cluc24

luni, 12 octombrie 2020

O mașină de cusut, o bunică, o soție și alte amintiri

 

Băiețelul privește în jur și descoperă că este înconjurat de o liniște rar întâlnită. Se deplasează ca un cățel, împingându-și corpul cu mâinile și picioarele care-i ating parchetul ce scârțâie, spre dormitorul bunicii.

Ajuns la intrare, se ridică în genunchi și deschide ușa cu năsucul. Pătrunde în interior și se apropie mecanismul de care-l preocupase. Obiectul este din fier foejat și arată precum un leagăn. Se așează pe el și ascultă zgomotul produs de acesta, care face mișcări încete ușa-uța.. Aude pași și se ascunde după dulăpior. Apare bunica în pragul ușii și se îndreaptă spre acel mecanism care-l atrăsese pe băiețel. Bunica ia un pantalon și pornește în acțiune. Cu picioarele ei firava, bătrânica împinge pedalele care scot un sunet de mecanism neunsc cu ulei...

Băiețelul se apropie și constată că obiectul stagnează și apasă pe mecanismul mițcător. Bunica tresare și suspină:

-                     Of! Am ratat tivul! - apoi apasă pedala mecanismului din fier, care este țintuită locului de către băiețel.

Bunica privește spre pedală și-și vede nepoțelul. Deși era supărată, surâde:

-                     Hei! Vrei să mă ajuți? Mașina de cusut este pentru femei!

-                     Hm! Hm!

Bunicuța își ia nepoțelul în brațe și-l așează lângă scăunelul din cameră și-și continuă treaba, privind spre odrasla ei.

Bunica încercase să-și învețe nepoata să lucreze și să se specializeze în domeniul cusutului, dar acesta, la vârsta de 17 ani, refuzase complet participarea și implicarea ei în asemenea treburi casnice. Băiețelul, frățiorul nepoatei, care avea doar cinci ani, era extrem de interesat de acel mecanism cu pedală, așa cum fusese și fiica ei, pe care însă nu o lăsase să se apropie de mașina de cusut, ca să nu o strice.

...

 Timpul trece... Băiețelul a ajuns un bărbat în toată firea și a plecat în armată. Săptămânal, venind acasă aducea haine care avea nevoie nevoie de resuscitare: rupte la margini, nasturi lipsă, găuri provocate de scrumul de țigară, iar bunicuța îți făcea treaba cu prisosință, singură dar fericită. Nepoțelul a trecut cu bine peste o perioadă grea, când armata era mai mult decât un lucru inutil.

În câteva luni, bărbatul a scăpat de vitregiile sorții, armata s-a desființat, nefiind obligatorie iar el și-a găsit un drum în viața, lucrând ca inginer de mentenanță, la o firmă de îmbrăcăminte și încălțăminte, având grijă de buna funcționare a utilajelor, adică a mașinilor de cusut și de tăiat!

...

Anii trec, omul evoluează. Se așterne praful peste trecut dar uneori nimic nu este așa cum pare. Bunicuța a murit iar bărbatul s-a căsătorit. Mama lui s-a pensionat, iar sora lui a plecat în țări străine.

Soția bărbatului era atipică vremurilor prezente, pentru că a vrut să fie propriul ei designer. După căsătorie, aceasta și-a cumpărat o masina de cusut și și-a croit singură ținutele vestimentare, după propriile gusturi, după tendințe și după mărimile pe care le purta. După un timp, a început să se ocupe și de vestimentația bărbatului, având un adevărat arsenal de accesorii pentru croitorie. Bărbatul venea obosit de la servici iar soția îl punea să probeze hainele și să-l „înțepe” cu ace de gămălie pentru a-i stabili dimensiunile optime. Bărbatul se simțea ca la o filială a companiei unde lucra, dar s-a simți fericit când colegii îl invidiau pentru că avea o ținută vestimentară unică și în trend.


Soția  bărbatului a fost cucerită de noile mașini de cusut care au apărut pe piață și a început să-și extindă un hobby, legat de handmade: haine și bijuterii. După achiziția ultimei mașini de cusut, bărbatul avea impresia că se află la o firmă precum Totul despre Cusut si Brodat. Când își privea soția, bărbatul își aducea aminte de copilărie de bunicuța lui dragă.


După un timp, bărbatul a rămas surprins că a apărut încă o persoană în familie, care se ascunde în dulap. S-a liniștit când a descoperit că este doar un manechin....

...

Ajunge cu povestea, că bărbatul a fost cucerit de o achiziție a soției, de masina de cusut BERNETTE SEW&GO 7, o mașină de cusut computerizată, cu 80 de operațiuni de coasere, 14 cusături utilitare, 5 modele de butoniere dintr-un singur pas, reglare a lățimea cusăturii (de max. 7mm), buton pentru ridicare/coborâre ac, buton pentru coasere inversă (de intărire), iluminare cu LED, glisiera pentru reglarea vitezei, bobinator independent, sistem de prindere al piciorusului Snap-On, cutit lateral pentru tăiat ața, dispozitiv semi-automat de infilare al aței în ac, selector cusătura, blat de lucru cu braț detașabil, compartiment pentru accesorii, viteză maximă de coasere 850 imp/min și normal... pedală de picior!

Nu știu ce înseamnă toate aceste informații și caracteristici, dar le voi verifică. Dacă apare soția mea, mă ascund sub pat!

 ...

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2020, iar imaginile au fost preluate de pe situl specializat în produse de cusut: Cusut și Brodat, BroRom.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu