cluc24

miercuri, 12 iunie 2019

10 modalități de a economisi energia


Toată lumea este fericită. Vine încă un week-end iar vremea este frumoasă. Totul este perfect, până ajungem acasă și deschidem cutia poștală. A venit factura de energie! Nu contează că este energie electrci sau termică, pentru că costurile sunt mari la ambele.
Uneori stăm iarna în frig să economisim gazul dar ....
Alteori stăm fără lumină pentru a nu se învârti contorul de energie electrică cu viteza luminii!
Toate aceste probleme pot dispărea, atât acasă cât și la firma/compania unde lucrăm. Managerii de succes oferă bonusuri angajaților în cazul în care cheltuielile din bugetul pentru utilități este mai mic în realitate față de estimarea inițială. Este adevărat că doar unele companii practică această motivare dar este bine să ne protejăm mediul.
Iată câteva metode de reducere a costurilor și a consumurilor:
1. Reducerea consumului de apă caldă.
Apa caldă implica pornirea centralei termice chiar și pe timp călduros.
Noi folosim apa caldă în două cazuri: la duș și la spălat de vase. Pentru duș nu aveam nevoie de apă chiar atât de caldă, putând seta o temperatură mai joasă cu consum energetic mai mic.
La spălatul vaselor putem opri apa caldă în timpul curățării obiectelor, pornind-o și folosind-o doar la clătirea vaselor. Dacă folosim aparat de spălat vase, putem seta o temperatură mai mică pentru apa de spălat scutind bani prin consumul excesiv de curent electric pentru încălzirea rezistențelor aparatului electrocasnic.
2. Reducerea costurilor cu energie termică a centralei pentru încălzire.
Iarna când plecam de acasă la servici, putem reduce temperatura de funcționare a centralei cu mai multe grade. Astfel consumul de gaz scade iar funcționarea centralei se reduce din punct de vedere al consumului energetic.
Reglând temperatura centralei puțin câte puțin, putem găsi un echilibru al temperaturii ambiante ce reduce consumul energetic.
3. În momentul folosirii focului pentru prăjit și/sau încălzit, putem opri mai repede focul la tigaie, pentru că oricum plita de pe ochiul de foc păstrează vreo 15-20 de minute temperatura inițială.
4. Îmbrăcămintea în general nu este prea murdară astfel încât să necesite o spălare la 40 de grade, ajungând și o spălare simplă la doar 30 de grade, ceea ce înseamnă economie, de asemenea.
5. Încărcarea continuă a telefoanelor produce consumuri energetice nesemnificative dar constante. La telefoanele mobile nu se folosesc în mod constant funcții prceum:  conexiune bluetooth, conexiune internet sau alte aplicații care consumă energie și necesită încărcări dese la curent electric. Punându-le pe modul off, acestea reduc consumul energetic și implicit crește durata de viață a bateriei telefonului.
6. Folosirea electrocasnicelor doar atât cît este necesar, fără a fi uitate în priză și pornite reduc de asemenea consumul de energie.
7. Utilizarea televizorului chiar și atunci când nu se urmărește vreo emisiune duce la consum energetic fără rost și la uzura aparatului.
8. La iluminatul din locuință se pot folosi doar becuri cu led și becuri economice. În locurile unde nu avem nevoie de vizibilitate mare, se pot utiliza becuri economice care au o durată de aprindere mai mare, iar în camerele de tip sufragerie, birou, becurile cu led își fac treaba cu prisosință. Investițiile în aceste surse de lumină se amortizează rapid în timp. De asemenea este importantă și utilă verificarea și stingerea luminilor atunci când utilizarea acestora nu este necesară.
9. Folosirea prizelor și a prelungitoarelor dotate cu întrerupător on-off, acționate conform utilizării/neutilizării accesoriilor alimentate electric, conduc și ele le reduceri energetice. Accesorii precum filtrul de cafea, mixer, desktop, laptop sunt consumatoare de energie electrică.
10. Utilizarea aerului condiționat trebuie să fie în concordanță cu temperatura mediului exterior. Pentru sănătate este nevoie ca variația de temperatură exterior-interior să nu fie mai mare de cinci grade. Folosind în aceste condiții optime aparatul de climatizare, scade și consumul energetic.

Cel mai important este ca orice produs electrocasnic sau consumator de energie electrică să fie de clasă A+++, pentru a avea un consum mic de curent electric. Pentru a ajuta mediul, trebuie returnate sau depozitate în zone special amenajate produsele electrocasnice vechi.

Dacă urmezi aceste idei, atunci când vine factura de energie, nu te mai dai cu capul de pereți. Câștigi atât la plata facturilor cât și la reparația pereților de care tot dăm cu capul!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu