cluc24

marți, 9 august 2016

Aplicatiile industriale ale motoarelor electrice trifazate - ventilatoarele


Motorul electric este un dispozitiv al carui rol este de-a transforma energia electrica in energie mecanica. Spre deosebire de motoarele termice, care functioneaza pe principiul combustiei (necesita combustibil pentru ardere) unde energia termica este transformata in energie mecanica, principiul de functionare al motorului electric este foarte diferit.
In constructia acestor motoare este folosit un conductor prin care se trece un curent electric, transformandu-l intr-un electromagnet. Acest conductor este apoi plasat in interiorul unui camp magnetic. Datorita faptului ca in cazul magnetilor polii opusi se atrag iar cei identici se resping (lege fundamentala), polii conductorilor vor fi tot timpul atrasi si respinsi de polii campului magnetic, obtinandu-se pe durata alimentarii cu energie electrica o miscare circulara constanta. Prin intermediul aceastei miscari rotative, conductorului pune in miscare un ax, realizand astfel obiectivul stabilit de transformare a electricitatii in lucru mecanic. Exista doua categorii mari de motoare electrice: cele care folosesc curentul continuu (motoare cu sau fara perie) si cele care folosesc curentul alternativ (motor electric trifazat, cu 2 turatii).
Motoare electrice trifazate folosesc electricitate in trei faze, aceasta fiind cea mai raspandita metoda de generare, transmitere si distributie a curentului electric alternativ, ea fiind descoperita spre sfarsitul anilor 1880. De asemenea, sistemele in trei faze sunt mult mai economice decat echivalentele unifazate deoarece folosesc mai putin material conductor pentru a transmite energia electrica.
Din punct de vedere al constructiei, ca si in cazul motoarelor electrice in general, cele trifazate constau tot intr-un stator si un rotor. Statorul motoarelor trifazate, insa, prezinta un numar de bobinari suprapuse echilibrate la un unghi electric de 120°. Atunci cand bobinarea principala este conectata la o sursa de curent alternativ trifazat, se formeaza un camp magnetic rotativ care opereaza la viteza sincrona.
Directia de rotatie a motorului depinde de ordinea de in care au fost conectate fazele la stator. In consecinta, se poate inversa directia de rotatie prin schimbarea ordinii conectarii. Numarul de poli (de obicei 2, 4 ,6 sau 8 ) si frecventa voltajului aplicat determina viteza de rotatie a motorului.
Printre avantajele motoarelor electrice trifazate se numara lipsa necesitatii unui dispozitiv aditional pentru pornire, rezistenta datorata vibratiilor mai putin intense pe care le produce. De asemenea motoarele trifazate sunt mai economice, au un cuplu mai mare ocupa mai putin spatiu si mai usor de intretinut decat alte tipuri de motoare din aceeasi clasa a voltajului. Datorita acestor avantaje motoarele electrice trifazate sunt preferate in activitatile industriale sau pentru masini-unelta. De fapt, a treia parte din consumul mondial de electricitate este cauzat de astfel motoarele electrice care pun in functiune pompe, ventilatoare, compresoare, lifturi si multe alte tipuri de masini.
Un astfel de dispozitiv care este pus in miscare de catre forta mecanica dezvoltata de catre un motor electric trifazat prin transformarea energiei electrice este ventilatoarul industrial.
Ventilatorul nu este o inventie recenta, dimpotriva acesta a fost folosit inca din antichitate, initial folosind forta manuala (exista una sau mai multe persoane care sa il invarta), iar mai tarziu a fost folosit in combinatie cu motoare cu aburi, combustie sau electrice. Pe masura ce tehnologia a avansat si rolul ventilatorului a inceput sa se diversifice, astfel incat astazi poate fi intalnit in o multime de aplicatii unde este necesara racirea sau crearea unei miscari a aerului. Aceste aplicatii pot fi atat casnice (ventilatorul calculatorului), cat si industriale (in fabrici, mine si furnale). Atunci cand este vorba de ventilarea unor sisteme si procese industriale, cel mai eficienta metoda de a le furniza acestora, cantitatea de aer necesara este ventilatorul industrial.
Ventilatorul modern foloseste un numar de lamele care sunt rotite prin intermediul unui ax de catre un motor sau turbina. In functie de numarul lamelelor, a vitezei cu care sunt rotite si a dimensiunii lor se pot obtine debite intre 5,7 si 57000 de m3.
Fiecare tip de aplicatie unde sunt folosite ventilatoare, necesita un anume tip de ventilator, modelat si construit pentru satisfacerea nevoilor de aerisire a aplicatiei cu pricina, iar acolo unde au loc operatii si procese industriale complexe trebuie sa existe un ventilator cu un design specific. Acesta poate fi obtinut fie din crearea de la zero fie prin modificare unui model deja existent, astfel incat acesta sa intruneasca toate calitatile necesare si sa isi pastreze integritatea structurala.
Exista doua tipuri de ventilatoare: cele centrifugale si cele axiale. Primele folosesc forta centrifuga generata de un disc care se roteste si pe care sunt montate lamele la anumite unghiuri fata de disc. Scopul este de a insufla o anumita miscare aerului sau a mari presiunea aerului sau gazului din camera in care sunt montate.
Domeniile in care aceste ventilatoare industriale stralucesc sunt controlul poluarii, procesarea metalelor si a aliajelor metalice, productia de energie electrica, de ciment, in industria petrochimica, miniera, procesarea alimentelor, criogenie si camere curate (laboratoare sau alte tipuri de camere unde nu trebuie sa existe praf sau contaminanti de natura chimica).
Ventilatorul, este insa, asa cum am mentionat doar una din miile de aplicatii ale motoarelor electrice trifazate, precum sunt cele din oferta BRACO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu