cluc24

vineri, 21 mai 2021

Pământul - un mister pentru oameni

 

Dimineața pe răcoare, toată lumea o pornește la treabă. Trezirea de dimineața este una dintre cele mai neplăcute momente ale mele, dar mă bucur că sunt pe lume și trebuie să am grijă de mine, de cei din jur și de natură.

Fac repede un duș și apoi mă spăl pe dinți. În timpul celor cinci minute de spălat pe dinți, opresc apa până am nevoie, pentru a nu face risipă.

În timp ce-mi pregătesc cafea, îmi torn un pahar de apă din sticla returnabilă și mă pregătesc de o nouă zi. Mă uit pe masă și văd că a rămas ordine după ce-mi reparasem lampa de birou, în seara anterioară. Mai trebuie să pun becul eco și totul va reveni la o normalitate, pe care de multe ori o uităm.

În timp ce beau din cafea, văd un bilețel scris cu creionul, lăsat de soția mea, cu micile treburi pe care trebuie să le rezolv. Le memorez și mă ocup rapid de florile îngrjite de soția mea, aflate într-o jardinieră construită din cofraje de ouă.

După aceea, îmi iau pungile: cu resturile menajere, cu hârtia reciclabilă, cu sticle și ies pe ușă, gata pentru o nouă zi agitată.

Cobor grăbit scările și o văd pe vecina mea, care-și lăsase peturile în fața ușii, pe care le iau și le duc la ghena de gunoi unde le pun selectiv, pe tipuri de produse reciclabile.

Îmi iau bicileta electrică și pornesc spre locul de muncă. Ajuns în birou, pornesc laptopul și constat că este încărcat 90%, așa că nu-l mai conectez la rețeaua de energie electrică. Încep să-mi fac treaba și aud vocile colegilor care merg la pauza de masă.

Mă ridic de la birou, îmi iau setul de tacâmuri de inox pe care le-am adus de acasă și mă îndrept spre cantină.

După terminarea programului de lucru, o pornesc grăbit spre ieșire. Îmi iau bicicleta și mă îndrept spre piață. Mă îndrept în zona producătorilor locali și-mi fac cumpărăturile conform listei lăsate de soția mea.

După ce ajung acasă, intru pe contul E.ON Myline pentru a trimite indexul autocitit la utilități, urmând a primi ulterior factura electronică pentru a efectua plata online. Nu are rost să consum hârtie și astfel salvez câțiva copaci.

Cei care-și activează până pe 21 mai un asemenea cont, sunt răsplătiți de către  E.ON, care plantează câte un copac pentru fiecare cont nou și în plus, oferă zilnic premii pentru cei care își activează contul: carduri cadou eMAG și Decathlon sau zile gratuite de energie + abonamente anuale National Geographic și Traveler. Deci, la treabă !

După ce-mi termin toate obligațiile zilnice, profesionale și familiale, ajungând acasă, în timp ce-mi pregătesc cina, savurez o bere la sticlă de 330ml.

Sunt fericit pentru că am avut sanșa de a trăi o nouă zi în care am ajutat natura să rămână pură. Mă uit în calendar și constat că este 22 aprilie, Ziua Pământului, care este celebrată la nivel global. De fapt, când este Ziua Pământului este și Ziua Oamenilor.

La fiecare sfârșit de săptămână, alături de soția mea prieteni și de prieteni, mergem la scurte drumeții prin munți. Mi se rupe sufletul când văd pe drumul nostru, locuri cu păduri defrișate. Oamenii nu-și dau seama că distrugând pădurea, de fapt reduc durata de viața a speciei noastre, lipsindu-i de aerul curat și vital pentru noi, de sănătatea noastră.

Sunt extrem de bucuros, că în ultimul timp apar mai multe acțiuni și inițiative de plantare a copacilor. Una dintre ele apare chiar pe pagina de Facebook E.ON România, alături de alte acțiuni mărunte care pot avea efecte importante în viitor pentru oameni.



Ce frumos este să ne ascundem de căldura toridă, printre crengile copacilor dintr-o pădure bogată....

 

 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu