repede coșurile și se îndreaptă spre casă. Fata de casa de marcat îi privește speriată dar privirea îi este ascunsă de mască pe care o avea pe față. Abia reusește să-și facă treaba înconjurată de cei opt tineri, împrăștiați ușor de intervenția gardianului. Fac chetă pentru a plăti produsele cumpărate.
Tinerii ies în parcare.
-          Greu am găsit o patiserie caldă! - spune unul dintre ei. Le-am verificat pe toate de era să renunț la cumpărătură!
-          Ai văzut cum se uită maimuța aia la noi?
-          Da... Cică să-mi pun mănuși! Dar, ce este iarnă sau patiseriile erau în frigider?
Tinerii râd iar unul dintre ei se enervează când telefonul îi cade pe jos. Îl ridică, îl șterge cu palma și-și sună iubita:
- Bună iubi, azi întârzii, sunt cu băieții la Mall. Vin mai târziu. Cum adică să stăm în casă? Crezi că sunt papagalul tău din colivie? Ce virus! Vorbim.
După ce-și termină convorbirea, tânărul ăși șterge dosul palmei de tricoul negru și începe să muște din sandwich și să bea bere. Tinerii se simt în largul lor.

Fata privește cu stupoare le știrile de la televizor. Suspină. Îi lipsește prietenul. Pentru o secundă i se pare că-l vede pe acesta la televizor, în izoletă. Tremură. Tresare. Ce gânduri negre. Ia telefonul și-și apelează iubitul. Nu răspunde. Sună pe prietenul acestuia dar intră mesageria vocală. O apucă frica și spaima. Reia apelul către prietenul ei, dar nimic. După zece minute apelează un alt prieten... Nimic. Îl va suna pe M.S.. Nu știa cum îl cheamă în realitate, doar atât aflase că-l porecliseră M.S. - Moarte Sigură dar nu știa de ce, probabil pentru că avea succes la fete....

Tănărul se ridică încet din pat. Toți din jurul său sunt legați la diferite aparate. Pare amețit, dar după ce o persoană costumată ca un vizitator de pe altă planetă părăsește încăperea, acesta se ridică încet, își scoate conexiunile de la aparatul care piuie și se deplasează spre ușă. Privește în jur și toate persoanele i se par cunoscute, ca într-un remember al vieții. Iese din salon și se deplasează încet.
Pe crăpătura unei uși îl vede pe M.S., întins în pat și resuscitat de mai multe asistente sub îndrumarea unui doctor. Închide ochii, se scutură și merge mai departe. În altă cameră își vede bunicul care pare într-o altă lume. Zâmbește fericit, dar lângă el, bunica suspină.
Jos, la recepție o vede în mulțime pe prietena lui. O asistentă se apropie de ea și-i spune ceva. Tănărul citește pe buze:
-          Sunteți contact al unei persoane infestate. Rezultatele testului le avem în câteva ore. O să stați în carantină...

Uneori uităm să fim atenți cu noi și prin comportamentul nostru influențăm existența și viața celor din jurul nostru. Uneori, un gest oricât de mic poate salva o situație sau chiar o viață.
Respectă viața, normele și principiile de viață. Astăzi se poate comunica și virtual, omul poate renunța la petreceri și să redescopere bucuria studiului sau să-și găsească acel timp pentru sine, de care poate nu a avut parte  de mult timp.

Refresh. Păcat că nu este valabil în orice moment din viață.
Tănărul se trezește și privește pe fereastră. Soarele zâmbește. Se ridică din pat și se îmbracă. Iese încet din casă și face câțiva pași până la magazinl din colț de unde-și cumpără cele necesare. Așteaptă la o distanța apreciabilă ca cei din fața lui să termine cu plata produselor achiziționate. Plătește cu cardul și aleargă spre casă.
Părinții lui erau plecați la țară. Se oprește la blocul unde stau bunicii săi. Îi sună la telefon. Acestia ies la geam, întind o sfoară și el le pune o parte din produsele cumpărate într-o pungă legată de sfoară. Așteaptă ca punga să dispară pe geam, le face cu mâna și pleacă.
Intră în casă, își schimbă înclțămintea  și se duce în baie. Se spală temeinic pe mâini și se schimbă de haine. Își ia telefonul și-l dezinfectează. O sună pe prietena lui apoi se așează comod în pat, pornește laptopul și începe o petrecere virtuală cu prietenii săi.
M.S. este ca de obicei omul ideilor și al propunerilor benefice, nu degeaba a fost poreclit Mare Suflet!

Ghidului cumpărătorului în vremurile Corona: #AsteaAșaSeFac

  1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
  2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
  3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
  4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
  5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
  6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
  7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
  8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu