cluc24

luni, 28 septembrie 2020

Amintiri și eroi

 

Pătrățel pătrunde grăbit în apartamentul vecinei Gogoșar. Se uită în jur și-l zărește pe vecinul Gogonel, așezat în fotoliu și savurând o bere. Pătrățel oftează și se așează la locul său, pe celălalt fotoliu, moment în care apare și Maimuțel, sora lui Pătrățel.

Ușa bucătăriei se deschide, iar pe hol, apare Gogoșar cu un polonic pe care-l învârte de zor:

-                    Acum două minute nu era nimeni pe aici... Acum e plin!

-                    Am simțit mirosul de ciobă! - spune satisfăcut Pătrățel care-și freacă fericit burta.

-                    Da... Da... La mine este restaurant! Oricum, nu trebuie să vă pregătiți de aniversarea nepotului? - întreabă Gogoșar.

-                    Este mâine - spune Maimuțel. Azi trebuie să luăm cadou... Hai să te ajut vecinică dragă!

-                    Trebuie să fiarbă ciorba - spune Gogoșar. Ce-i cumpărați?

-                    Nu știu. O să facem un tur de magazine - spune Maimuțel.

-                    O crezi tu - spune speriat Pătrățel. Am făcut deja comanda.

-                    Ce anume? - întreabă mirată Gogoșar.

-                    Ceva... Cărți de povești.

-                    Eh! Cărți îi duc toți musafirii, trebuie ceva personalizat.

-                    Așa și este. Haine, cărți... sunt lucruri obișnuite, dar eu am un cadou personalizat.

-                    Nu te înțeleg. O carte este o carte pe care o iei din librărie.... - spune Maimuțel.

-                    Da, dar cărțile... am comandat mai multe, sunt personalizate.

-                    Adică? - intervine și Gogonel.

-                    Simplu. Când eram mic, mă visam Batman și nu am putut fi. Nepoțelul nostru poate fi propriul erou, într-o poveste reală.

-                    Cred că ai temperatură - spune Maimuțel.

-                    Nu are - spune Gogonel ce verifică cu mâna, fruntea lui Pătrățel.

-                    Of... Hai să vă spun. Am găsit Editura Elefantul Meu care realizează cărți cu povești personalizate.



-                    Wow, chiar? - exclamă Gogonel.Adică cum personalizate? Are dedicație cu numele copilului?

-                    Nu. Copilul, adică numele său devine personajul principal al cărții. Este ca și cum și-ar citi propriul jurnal, adică este un erau real!

-                    Vezi să nu fie povești cu zburători să ne trezim cu surprize - intervine Maimuțel. Îți mai aduci aminte când se uitase la filme cu lupte și răsturnase totul prin casă. Tu fugeai după el și ai dat cu capul în geam, spărgându-l.

-                    Nu.. nu.... Sunt cărți educative, realizate în format de acordeon, cu imagini și cu eroi personalizați - spune Pătrățel.

-                    Te referi la personajul Leopold care devine de fapt, nepotul vostru - spune Gogoșar care naviga pe internet, abandonând pentru scurt timp, polonicul.

-                    Da... Vezi, sunt cărți educative, despre anotimpuri, natură, pădure....

-                    Da, așa este. Uite, am găsit și pentru fetița din vecini, o carte cu prințese. Bravo Pătrățel, ai găsit ceva ideal!

-                    Mulțumesc Gogoșar, merit o ciorbă, nu?

-                    Da, Pătrățel. Te gândești ce ar fi dacă și noi patru am fi într-o poveste?

-                    De fapt, Gogoșar, noi suntem deja o poveste. Fiecare este un copil în sinea lui și ne adaptăm vieții noastre, în comun, pentru că suntem prieteni - spune fericit Pătrățel.

-                    Da...da... Fug să nu ardă friptura! - spune Gogoșar.

-                    Wow, avem și friptură - se bucură ca un copil, Pătrățel. Poate apare o carte cu povestea Pătrățel și prietenii săi... Hm!

duminică, 27 septembrie 2020

Povestea copilului

 

M-am trezit de dimineață și mă grăbesc spre bucătărie. Nu este nimeni pe acolo. Am fost părăsit! Mă întristez! Seara trecută nu am vrut să mă culc, ci m-am tot ascuns prin casă, ca să mă caute părinții.

De curând am găsit un loc ideal pentru a mă ascunde. Sub pat ori sub masă sunt imediat identificat și capturat! La începutul săptămânii mă pot piti cu ușurință în coșul de rufe care este gol și mă așteaptă. Niciodată nu m-au găsit acolo!

Oare s-au supărat părinții mei că nu m-au găsit ieri? Nu cred, pentru că după ce au obosit și s-au speriat, am apărut instantaneu, cu zâmbetul pe buze.

Nu a venit nici bunica ca să aibă grijă de mine. Mă duc încet în dormitor, poate părinții mei au uitat să plece la servici și ne distrăm toată ziua.

Mă așez pe burtă și merg încet, încet.... Deschid ușa și aud un zgomot similar cu bormașina vecinilor. Împing ușa și alerg în bucătărie. Ușa se trîntește și bormașina își încetează treaba... Mă urc pe scaun, pe mașă și apoi pe dulap. Încă un loc ideal pentru ascunzătoare! Dar nu sunt bucuros pentru că totul pare ciudat.

Se aud pași. Ușa bucătăriei se deschide și se vede un cap. E al mamei mele! Mă bucur și sar de pe dulap. Mama se sperie și țipă. Apare și tata în fugă. Eu strig:

-                    Sunt eu! Superman! Și Batman... și Omul Păianjen - zic privind la o mică pânză de păianjen care se prinsese de mine în timpul săriturii.

Părinții mă iau repede în brațe și mă cercetează ca pe un colet venit prin poștă. Sunt întreg. Mă sărută și mă duc în patul lor. Tata pornește televizorul și mama aduce o felie de pâine cu dulceață. Eu nu gem, ci mănânc. Mama oprește televizorul și ia cărticica de povești și începe să-mi citească. Povestea o știu destul de bine, dar parcă ceva s-a schimbat.

La început nu-mi dau seama ce este nou, apoi descopăr că numele personajului principal s-a modificat. Are același nume ca și mine. De fapt eu sunt eroul poveștii. Zâmbesc și urmăresc reacțiile părinților.

Eu am devenit un personaj activ al unor povești de suflet. Alături de mine participă și alți prieteni de joacă. Acum nu mai sunt inspirat de Leporelo ci doar de mine însumi. Eu călătoresc, mă întâlnesc cu dinozaurii, descopăr cele patru anotimpuri și diferite animăluțe, precum și învăț diverse meserii și mă pregătesc să fiu ca părinții mei.



Mama și tata au fost inspirați să apeleze la serviciile editurii Elefantul Meu care realizează cărți cu povești personalizate. După ce am parcurs paginile cărților realizate în formă de acordeon, am constatat că este Duminică, una dintre cele mai frumoase zile din scurta mea viața de până acum. Acum nu-mi doresc să cresc ca în basme, într-un an cât alții în șapte, ci mă bucur și trăiesc fericirea specifică copiilor de trei ani!



Poate găsesc inspirație și descopăr un alt loc unde să mă ascund.... Timpul și tehnologia le rezolvă pe toate, așa cum trebuie....

joi, 24 septembrie 2020

Banc: Gândire de nebun....

 Nebunul se duce la consult la un doctor care avea  doi papagali inchisi intr-o colivie.

Cum ii vede nebunul,se repede și le dă drumul.

Doctorul:
- Ce faci măi nebunule? Ia adu-mi papagalii înapoi!

Se duce nebunul după ei și-i găsește în copac.
Unul era roșu si unul verde.
El îl ia numai pe cel roșu și îl duce doctorului.

Doctorul:
- Da' tu n-ai văzut ca sunt doi? Pe celălalt de ce nu l-ai adus?

La care nebunul:
- Da mata n-ai văzut că celălalt nu era copt încă?

duminică, 20 septembrie 2020

Fiecare copil - un erou al propriei copilării

 

Ion Creangă a aflat de mic copil, din familie, că „din cărți culegi înțelepciune”, motiv pentru care a ajuns unul dintre cei mai populari și consacrați scriitori.

Atitudinilе, сomportamеntul, сuvintеlе părinţilor și a rudelor influеnţеază сomportamеntul şi modul dе a fi al сopiilor. Сlimatul familial rigid prеjudiсiază maturitatеa сopiilor, gеnеrând lipѕa dе înсrеdеrе în ѕinе, tеama dе nеrеuşită şi ѕanсţiunе. Сlimatul familial libеrtin сrееază o atmoѕfеră lеjеră, prеzеntând riѕсul dе a întârzia ѕau împiеdiсa maturizarеa ѕoсială a сopiilor datorită prеoсupării еxсеѕivе a unui părintе ѕau a ambilor pеntru еi înşişi.

Εxеmplul сa modеl dе сonduită rеprеzintă una din сăilе сеlе mai importantе alе еduсaţiеi în familiе. Εl îşi arе forţa în fеnomеnul imitaţiеi сaraсtеriѕtiс сopiilor, сarе lipѕiţi dе сunoştinţе şi еxpеriеnţă, сaută modеlе în adulţii din jur, pе сarе-i сonѕidеră mai putеrniсi, mai ştiutori mai сapabili.

Copilul, de la o vârstă fragedă, se inspiră de lumea înconjurătoare și de tot ceea ce vede în jurul său. El devine eroul propriilor aventuri și își trăiește copilărie în lumea fericită a poveștilor.

Fiecare copil își are propria poveste așa cum și-o imaginează și speră ca totul să se învârtă în jurul lui, el fiind centrul Universului. O copilărie fără povețti este precum o noapte fără stele.

Copilul își imaginează ce ar face el însuși, dacă ar fi eroul poveștii preferate. Cum ar fi ca acesta să se transpună în pielea personajului favorit? Nu este nimic de domeniul fantasticului, ci doar o realitate a zilelor noastre.

Editura Elefantul Meu realizează cărți cu povești personalizate. Copilul adoră acțiunea, aventurile și de multe ori se visează în pielea eroului său favorit. Cum ar fi, ca seara înainte de culcare, să participe la aventurile sale, proprii, citite din carte de către părinții săi?



În perioada copilăriei, acestia se detașează de viața reală dar totuși descoperă tainele vieții și privind în jur își croiesc de fapt, pasiuni care în viitor pot fi viitoarele lor meserii. O carte de povești, unde copilul își deșfăsoară o activitate plăcută este mai mult decât benefică și plăcută acestuia.



Copilăria este perioada în care se dezvoltă visurile, care se întregesc în serile cu vise plăcute care aduc zâmbete pe chipul copiilor în timpul somnului.

Așa precum oamenii evoluează în viață, iar fiecare vârstă are farmecul ei, speranțele specifice și în copilărie, personajele după care se inspiră un copil, diferă de la o vârstă la alta.

Copilul învață mai ușor despre viață, anotimpuri, animale și alte lucruri utile în viața pe care a pășit, făcând parte din ea, fie și doar cu numele său.

Fetițele adoră poveștile cu prințese și se visează reginele încoronate ale unei lumi de poveste.



Fetița de doar cinci, nu trebuie decât să se îmbrace într-o rochie nouă și să deschidă ușa magică pentru a deveni eroina principală într-o lume de poveste. Fetița se va împrieteni cu un dragon și împreună vor călători spre castelul în care trăiesc șapte prințese.

Îndeplinind visul fetiței, aceasta devine prințesă și-și dezvoltă abilitățile de citire într-un mod plăcut, căutând să-și descopere propriile aventuri.

Copilul devine un personaj activ al unor povești de suflet. Se știe că stіma dе ѕіnе ѕе fοrmеază încерând dіn cοріlărіе, fοlοѕіnd dіfеrіtе ѕurѕе dе іnfοrmaţіі. Specialiștii au identificat dοuă ѕurѕе majοrе carе іnfluеnţеază fοrmarеa ѕtіmеі dе ѕіnе încерând dіn cοріlărіе, una aрarţіnе еvaluărіlοr рrіmіtе dе cătrе cοріl dіn рartеa рărіnţіlοr, іar cеlеlaltе іnfοrmaţіі рrοvіn dе la рrοрrііlе rеalіzărі.

miercuri, 16 septembrie 2020

miercuri, 2 septembrie 2020

Vine Toamna creativă

 

Despre omul care nu gândește, se poate spune că de fapt nu trăiește precum o ființă, ci este doar un element de pe Terra.

De multe ori oamenii refuză să gândească, să mediteze preferând să urmeze calea obișnuită, fără a se implica, așa precum trec gâștele prin apă.

Omul care gândește, deține puterea și spiritul creativității, astfel aducând plus valoare în mediul în care se dezvoltă.

Conform DEX; creativitatea reprezintă o dispoziție potențială de a crea, însușirea de a fi creator. De asemenea capacitate de a crea are ca scop acela de a produce valori.

Creativitatea depinde de mai mulți factori, printre care vârsta și domeniul în care se manifestă.

În copilărie eu am fost creativ din primele momente, fiind printre primii bebeluși care au căzut de pe masă după ce au făcut baie. La botez, am reușit să trag de sutană pe preotul care oficia ceremonia, manifestându-mi astfel, propria-mi capacitate de a hotărî pentru mine însumi.

Crescând în mod normal, nu ca cei care se dezvoltă într-un an cât alții în șapte, creativitatea mea a coincis cu părerile mele despre o viață liniștită. Bunica și mama mea făceau gălăgie prin bucătărie, iar eu i-am pândit până au ieșit fiecare pe un alt balcon, după diferite condimente și i-am înschis. Bucuros și creativ, am părăsit incintele în care se aflau balcoanele, închizând și ușa încăperilor respective: bucătărie și cameră. Apoi m-am dus în sufragerie unde bunicul meu citea ziarul. Am închis și ușa respectivă după care m-am dus sub masă și am început să mă joc. Liniștea a durat puțin pentru că în scurt timp, tatăl meu s-a întors de la servici și a auzit bătăi în uși și voci îndepărtate. După ce s-a asigurat că vocile sunt reale, a eliberat din captivitate pe mama și pe bunica mea. A fot apreciată creativitatea mea....

În prezent, scriu articole pe blog unde creativitatea este la ea acasă. Reusesc să mă strecor cu abilitate printre teme diversificate și uneori aprecierile nu întârzie să apară. Da, aici mă refer la concursurile de blogging în general și la Super Blog în special. Cu această ocazie îmi anunț prezența într-o nouă ediție a acestui concurs, care debutează în prima zi a lunii Octombrie și se termină pe 2 Decembrie.

Ce înseamnă SuperBlog? O competiție în care creativitatea este la ea acasă, deși uneori nu este apreciată de o parte dintre cei care jurizează. Se pot căștiga premii, iar la final, participantul la toate probele, primește diploma de super-blogger.

Creativitatea este ceeea ce menține starea și spiritul încrezător iar omul devine o ființă care caută soluții, idei care prind rădăcini și de multe ori, progresând, ajungem ca prin idei mici să realizăm fapte mari.

Creativitatea alături de imaginație reprezintă o gimnastică a minții, prin care gândurile noastre se pot transforma în idei, ce pot completa și influența în sens pozitiv, viața noastră.

Prin Super Blog s-a realizat o comuniune în care creativitatea este la ea acasă, iar ceea ce gândim și concepem sunt elemente ale gândirii noastre logice și raționale.



Va fi greu, va fi mai ușor... vom vedea în timp. Important este că există o mare familie care participă virtual și ofline la evenimente care pun pe primul plan: omul și valoarea acestuia.

Oamenii cresc, se dezvoltă și evoluează prin oameni și prin ceea ce fac unii pentru alții. Mai presus de toate, se află prietenia.... Dacă fiecare participant aduce un alt concurent, competiția și prieteniile se vor extinde ca într-un lanț.... dar va fi mai greu de căștigat competiți!