cluc24

duminică, 9 iunie 2019

Economie la energie


Nu știu cum sunt alții, dar eu într-un timp, când vedeam o factură în cutia poștală sau pe mail, mă apucă deja groaza! Iar bani, iar verificare buget... Uneori când văd facturile de la EON mă sperii atât de tare, că aproape îmi cade câte ceva din mână. Uneori este alarmă falsă....
Dar de curând am găsit soluția salvatoare.
Factura de apă, de gaz, de telefon, de televiziune și internet, fiecare influența direct factura de energie electrică.
Apa caldă implica pornirea centralei iar gazul implicit era în concordanță cu consumul energetic al acesteia. Încărcarea telefonului, pornirea electrocasnicelor și implicit al televizorului, consumau energie electrică. De asemenea să nu uităm de lumina atât de necesară seara și mai ales în timpul iernii în apartamente.
După o simplă cugetare, că omul în general se deosebește de alte ființă prin raționament am reușit să reduc costurile.
Pentru duș nu aveam nevoie de apă chiar atât de caldă, iar iarna când plecam de acasă la servici, am redus temperatura de funcționare a centralei cu mai multe grade. Astfel consumul de gaz a scăzut iar funcționarea s-a centralei s-a redus din punct de vedere a consumului energetic.
La spălatul vaselor opresc apa caldă în timpul curățării, pornind-o doar la clătire.
De asemenea, nu mai uit să opresc focul la tigaie, pentru că oricum, dacă întârzii, plita de pe ochiul de foc, păstrează vreo 15-20 temperatura inițială.
Telefoanele mobile nu le folosesc constant pentru funcții de bluetooth, internet sau alte aplicații care consumă energie și necesită încărcări dese cu curent electric. Astfel am crescut durata de viață a bateriei telefonului și am redus consumul de energie.
Televizorul nu mai merge în neștire și doar când am nevoie de el, iar toate aparatele atât cele electrocasnice cât și televizorul și conexiunea de internet wi-fi sunt alimentate prin intermediul unor prelungitoare dotate cu întrerupător on-off, pe care le opresc când nu le utilizez.
Îmbrăcămintea nu este murdară astfel încât să necesite o spălare la 40 de grade, ajungând și una mai simplă, la doar 30 de grade, ceea ce înseamnă economie, de asemenea.
La iluminatul din locuință folosesc doar becuri cu led și din cele economice. În locurile unde nu am nevoie de vizibilitate mare, am becuri economice, iar în camerele de tip sufragerie, birou, becurile cu led își fac treaba cu prisosință. Investițiile în aceste surse de lumină, deja s-au amortizat.
Am lipsit o săptămână de acasă și am oprit siguranțele din apartament, având astfel o economie  de 100%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu