cluc24

joi, 27 iulie 2017

Interviu imaginar cu un presedinte, savurand un rom

Bărbatul privește ceasul de la mână, apoi își verifică și telefonul mobil. Era timpul să se culce, pentru că urma să aibă o zi grea. Înainte de a stinge lumina, după ce se pune în pat, pornește televizorul derulând programele. Alege un canal de documentare. Se prezenta Cuba. Închide ochii, ascultând informațiile...

Soarele își trimite razele prin perdeaua ce acoperă fereastra, spre bărbatul care dormea intens. Acesta își mișcă o mână și privește spre geam, apoi spre telefon, la ceas și sare din pat. Se îmbracă din mers și fuge pe scările hotelului sub privirile nedumerite ale celor prezenți. Întârziase.
Mașina îl aștepta. Se urcă repede și mormăie câteva cuvinte. Șoferul merge regulamentar, deși bărbatul insistă să mărească viteza. Cu greu, ajung la destinație, poarta se deschide și ei pătrund în incintă. Bărbatul sare de pe scaun, alergând pe scări.
Întârziase la evenimentul care-l putea propulsa în carieră. Este invitat în cabinet și în așteptarea gazdei, își dă seama că a uitat reportofonul la hotel. Se enervează dar își ia repede un creion și o hârtie pentru a nota informațiile. Apare o femeie care-l servește cu o băutură și-i întinde cuti cu trabucuri. El refuză inițial, dar totuși își aprinde una, savurând licoarea, care-l cucerește. Privește la sticlă, moment în care, presedintele își face apariția. Bărbatul scapă sticla pe jos, dar aceasta nu se sparge:

-          Tare... ca și conținutul.
-          Marca proprie – spune presedintele.
După protocolul obișnuit, bărbatul începe interviul. Se discută despre  „Mișcarea din 26 iulie” când dictatorul Batista a fost învins de rebeli. Apoi presedintele îi spune de reforma agrară și de declararea Cubei ca stat socialist.
-          De ce socialismul?
-          Pentru că am putu oferi gratuitate la învățământ și la sănătate. Oamenii au nevoie să fie protejați și să studieze. Un stat puternic are la bază oameni sănătoși și învățați.
-          Considerați că comunismul a fost și este de actualitate?
-          Cu evoluția tehnologiei, nimic în viața de astăzi nu este de actualitate.
-          Ce considerați că rămâne veșnic?
-          Istoria națiunii, recunostința oamenilor. Iar ca parte materială, romul Havana și trabucurile sunt recunoscute internațional, chiar și acum.
-          Pănă când veți conduce țara?
-          Au trecut 50 de ani... În acest an, 2006, voi renunța. Uneori în viață, trebuie să știi când să renunți, și mai ales, să-ți asumi propriile decizii. Trebuie să fim tari ca romul și puternici ca un trabuc....

Bărbatul sare din pat... A visat... Doar este în anul 2017! Cuba atrage anual, mii de turiști. Visul lui era să plece în Cuba, să viziteze țara exotică din centrul Americii... Până atunci, se delectază cu un rom Havana original, primit de la un prieten, care știe ce este bun și de calitate. El este constient, că visul lui poate deveni realitate.
Pe situl Havana In the Street se acordă premii numeroare: fiind multe premii săptămânale iar, premiul cel mare este o vacanță de cinci zile la Havana. Participanții sunt angrenați într-un joc în care concurenții, vizitatorii, dețin cheia competiției.  Sunt opt episoade și vizitatorii joacă rolul principal în serial, urmând să decidă continuarea derulării aventurilor noului episod, care apare la un interval de două săptămâni.
De asemenea, există un concurs online, unde participanții contribuie la forma finală a unui graffiti, realizat de Sweet Damage Crew și pot alege orașul unde să aibă loc acest eveniment. Orașul câștigător este ales ca fiind cel ce adună cele mai multe „share”-uri pe Facebook!
Orașul care merită să fie gazda acestei petreceri este Cluj Napoca. Orașul deja este unul modern care poate îmbina tradiția și arta românească, folosindu-se de contextul cultural universal cu obiceiurile și valorile cubaneze.
România și Cuba au un istoric care are multe puncte comune, iar Havana și Cluj Napoca, sunt orașe reprezentative și de tradiție. Poate, la anul se vor organiza aceste evenimente comune cubanezo-române în mai multe orașe, pentru că fiecare oraș merită, având propriul său specific, cu istoria, cultura, datinile și tradițiile lor.






2 comentarii: