cluc24

duminică, 14 aprilie 2019

Între două destinații de vis


Azi este o zi specială. Nu pot spune că este una plăcută sau neplăcută pentru că deși mă obosește gândul de a căuta informații pe internet, îmi place ideea soției mele de a ne stabili din timp primul nostru sejur 2019, adică mai exact aceea mult visată și dorită vacanță vara 2019.  Fiind la servici, gândurile mele erau total pierdute în neantul memoriei specifice creierului mic, legat de amintiri sau discuții despre locuri exotice.
Colegul meu mă privește insistent spunând:
-          Vezi că nu poți semna actele dacă ai capacul pe pix!
-          Da... Ai dreptate - zâmbesc. Am o dilemă.
-          Cum așa? - intervine celălalt coleg de birou. Păi ai terminat proiectul la care lucrai.
-          Am o temă pentru acasă... Adică nu mă pot decide într-o anumită privință... Mai exact nu știu ce destinație de vacanță să-mi aleg Trebuie să aleg din timp pentru a găsi oferte bune.
-          Ideal pentru un sejur 2019  este Grecia - spune colegul din stânga mea.
-          Exclus. Turcia este unică - spune colegul din dreapta mea.
-          Ba nu! Dacă pleci în Grecia poți urca pe muntele Athos, vizitezi muntele cu mănăstiri mergând cu feribotul și vei admira Turnul Bizantin.
-          Eu aș vrea să fiu mai static.... - spun eu, încercând să nu-i supăr pe colegi și totuși să am informații utile.
-          Mergi în Lefkada! Acolo este o plajă superbă!
-          Îmi place la mare... dar mi-e teamă de soarele puternic - murmur eu îngândurat.
-          Locul este înconjurat de de păduri de conifere și stânci care cresc efectiv din inima mă. În zona dealurilor sunt multe livezi de măslini și găsești portocali pe lângă fiecare casă.

-          Superb....
-          Dacă te plictisești pe plajă, poți să te dai cu sky jet-ul ori să faci windsurfing. Uite o imagine pe internet. Locul acesta este de vis. Găsești specialități de pește și celebra brânză halloumi, pentru că știu că ești pasionat de preparatele culinare! Soția ta va savura fructele de mare!
-          Da...da... - par extaziat dar îmi aduc aminte de soția mea, care dorește să călătorească. Dar avem obiective de vizitat? Ne pasionează istoria, arta....
-          Nu poți rata muzeul Arheologic, al Gramofonului sau vechile cetăți istorice; precum cea venețiană Santa Maura și cele rusești Alexander și Konstantine.
-          Auzisem parcă de plaja Porto Katsiki ... - îmi reapar aminitiri uitate undeva departe în creier.
-          Da. A fost distrusă în cutremurul din 2015 dar se reface încet dar sigur. Ai zis de istorie, mergeți pe insula Ithaka, locul prezentat de Homer în Odisseea și nu uitați de Insula Scorpionilor unde poți auzi leganda legată de Afrodita!
-          Este departe cu mașina.....

-          Mergi cu avionul. De ce să pierzi timpul pe drum când te poți relaxa mai mult? Insula Lefkas se mai numește și Leucada. Poți admira Marea Ionică... Apropo, se află la doar 20 de minute de aeroportul Preveza.
Deja mă simțeam fascinat de ceea ce aflasem și bucuros că aflasem informații utile. Între timp celălalt coleg, intervine în discuție:
-          Orice s-ar zice, Turcia este perla istoriei. Totul se învârte în jurul acestui popor. Nu uitați ca ienicerii turci aveau în componență toate națiile existente, din zonele pe care le-au cucerit. Deci au o cultură mult mai bogată. Ce poate fi mai plăcut decât să vizitezi țara care se învecinează cu opt națiuni și să te plimbi prin strâmtoarea Bosfor? Să vezi Mările Meditereană, Egee, Marmara și să să treci fără să-ți dai seama din Europa în Asia? 

-          Da... Interesant.... - spun eu dar parcă mă simt deja obosit de atâta drum... dar o oboseală benefică și plăcută.
-          Alege plaja din Antalya. Uite aici o imagine cu Orașul Vechi numit Kaleici.
-          Parcă aș retrăi istoria! - exclam uimit de imaginile prezentate. Mă simțeam că în duelul pozelor, idee bună pentru noi emisiuni de televiziune.
-          Turcia este istorie. Poți admira Cele Trei Porți (Poarta Hadrianus), Turnul Hidirlik și să nu ratezi Muzeul Antalyei. O să mergi pe urmele regelui Attalus al II-lea din Pergamon, întemeietorul orașului.
-          Soția mea o să vrea să se plimbe și în natură....
-          Poți experimenta situ-rile arheologice: amfiteatrul Aspendos, orașul antic Perge, Phaselis și să admiri minunile naturii: cascada Kursunlu și canionul Koprulu.
-          Și ceva preparate culinare - întreb simțind că mă atacă foamea.
-          Găsești  specificul Iskender Kebab, un produs compus din carne döner, roșii coapte și sos de iaurt.
-          Hm... am probleme cu iaurtul....
-          Se poate folosi la schimb, smântână sau unt. 
-          Perfect!
În timp ce priveam imaginile și ascultam recomandările colegilor mă simțeam ca un profesor ce-și chestionează studenții, sau ca un angajator ce-și caută un colaborator și trebuie să-l aleagă pe cel bun. Mai adresez o întrebare:
-          Și cum să-mi cumpăr biletele și să fac rezervările? 

-          Eu merg în vacanță cu Christian Tour - spune colegul care mă atrăsese de partea Greciei.
-          Și eu călătoresc și merg în vacanță cu Christian Tour - spune colegul pasionat de Turcia. Imaginile prezentate sunt de pe situl lor!
-          Da... da...
Gândurile mele sunt departe. Până acum nu aveam nici măcăr o idee de destinație, iar acum sunt tentat de două locații. Dar n-aș putea să plec de două ori în concediu? Un sejur în Grecia, unul în Turcia... și poate mai fac și un tur prin România!

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2019.

4 comentarii: