cluc24

miercuri, 28 octombrie 2020

10 avantaje ale copiilor pasionați de citit și a cărților personalizate

 

Copilul de ieri

Liniștea din jur este întreruptă de scârțâitul parchetului, sub amprenta unor pași apăsați. Este clar pentru micuțul ascuns sub pat, că vine bunica să verifice dacă acesta a adormit. Copilul închide lumina lanternei și tace chitic. Se aude ușa care se deschide încetișor iar un chip blând apare în cadrul ei.

Bătrâna se apropie de pat, verifică zona și se retrage discretă pentru a nu face zgomot. Imediat ce se închide ușa, lanterna începe din nou să lumineze iar copilul își continuă lectura, călătorind în lumea aventurilor haioase și interesante.

După câteva clipe, somnul se așterne peste copil, care atinge cu capul podeaua și tresare. Își oprește lanterna care luminează din ce în ce mai slab și pune semnul de carte la pagina unde a rămas, iese de sub pat și-și ridică plapuma scoțând ursulețul care-i ținuse locul și se cuibărește în pat, adormind și visându-se eroul cărții pe care o adora.

Copilului îi plăcea să citească dar bunica și alte persoane încercau să-l determine să fie mai puțin preocupat de lectură și cărți pentru a nu-și strica ochii. O copilărie fără povești este precum o noapte fără stele.

Anii au trecut și copilul a rămas cu nostalgia acelor vremuri, dar pasiunea pentru lectură și cunoaștere a rămas, de la poveștile cu eroi, cu animăluțe vorbitoare și până la romane de aventuri, psihologie și filozofie a vieții. Acel copil așterne aceste rânduri, cu gândul că sunt mulți alții ca el iar acele momente rămân undeva în sertarul cu amintiri

 

Cititul este o artă și o relaxare

Când trebuie să oferim cadouri, de multe se pornește de la o premiză greșită, bazându-ne pe experiență și pe obișnuință, uitând să ne raportăm la fericirea, încântarea și satisfacția celui care-l primește. Această percepție este valabilă pentru toți, dar atunci când se oferă cadouri copiilor, acestea trebuie să fie alese cu mai multă atenție pentru că au impact mai mare asupra lor.

 Cadourile personalizate sunt perfecte pentru a surprinde pe oricine. Aici nu facem referire la  jucarii, haine ci pur și simplu la cărți personalizate, pentru că sunt cadouri care se vor păstra pentru toată viața.

 Copilăria este cea mai frumoasă perioadă din viața omului. Atunci, omul este fără griji și abundă de voie bună. Copilul începând de la o vârstă fragedă, se lasă inspirat de lumea înconjurătoare și este atras de tot ceea ce vede în jurul său. Copilăria este perioada în care se dezvoltă gândirea, iar serile în familie se  întregesc cu povești și vise plăcute care aduc zâmbete pe chipul copiilor în timpul somnului.

În perioada copilăriei, micuții se detașează de realitate dar totuși descoperă tainele vieții și privind în jur își croiesc de fapt, pasiuni care în viitor pot fi viitoarele lor meserii. O carte de povești, unde copilul își deșfăsoară o activitate plăcută este mai mult decât benefică, plăcută și utilă acestuia.

Copilul își imaginează ce ar face el însuși, dacă ar fi eroul poveștii preferate. Cum ar fi ca acesta să se transpună în pielea personajului favorit? Nu este nimic de domeniul fantasticului, ci doar o simplă realitate a zilelor noastre. În prezent, acesta poate deveni eroul propriilor aventuri și să-și trăiască copilăria în lumea fericită a poveștilor.

 

Copilul de azi

Prin noua tehnologie digitală, fiecare copil își poate citi și trăi propria poveste personalizată așa cum și-o imaginează și cum speră ca totul să se învârtă în jurul lui, el fiind centrul Universului.

Se știe că stіma dе ѕіnе ѕе fοrmеază încерând dіn cοріlărіе, fοlοѕіnd dіfеrіtе ѕurѕе dе іnfοrmaţіі. Specialiștii au identificat dοuă ѕurѕе majοrе carе іnfluеnţеază fοrmarеa ѕtіmеі dе ѕіnе încерând dіn cοріlărіе, una aрarţіnе еvaluărіlοr рrіmіtе dе cătrе cοріl dіn рartеa рărіnţіlοr, іar cеlеlaltе іnfοrmaţіі рrοvіn dе la рrοрrііlе rеalіzărі.

Cu ajutorul cartilor personalizate de la Editura Elefantul Meu, copilul care adoră acțiunea, aventurile și de multe ori se visează în pielea eroului său favorit, poate deveni un personaj de poveste activ. Seara înainte de culcare, copilul participă la propriile sale aventuri, ascultându-le  cu atenție,  citite de către părinții săi. Totodată, cărțile personalizate pot aduce acel plus de atractivitate, lectura devenind o plăcere. Studiile au concluzionat că, datorită cărților personalizate, copiii citesc mai mult, cu mai mare plăcere și mai mult interes, având o contribuție semnificativă în educație.

Povestile personalizate de la editura Elefantul Meu nu sunt doar un cadou original, magic, ci fiindca s-au nascut dintr-o pasiune – aceea de a crea si spune povesti – sunt unice.  Acum, datorita tehnologiei, cei mici pot fi transformati in eroii aventurilor din carti, dar si in protagonistii momentelor individuale sau impartasite de lectura.

La o carte personalizată, copilul apare ca personaj principal în poveste și i se poate adăuga poza,  iar un alt personaj poate fi ales și numit după cel mai bun prieten al său. De aemenea se poate alege locul unde are loc evenimentul. Cartea personalizată mai poate avea și avatarul părinților alături de o dedicație unică.

Editura Elefantul Meu are disponibile 23 de cărți personalizate cu povești ilustrate pentru copii, în funcție de vârsta acestora. Așa precum oamenii evoluează în viață, iar fiecare vârstă are farmecul ei, speranțele specifice și în copilărie, personajele după care se inspiră un copil, diferă de la o vârstă la alta.

Pentru copii cu vârsta minimă de un an, seria de cărți Leporelo sunt ideale. Seria cuprinde: Leporelo - Pisicile, Leporelo - Câinii, Leporelo - În noapte, Leporelo - Meserii, Leporelo - În călătorie, Leporelo - Dinozaurii, Leporelo - Nou născut, Leporelo - În livadă, Leporelo - Cele 4 anotimpuri și Leporelo - În pădure.

 


Copilul se transformă în erou și călătorește în jurul lumii, să se împrietenească cu animalele. Prin integrarea lor în poveste, acestia învață mai ușor despre anotimpuri, animale și alte lucruri utile în viața pe care a pășit, făcând parte din ea, fie și doar cu numele său.

Povești pentru copii precum Micuța stea învață să numere și Africa ajută pe copilașii de peste trei ani să-și înceapă educația, să învețe să numere și să călătorească în Africa pentru a cunoaște animăluțele de acolo.

 


Copilul care are deja patru împliniți își poate dezvolta inteligența și abilitatea fiind eroi ai cărților Pungașii din Pădurea Neagră  și Povești de Noapte Bună.

 


Fetițele adoră poveștile cu prințese și se visează reginele încoronate ale unei lumi de poveste. Fetița de doar cinci, nu trebuie decât să se îmbrace într-o rochie nouă și să deschidă ușa magică pentru a deveni eroina principală într-o lume de poveste. Fetița se va împrieteni cu un dragon și împreună vor călători spre castelul în care trăiesc șapte prințese.

Îndeplinind visul fetiței, aceasta devine prințesă și-și dezvoltă abilitățile de citire într-un mod plăcut, căutând să-și descopere propriile aventuri.

Alături de cărțile cu prințese și zâne precum Șapte Prințese și Zâna Violeta mai sunt dedicate și personalizate copiilor cu vârste de 5-7 ani cărți precum Crocodilul care nu putea plânge, Jurnal de bord, Robin, Zoo, Jurassie și Melissa (cartea adevăratei prietenii dintre cai și copii).  

 


Pentru copii cu vârstă mai mare de zece ani, există cartea Comoara în cadrul căreia, eroul participă la o vânătoare de comori și va descoperi adevăratele valori ale vieții, prietenia.

 


Cele 10 avantaje ale pasiunii pentru citit și a cărților personalizate

Dezvoltarea încrederii în sine – ridică stima de sine raportată la individualitatea și creativitatea sa. Prin dobândirea încrederii de sine, copilul va percepe și va avea mentalitatea de a încerca orice, să facă față provocărilor și să înfrunte orice situație mai încrezător și făra teamă sau panică.

Încurajarea și dirijarea tacită a copilului spre citit, crescând interesul acestora pentru lectură. Prin imaginile plăcute și atractive ale cărților personalizate se dezvolta interesul copilului pentru citit și promovează acest cult al studiului ca fiind un act plăcut încă de la o vârstă fragedă. Încet dar sigur, cititul va deveni o activitate zilnică care-l va ajuta la dezvoltarea sa pe plan psihic și mental.

Crearea unei pasiuni pentru lectură - prin participare activă a copilului, acesta trăiește vizual povestea și devine pasionat de cunoaștere.

Dezvoltarea abilităților de comunicare - prin pasiunea pentru citit, se dezvoltă și se determină abilitățile lingvistice,și se dobândește un anumit vocabular specific. Se acumulează mai ușor, vizual și auditiv învățarea cifrelor și a literelor, se exersează număratul și se idenfică animale și alte obiecte din mediul înconjurător. Astfel, copilul face primii pași în domeniul inteligenței sociale.

Stimularea imaginației - copilul ascultă povestea iar imaginația lui trece dincolo de lumea reala spre fantezie, iar povestea se reinventează.

Dezvoltarea relațiilor cu lumea înconjurătoare. - prin integrarea copilului în poveste, acesta cunoaște și descoperă mediul ambiant, devenind mai familiar cu acesta.

Alungă teama - participarea activă la aventurile din povești, copilul devine prieten cu ceea ce poate îl înspăimânta în trecut: un animal, o pasăre sau întunericul nopții.

Dezvoltă sentimentele și emoțiile, dirijându-le în mod pozitiv. Parcurgând paginile poveștilor, acești copii ajung să înțeleagă primele noțiuni legate de empatia, implicare și rezolvare de conflicte, abordând comportamentul  care este potrivit și care le dirijează inteligența emoțională în timp.

Se crează modele și valori. Copilul începe să aprecieze anumite situații, personaje și se implică personal în rezolvarea problemelor, stabinindu-și astfel anumite țeluri intuitiv și modele de urmat.

Relaxarea - care apare atât la părinți cât și la copii. Copilul este captat de acțiune poveștii pentru că face parte din ea, iar alături de părinți, se relaxează și petrec momente plăcute într-o familie armonioasă.

 


În loc de încheiere

Când mergem pe stradă sau în magazine, auzim  pe copilași străgând în gura mare sau șoptind apăsat căși doresc anumite lucruri. În curând o să-i auzim pe cei mai mulți dintre ei spunând:

-          Mami, mami vreau Elefantul Meu! – și noi știm la ce se referă.

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020, iar imaginile au fost preluate de pe situl Editurii Elefantul Meu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu