Am fost și eu, o singură dată în
existența mea de până acum, la o degustare de vinuri, cu ocazia participării la
evenimentul organizat de echipa SuperBlog.
Sincer nu știam prea multe,
nici despre degustări... nici despre vin.
Auzisem în copilărie că
mergeau niște oameni zdraveni să deguste vin și reveneau a doua zi, aduși de
către soțiile lor, obosiți și pășind... cu pași mici. Oricum, eu aveam un
avantaj cert prin faptul că evenimentul s-a desfăsurat în locația unde eram
cazați, adică la hotel Aurora.
La intrare am fost întâmpinați
de mesele pe care tronau pahare speciale pentru vn și o... oală! După cîțiva pași
mari... am găsit standul cu vinuri. Am intrat în panică, gândindu-mă că trebuie
să le consumăm pe toate, dar oricul eram o numeric destul de mulți.
După ce ne-am ocupat locurile
la mese, am ascultat cu interes informațiile oferite de Ionuț Făcăleț, somelier
certificat. Prezentarea a fost unică și informațiile primite ne-au făcut să
înțelegem arta vinului și să nu privim această licoare, doar ca ceva de băut!
Primul vin cu care am făcut
cunoștință a fost Sauvignon Blanc, ediția Ana, urmat îmediat de Sauvignon Blanc
Purcari.
În timp ce aflam secretele
degustărilor bazate pe simțurile specifice omului, am aflat informații despre
fructuozitate, mineralitate, mediu de depozitare și meniurile culinare
potrivite fiecărui tip de vin. Tot atunci am descoperit rolul oale... în care
se vărsa vinul care nu se consuma pentru a degusta un alt tip de vin, în
același pahar atot-știutor!
Vinul s-a colorat și a devenit
roșu, pentru că a urmat Cabernet Sauvignon - Caii de la Letea.
Finalul a fost oferit de
spumantul de Jidvei și o decapitare a unei sticle de vin, așa cum puțini
reusesc. S-au oferit premii unor participanți, iar reprezentantele sexului
frumos au fost majoritare la acest capitol, ceea ce demonstrează că nu bărbații
sunt mari băutori.....
Petrecerea s-a prelungit până
târziu în noapte, fiind un moment plăcut și interesant al mini-concediului
estival.
Vinul...
Numele de vin, aparține limbii
latine „vinum” ceea ce înseamnă de fapt „viță”. Vinul bun este
realizat din struguri. Deși latina este o limbă moartă , vinul a renăscut din
propria cenușă. Chiar dacă dacii erau mari băutori de vinuri, motiv pentru care
au fost distruse multe culturi de viță-de-vie, această licoare a trecut peste
puntea anilor. Dacii au avut o adevărată cultură pentru vin, care a fost
preluată de cuceritorii romani.
Grecii au transformat vinul în
marfă de export, ajungând ca acest produs să fie de larg consum.
Vinul a avut un rol important
în istorie, fiind în strânsă legătură cu divinitatea. Din acest motiv și în
zilele de post, pe lângă dezlegare la pește și untdelemn, se acordă o dezlegare
la vin, dar în limite normale.
Cu cât este mai vechi, vinul
este mai bun și mai nobil! Nu există eveniment fără vin pe masă și eventual
invitați, sub masă. Se spune că vinul dulce, mult te duce... dar se
poate consuma și vin sec, demidulce, demisec...Fie că este vin alb, roșu sau
roze, această băutură trebuie apreciată la reala ei valoare și să fie consumată
în limitele specifice fiecărei persoane, nedepășind pragul lucidității.
Fiecare persoană a consumat în
timpul existenței, măcar o picătură de vin. Vinul spumos, adică șampania este apreciată
și utilizată la evenimente speciale: intrarea în noul an, aniversări, botez.
Vinul este realizat în general
din struguri care sunt culeși fie la maturitate, ori culeși târziu, sau culeși
la înnobilarea boabelor și fiecare tip de vin astfel realizat are o anumită
aromă și savoare.
Acest articol este primul
episod din seria De la munte la mare.
Urmează turul litoralului și ....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu