cluc24

luni, 2 decembrie 2019

Tata împodobește bradul


Ninge, ninge încetișor. Becul din fața blocului pâlpâie și se stinge, lăsând întunericul să acopere zona unde tocmai își făcuse apariția un Om-de-Zăpadă.
Un cap mic, dar năzdrăvan își face apariția la fereastră. Mogâldeața privește spre intrarea blocului și aleargă în sufragerie unde tata împodobea bradul:
-          Mai repede tati, că s-a făcut întuneric și vine Moș Crăciun cu renii!
-          Stai liniștit... vine la noapte.
-          De ce doar noaptea?
-          Pentru că se uită dacă copiii au fost cuminți, dorm și atunci le lasă cadourile.
-          Și dacă mă prefac că dorm? - întreabă mogâldeața.
-          O să observe.
-          Lasă că te anunț eu când vine - spune mama care tocmai verifica oala cu sarmale de pe aragaz.
Mogâldeața se supără dar îi trece repede când ajunge lângă bunica lui. Aceasta tocmai frământa aluatul pentru cozonac, iar bunicul ținea vârtos de castron, pentru a nu se împrăștia bunătățile pe jos.
Mama lasă sarmalele la fiert și se uită în cuptor, acolo unde se rumeneau pulpele de pui. Își dă seama că a uitat să pregătească cartofii pentru pireu. Mai are timp, pentru că doar dimineață vor veni cei din familie pentru a degusta bunătățile. Oricum mai avea de făcut prăjiturile.
Mogâldeața vede mingea de fotbal și se descarcă psihic, dându-i un sut puternic. Mingea ricoșează din oala cu sarmale spre scaunul unde se urcase tata pentru a împodobi bradul. Capacul oalei se ia la întrecere, în căzătură, cu tata. Ambii ating pământul în același timp și se aud diverse sunete și voci. Mogâldeața se ascunde sub masă, ca atunci când îi încuiase pe toți membri familiei pe balcon, și au fost nevoiți vecinii să intre pe gemulețul de la baie pentru a-i elibera din captivitate.
Familia începe să vocifereze dar le trece supărarea, știind că este o zi sfântă, urmând să asiste încă un an, la nașterea lui Iisus. Mogâldeața constată că s-a făcut liniște și merge în camera lui, pentru a se culca. Nu are somn dar încearcă să-l păcălească pe Moș Crăciun. Becul de pe stâlp începe să pâlpâie din nou și iluminează zona. Mogâldeața și-a făcut speranțe deșarte legate de venirea Moșului.

Tata se uită la brad și își dă seama că lipsește ceva. Merge în bucătărie și revine cu acadele tip bastonas pe care la agață de crengile bradului. Apoi caută în cutia primita de dimineață, de la curier găsind bomboane și jeleuri. Merge încetișor spre camera copilului și ascultă zgomotele. Se pare că copilul doarme. Tatăl scoate din dulăpior globul de jucărie cu dulciuri, săniuța cu bomboane și aranjează mașinuțele pentru dimineață.


Bunicul și bunica au câștigat bătălia cu aluatul, lăsându-l  sub cuvertură pentru a sta la cald și merg la culcare. Mama pune sarmalele pe balcon, scoate puiul din cuptor și termină de curățat cartofii. Se retrage și ea la somn. Tata oftează și descoperă că a uitat să pună steaua în vârful bradului și descoperă că obiectul respectiv a rămas în beci. Își ia cheile și merge în subsolul blocului, revenind după câteva minute.

Liniștea din casă este întreruptă de sunetele de uimire ale tatălui: lipseau acadelele. Se uită în jur și merge în camera mogâldeței care sforărie. Închide ușă, fără a observa cî în urma lui, de pe dulap, tocmai cădea un bastonaș, o acadea, prinsă încet dar sigur de mogâldeața care abia s-a trezit.
Tatăl rămâne uimit și scoate altă acadea și completează locurile lipsă.
O fi venit vreun extraterestru?


Ce poate fi mai plăcut decât un Crăciun în familie? Un Crăciun în care toată familia savurează dulciuri!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu