cluc24

miercuri, 19 aprilie 2017

Peștele și vinul

Când ne pregătim de un eveniment, indiferent că este ceva aniversar sau o sărbătoare religioasă, printre ingredientele pregătite pentru o masă festivă nu poate lipsi vinul. Fără vin, orice masă, cu oricâte bunătăți ar avea, ar părea una săracă.
De mic copil, am asistat la pregătirea unor mese eveniment în cadrul familiei și mereu, ritualul era unul obișnuit, doar produsele erau diferite în funcție de anotimp, de sărbătoare sau de anumite obiceiuri specifice. Dar în cadrul acestor întruniri, vinul, fie el dulce demi-sec sau sec, alb sau roșu, avea un loc de cinste. Așa de mic copil, am învățat modul în care se consumă unele ingrediente și combinații culinare. De multe ori, vinul face diferența.
Este normal, ca vinul să fie considerat o băutură specifică românilor, deoarece geto-dacii erau recunoscuți ca mari cultivatori de vița de vie și consumatori de vin. Romanii care i-au cucerit, au admirat la daci, femeile și vinul, devenind astfel, datorită acestor aprecieri ca niște frați, formând apoi neamul românesc.
Indiferent de evenimentul care are loc în casa noastră, printre cumpărăturile specifice, se află vinul, care deși nu este trecut pe listă, nu poate lipsi. Vinul nu este pe listă, fiind deja un obicei împregnat în modul nostru de gândire și organizare.
La petrecerile unde participă cupluri, vinul roșu este vedeta serii. Femeile preferă vinul dulce, bărbații pe cel sec sau demi-sec, în funcție de mâncarea servită.
Făcându-se mai cald pe afară, de Florii am fost la pescuit cu mai mulți prieteni. Am stat două zile cu cortul și nu am înghețat! Munca noastră s-a finalizat cu mai mulți pești răpitori, adică știucă. Femeile s-au ocupat de prăjitul peștelui iar bărbații de pregătirea focului. Bucățile de pește au fost tăvălite prin amestecul de făină și mălai, după care s-au pus în uleiul încins din tigaia de pe foc. După 25 de minute de sport cu peștele, întors în tavă, când pe o parte când pe alta până s-a făcut maroniu, acesta era gata de savurat. Fiind un pește mai gros, a fost crestat lateral din cinci în cinci mm, perpendicular pe şira spinării, pentru a se pătrunde mai bine şi mai repede la prăjire. Odată cu peștele, a fost gata și mămăliga, mujdeiul și s-au destupat sticlele de vin alb, marca Beciul Domnesc .

A fost o masă pe cinste!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu