cluc24

vineri, 9 octombrie 2020

Valsul sufletelor

 

Bărbatul iese grăbit din mașina pe care o parchează neglijent, la intrarea în cimitir. Coboară grăbit și se îndreaptă spre grupul de oameni care se adăposteau sub streașină de teama picăturilor de ploaie.


Domnul C privește spe nori și zâmbește trist. Ploaia s-a oprit dar băltoacele cu apă îi murdăresc pantalonii de stofă abia achiziționați. Ajunge în fața bisericii chiar în momentul în care cei prezenți pătrund în interior, urmându-l pe preot.

Începe slujba religioasă. Domnul C privește spre trupul neînsuflețit al prietenului său de o viață. Simte cum i se preling câteva lacrimi deși încearcă să pară un om puternic. Soția decedatului este de nerecunoscut.  În urmă cu trei săptămâni ea își pierduse fiica, la o vârstă fragedă de doar cinci ani, iar acum, soțul ei a decis să părăsească viața pământească.

...

Domnul C privește în gol, fără a sesiză că cineva se apropie de el. Tresare și o vede pe tănăra văduvă care-l privește gânditoare, încercând să-și ascundă suferința:

-    Mulțumesc C, că ai venit!

-    Aș fi preferat să vin la alte evenimente.

-    Asta e viața... cu bune cu rele.

-    Acum o lună am petrecut la aniversarea căsătoriei voastre, iar acum suferim și ne gândim la cât de relativ este timpul.

-    Așa este, dar dacă noi nu avem grijă de noi, cine să aibă?

-    Da....

-    A fost un șoc când am aflat că fiica noastră are leucemie. Apoi am aflat că soțul meu are cancer, iar în mai puțin de o luna m-au părăsit amândoi! – spuse văduva în timp ce lacrimile i se preling pe obraz, iar domnul C o strânge în brațe și o consolează. Leucemia este un cancer al sistemului imunitar al sângelui, unde celulele sunt numite leucocite sau celule albe. Fiica mea ar fi avut o sanșă dacă eram mai responsabili la nașterea ei.

...

Domnul C stă pe canapea, în timp ce în surdină se aude televizorul. Privește la cutia primită de la văduva prietenului său și oftează. Cu durere în suflet, deschide coletul și găsește mai multe fotografii. Imaginile sunt din perioada liceului, când cei doi călătoreau prin țară și participau la diverse evenimente. Pe atunci aveau un pact al prieteniei: pozele din anii impari le păstra domnul C, iar cele din anii pari, le păstra prietenul său. În cazul în care unul dintre ei urma să moară, celălalt primea și restul de fotografii, pentru ca măcar așa, să rămână împreună peste ani.

...

Se aude ușa de la intrare. Domnul C tresare și-și sterge colțul ochilor, pune pozele în cutie și se îndreaptă spre intrare. O privește cu drag pe soția lui. Ea este o persoană dragă și reprezintă adevărata lui bogăție. 


Domnul C își îmbrățisează soția. Ea suspină de plăcere și apoi scoate un sunet de durere:

-    Au! Cred că dă din picioare copilul....

-    Draga mea, înseamnă că se pregătește să vină pe lume, sa se alăture familiei noastre!

-    Da.. abia aștept să nasc. Să nu uiți de top 5 produse și servicii pe care le-am ales pentru viitorul copilului.

-    Nu uit dragă, trei din ele sunt ca și rezolvate spune bărbatul strângând cu putere, pe ființa dragă lui.

.....

Soarele își trimite razele călduroase asupra oamenilor care se grăbesc spre diferite destinații. Domnul C este matinal pentru că este o zi importantă, poate chiar unică în viața lui. Merge în camera de lângă dormitor și pregătește căruciorul pentru bebelușul care urma să-și cunoască noua familie și implicit noua sa viață. Așează căruciorul lângă fereastră, în  partea opusă pătuțului. Cele două accesorii au fost achiziționate în urmă cu doar două zile. Revine în dormitor și-și verifică instalația de supraveghere și monitorizare pentru încăperile din locuință.

Își privește ceasul și ia în grabă cheile de la mașină pornind către maternitate, acel loc numit „făbricuța de copii”, cum îi plăcuse lui și prietenului său să numească locația respectivă. Pornind motorul propriei mașini, domnul C este cuprins atât de tristețe, gândindu-se la prietenul său cât și de bucurie, știind că va reveni acasă cu un bebeluș.

-          Interesant, un suflet a plecat, iar alt suflețel a venit în lumea noastră!

Domnul C conduce prudent, fiind încurcat în oglinda retrovizoare de strălucirea soarelui care zâmbește, pentru că o nouă familia s-a întemeiat. Doctorul ginecolog o anunțase pe soția domnului C că totul este în regulă și că ea poate reveni alături de ghemotocul de băiețel, acasă.

Domnul C se bucurase la aflarea veștii și-și îndeplinise și al patrulea obiectiv din top cinci, stabilit alături de soție, pentru nașterea copilului: deschiderea unui cont de economii. Ei au stabilit ca în fiecare, până noul membru al familie va împlini 18 ani, părinții să depună o anumită sumă de bani, astfel încât juniorul familie să nu fie luat pe nepregătite de valurile vieții.

Investiția era doar pentru lucruri obișnuite, deoarece, cei doi părinți s-au gândit și la sănătatea copilului și au investit resurse și în acel domeniu. Probabil au făcut cel mai important lucru din acel top cinci stabilit de ei. Viața și experiența i-au ajutat să prevină, să prevadă anumite probleme și temeri ce pot apărea în viitor. Au aflat și au studiat că celulele stem hematopoietice pot trata boli grave, motiv pentru care, la internarea în spital au fost hotărâți cănd au spus în mod ferm:


-          Am decis să recoltăm la naștere și celule din sângele ombilical - iar spre surprinderea lor, doctorul a fost fericit că în sfârșit, a găsit un cuplu matur:

-          Sunt plăcut impresionat că sunt cupluri care gândesc în perspectivă.

-          Noi știm prin ce au trecut alte persoane și vrem să evităm problemele lor, să învățăm din greșeli. Am aflat că cei de la Cord Blood Center oferă chiar și recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem!

....

Mingea zboară prin sufragerie, lovind lampa din tavan și apoi cade pe masa plină cu bunătăți. O farfurie pică pe parchet și se sparge. Bunicul privește și zâmbește. Bunica vine fuga și-și ia copilul în brațe, verificând dacă a pățit ceva. Apar și părinții copilului care nu înțeleg ce se întâmplă.

Bunicul îl ia pe copil cu el la bibliotecă și-i arată albumul cu poze. Copilul se uita la pozele cu un alt copil și întreabă curisos:

-          Cine este?

-          Este tatăl tău.

-          Da! A fost și el mic?

-          Da, a fost mic și bolnăvicios. Noroc că ne-am ocupat de sănătatea lui chiar înainte să se nască... -  gândește cu voce tare bunicul.

-          Cum înainte să se nască? Adică să-l aducă barza?

-          Da... Da...

-          Părinții mei s-au îngrijit de toate, din banii depuși în contul meu cu care am putut să-mi cumpăr apartamentul, să mă însor, să fiu sănătos... - spune tatăl băiatului privind spre bunic, spre domnul C.

-          Aici cine e? - întreabă copilul arătând spre o poză cu doi tineri liceeni.

-          Sunt eu - spune bunicul și un prieten de-al meu care ne-a deschis ochii și calea spre o gândire și o viziune de viitor.

Bunicul privește cu ochii strălucitori și plini de fericire, spre familie și simte totuși că-i curg lacrimile pe obraj. Se ridică grăbit de pe scaun și merge la baie. Trebuie să pară un bărbat puternic!

 

Acest articol a fost pentru SuperBlog 2020, iar imaginile sunt din arhiva personală și de pe situl Cord Blood Center – Prima bancă de celule stem din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu