cluc24

sâmbătă, 2 iunie 2018

De la munte la mare - A fost o dată .... degustarea de vinuri


Am fost și eu, o singură dată în existența mea de până acum, la o degustare de vinuri, cu ocazia participării la evenimentul organizat de echipa SuperBlog.
Sincer nu știam prea multe, nici despre degustări... nici despre vin.
Auzisem în copilărie că mergeau niște oameni zdraveni să deguste vin și reveneau a doua zi, aduși de către soțiile lor, obosiți și pășind... cu pași mici. Oricum, eu aveam un avantaj cert prin faptul că evenimentul s-a desfăsurat în locația unde eram cazați, adică la hotel Aurora.



La intrare am fost întâmpinați de mesele pe care tronau pahare speciale pentru vn și o... oală! După cîțiva pași mari... am găsit standul cu vinuri. Am intrat în panică, gândindu-mă că trebuie să le consumăm pe toate, dar oricul eram o numeric destul de mulți.
După ce ne-am ocupat locurile la mese, am ascultat cu interes informațiile oferite de Ionuț Făcăleț, somelier certificat. Prezentarea a fost unică și informațiile primite ne-au făcut să înțelegem arta vinului și să nu privim această licoare, doar ca ceva de băut!
Primul vin cu care am făcut cunoștință a fost Sauvignon Blanc, ediția Ana, urmat îmediat de Sauvignon Blanc Purcari.



În timp ce aflam secretele degustărilor bazate pe simțurile specifice omului, am aflat informații despre fructuozitate, mineralitate, mediu de depozitare și meniurile culinare potrivite fiecărui tip de vin. Tot atunci am descoperit rolul oale... în care se vărsa vinul care nu se consuma pentru a degusta un alt tip de vin, în același pahar atot-știutor!
Vinul s-a colorat și a devenit roșu, pentru că a urmat Cabernet Sauvignon - Caii de la Letea.
Finalul a fost oferit de spumantul de Jidvei și o decapitare a unei sticle de vin, așa cum puțini reusesc. S-au oferit premii unor participanți, iar reprezentantele sexului frumos au fost majoritare la acest capitol, ceea ce demonstrează că nu bărbații sunt mari băutori.....


Petrecerea s-a prelungit până târziu în noapte, fiind un moment plăcut și interesant al mini-concediului estival.

Vinul...
Numele de vin, aparține limbii latine  „vinum” ceea ce înseamnă de fapt „viță”. Vinul bun  este realizat din struguri. Deși latina este o limbă moartă , vinul a renăscut din propria cenușă. Chiar dacă dacii erau mari băutori de vinuri, motiv pentru care au fost distruse multe culturi de viță-de-vie, această licoare a trecut peste puntea anilor. Dacii au avut o adevărată cultură pentru vin, care a fost preluată de cuceritorii romani.
Grecii au transformat vinul în marfă de export, ajungând ca acest produs să fie de larg consum.
Vinul a avut un rol important în istorie, fiind în strânsă legătură cu divinitatea. Din acest motiv și în zilele de post, pe lângă dezlegare la pește și untdelemn, se acordă o dezlegare la vin, dar în limite normale.
Cu cât este mai vechi, vinul este mai bun și mai nobil! Nu există eveniment fără vin pe masă și eventual invitați, sub masă. Se spune că vinul dulce, mult  te duce... dar se poate consuma și vin sec, demidulce, demisec...Fie că este vin alb, roșu sau roze, această băutură trebuie apreciată la reala ei valoare și să fie consumată în limitele specifice fiecărei persoane, nedepășind pragul lucidității.
Fiecare persoană a consumat în timpul existenței, măcar o picătură de vin. Vinul spumos, adică șampania este apreciată și utilizată la evenimente speciale: intrarea în noul an, aniversări, botez.
Vinul este realizat în general din struguri care sunt culeși fie la maturitate, ori culeși târziu, sau culeși la înnobilarea boabelor și fiecare tip de vin astfel realizat are o anumită aromă și savoare.

Acest articol este primul episod din seria De la munte la mare. Urmează turul litoralului și ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu