cluc24

duminică, 2 august 2015

Viața în culori



Vine concediul! M-a sunat și m-a anunțat.
Vom pleca la niște cunostințe, la țară, la care nu am mai fost de ceva ani...
Ultimul concediu petrecut acolo, a durat o săptămână și pe lângă distracție , am investit și în artă.
Acolo era un bătrânel care avea pasiunea de a picta. Soția mea, împreună cu gazdele l-au vizitat, iar ea a rămas uimită și atrasă de picturile acestuia. A spus că va achiziționa câteva dintre operele  acestuia.. Bătrânelul a vândut cele trei tablouri pe care le avea, cu promisiunea că va mai realiza câteva, în scurtul timp pe care-l mai avea la dispoziție.
După trei zile, bătrânelul, ca un adevărat profesiont, scoate din tubul” său, vreo zece pânze. Când le-am vazut, am rămas...ca la dentist. Mă gândeam că le-a copiat...la xerox, datorită timpului scurt. Un tablou arăta ca un sorț de bucătărie, viu colorat.
La un pahar de bere rece, bătrânelul ne-a povestit că a folosit culori acrilice  pe care le-a comandat de la magazinul Colorit, de unde a avut de ales din diversitatea produselor, ceea ce i-a plăcut, ajutat și de un reprezentant al departamentului tehnic  care i-a oferit sfaturi și detalii tehnice. Produsele au fot livrate cu o viteză uluitoare, demnă de o amendă o poliției locale, pentru depășirea vitezei!
Atent la ceea ce spunea, neatent la ceea ce fac, am vărsat apă din pahar peste pictură. Speriat, mă uit să văd dacă a dispărut...luna ,de pe pânză, nu cea care urma sa apară pe cer!.Ttotul este în regula, luna rămânând  la locul ei.
Bătrânelul îmi explică faptul că culorile acrilice sunt culori pe bază de apa, care se  obțin prin amestecul pigmenților cu un liant, pe bază de emulsie acrilică. Salvarea mea, a fost, că toate culorile acrilice odată uscate, devin insolubile în apă, formând o peliculă elastică, puternic aderentă. De aceea,  după uscare, aceste culori sunt foarte greu de eliminat. Doar dacă foloseam alcool isopropilic, reușeam un dezastru!
În funcție de grosimea stratului, acestea se pot usca de la câteva minute la câteva ore. Aceasta calitate este un dezavantaj în cazul picturii la sevalet. Pentru impiedicarea uscării acrilicelor pe paleta se foloseste mediul de întârziere ce are ca rol prelungirea timpului de uscare al culorilor.
Apoi am observat niște linii subțiri, așa cum greu poate realiza chiar și o mână versată...
Bătrânelul mi-a dat și pentru aceasta, explicația: a folosit un aerograf  cu alimentare prin aspirație, cu amestec intern. Acel sistem pulverizează foarte fin, realizând lânii sub 0,3 mm grosime, folosind culori foarte fluide.
Apoi ne-a arătat un efect de umbră, lână o casă, în pictură, spunând că datorită acelui aerograf cu acțiune dublă, a putut sufla întâi aerul, apoi a eliberat treptat culoarea , obținând acele umbre și linii subțiri care cresc valoarea vizuală și monetară a oricărui tablou.
Din acel moment, nu-i mai ziceam bătrănel, ridicându-i statutul, la pictor. Să vedem cu ce surprize ne așteaptă în acest an...
Este o persoană care aduce un anumit COLORIT în viața celor din jur.


2 comentarii: