cluc24

sâmbătă, 23 ianuarie 2021

Bucătăria - locul cel mai plăcut din casă

 

Un zgomot puternic răsună în cameră. Deschid ochii încet și ascult calm. Privesc la lustră, la dulap și constat că toate sunt la locul lor, deci nu este cutremur. Răsuflu ușurat. Totuși sunt convins că am auzit ceva, așa că mă ridic încet din pat și iau primul obiect aflat la îndemână, pentru a mă apăra de vreun atac surprizător, pronind spre bucătărie. Înainte să o pornesc fizic, îmi îmbrac halatul.

Ajung la destinație și împing ușa bucătărie care nu se deschide.. Strâng obiectul din mână cu putere, auzind cum troznește. Mă uit la obiect și-mi dau seama că am luat tableta de ciocolată, delicatesa mea ideală înainte de somn. Încerc să deschid încetițor ușa. Reușesc până la urmă, dar ceva îi ține piedică.

Mă aplec pentru a nu fi lovit și continui să împing încetișor de ușă. Reușesc să mă strecor și găsesc o tigaie pe jos. Îi verific poziția și conținutul. Gol. Hoțul a mâncat tot sau nu era nimic....

Mă ridic și am intenția să pătrund în bucătărie, dar cineva mă ține și nu-mi pot trage mâna dreaptă după mine.  Iau în mâna stângă tigaia ca să lovesc agresorul și sparg fereastra din partea superioară a ușii. Între timp, ușa vine după mine. Între timp constat că mâneca halatului se prinsese în clanță și mă împiedicase să avansez în interior.

Mă calmez și apăs comutatorul pentru a se face lumină. În acel moment descopăr Iadul! Toată bucătărie era întoarsă pe dos.

Dulapul cu vase căzuse, chiuveta s-a spart și pe jos erau cioburi, iar din papucii mei, se prelingea uleiul pe care călcasem, vărsat dintr-un castron căzut de pe aragaz.

Totul arăta ca după un război ce a durat zeci de ani. Uite așa, micile accidente ne solicită să facem schimbări în viață.

Mă îndrept spre ușă și mă lovesc puternic de chiuvetă, care se deplasase mult în afara blatului mesei lângă care se afla, după care răstorn și scaunul de lângă ușă. Privesc peretele, dar nu pentru că am văzut cai verzi, ci pentru că urmăream  picăturile care schimbaseră modelul zugrăvelii.

Privesc spre tavan și constat că lampa este singurul obiect care a rămas întreg și nu a fost afectat. Simt un șiroi pe pe păr și ceva roșu îmi întunecă privirea. Picură niște ketchup pe capul meu, pentru că tubul acestui ingredient este lipit între tavan și țeava de gaz...

Din dormitor se aude alarma telefonului, semn că trebuie să mă pregătesc să plec la servici. O voce strigă spre mine, în timp ce o pisicuță îmi sare pe cap, ghemuindu-se în părul meu:

- Vasile, sună alarma!

 .....

Deschid un ochi și privesc în jur, ca un radar. Mă ridic încet din pat și pornesc spre bucătărie. Mi-e foame. Este timpul pentru micul dejun.

Acționez întrerupătorul de la intrarea din bucătărie, deschid ușa pătrunzând într-un loc de Rai pentru mine.. Chiar și cu ochii închiși găsesc ceea ce caut. Deschid frigiderul și întind mâna, prinzând cu putere două ouă. Totuși cred că a am folosit prea multă putere, pentru că simt cum îmi curge ceva printre degete. Închid ușa frigiderului și apoi deschid dulăpiorul de lângă frigider, de sub blat, luând o farfurie în care pun la odihnă temporară cele două ouă, parțial întregi.

Fac un pas mic până la chiuveta încastrată, situată între blaturi și pornesc robinetul pentru a mă spăla pe mâini. Întind mâna la prosopelul aflat în cui, desupra chiuvetei și redevin un om pregătir de acțiune.

Iau din frigider niște cașcaval, dulceață, roșii și castraveți. Îndreptându-mă spre locul operațiunii, las legumele în chiuvetă și mă apuc să sparg ouăle. După ce termin, le pun într-o tigaie ce apare de sub blat, pornind în același timp și plita electrică.

În timp ce ouăle devin omletă, legumele sunt curățate, tava pregătită și pot fi numit un soț model.

Bucătăria am amenajat-o așa cum mi-am dorit, astfel încât să-mi fie ușor. Fiind dreptaci, este normal să mă organizez astfel încât să am un flux continuu și cât mai scurt în activitatea care se desfășoară în bucătărie.

La intrarea în bucătărie se află frigiderul, așezat strategic. Dacă mă apucă noaptea foamea, doar întind mână și-mi scot produsul dorit.

Frigiderul are congelator și patru rafturi. Pe primul raft se află  produsele din carne, al doilea raft este ocupat cu brânzeturi. Al treilea raft este dedicat mâncărurilor gătite, și a produselor dulci (fiind cel mai utilizat). Ultimul raft, cel de jos, este pentru depozitarea  legumelor și fructelor. Pe ușa frigiderului se află condimente și dulcețuri, ouă și sticlele de bere puse la rece.

După frigider, se află un blat pe care depozitez temporar ceea ce scot din frigider, folosindu-mă de farfuriile din dulăpiorul de sub blat. 

Chiuveta este instalată peste blat. în a cărei continuare se află un dulăpior pentru tigăi și oale. Acolo se prepară mâncarea care apoi este pusă la foc pe plita electrică.sau pe aragaz.

În continuare liniei din bucătărie, se află un cuptor  care face fum, deci în mod normal am și o hotă. Alegerea hotei chiar dacă a părut una dificilă, a fost de fapt una simplă, pentru că produsul este Faber, care îmbină perfect designul, tehnologia și calitatea care au transformat o hotă simplă din accesoriu într-un echipament de bucătărie care este sigur, elegant și funcțional.

Gata cu gândirea pentru că s-a făcut omlete. Iau o tăviță din dulăpior pe care amplasez omleta, dulceața, două pahare cu apă plată, legumele și un trandafir, pornind spre dormitor. Înainte de a ieși, opresc cuptorul și hota.

Pornesc cu tăvița în dormitor, la pat și constat cu stupoare că soția mea a dispărut! Intru în panică și strig. Din depărtare, se aude o voce caldă și dragă:

-          Sunt în sufragerie, dragă!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu