cluc24

duminică, 17 februarie 2019

O carte, o idee, un gând....


Din copilărie mi-a plăcut să citesc. Aveam eroi preferați alături de care mă întristam la eșecuri, mă bucuram de micile victorii și sufeream când terminam o carte dragă,pentru că aș mai fi vrut să fie alături de mine. Acelea erau carti bestseller pentru mine.
În perioada școlii așteptam cu nerăbdare vacanța de iarnă, pentru că mă retrăgeam în bucătărie și lângă aragazul care învârtea rotița contorului de gaz, îmi delectam ziua și mă pregăteam pentru viitor, fără a cunoaște cu adevărat, pe atunci, ce înseamnă de fapt cultura.
Așa cum unchiul lui Ionică al Humuleștilor declara că „din cărți culegi înțelepciune și nu ești doar o vită de muls pentru fiecare”, așa ne dezvoltăm noi personal și trăim momente plăcute în compania cărților. Ionică și-a ascultat unchiul și a devenit un celebrru povestitor, așa cum am aflat din cartea sa bibliografică „Amintiri din copilărie”.
Însuși Garabet Ibrăileanu  își susținea conceptul literar prin sintagma că „Literatura este oglinda vieţii.”
Cărțile au apărut ca urmare a unei cerințe pentru învățare, apoi pentru relaxare și în cele din urmă s-a constatat că este unica modalitate prin care omul poate să se dezvolte cultural și să treacă de barierele unei societăți sterpe.
Pentru o scurtă perioadă de timp, al lăsat cărțile undeva departe, uitate pe câte o etajeră și brusc mi-am dat seama câtă dreptate Charles Bukowski: “Fără literatură viața este un infern” iar Goethe l-a susținut fiind chiar mai drastic: „Declinul literaturii indica declinul unei natiuni.”
Citind o carte, omul trece la un nivel superior al propriilor cunostințe și descoperă noi abilități și chiar metode de rezolvare a unor probleme la care poate nu ar fi găsit soluția ideală. Avem numeroase exemple de înțelepți și învățați din diferite perioade ale timpului care și-au asimilat cunostințele din studii și cercetări.
Cărțile sunt esența dezvoltării noastre culturale și prin ceea ce citim, existăm și conviețuim cu cei din jurul nostru.
Deși anii au trecut, cărțile au rămas alături de mine, că prietenii devotați care în viața reală, uneori dispar, atunci când te aștepți mai puțin și chiar ai nevoie de ei. 

Din lipsă de timp, cărțile le putem comanda online. Un loc ideal pentru explorarea și găsirea unor cărții de beletristică este chiar  magazinul de carti online: Carti Beletristică unde am regăsit o carte dragă mie: Casa Buddenbrock de celebrul Thomas Mann, reprezentant al dandysmului în literatură.
Cu cât citim mai multe cărți, cu atât cultura noastră se îmbogățește și evoluăm în așa fel încât, mereu vom ajunge și vom realiza ce ne dorim, pentru că din cărți, adunăm informații, deci culegem înțelepciunea de zi cu zi!

2 comentarii: