cluc24

luni, 15 octombrie 2018

Cum poți avea casa AIA mult dorită!


Mă trezesc zâmbind, în timp ce ascult ciripitul păsărelelor dar nu la figurat, ci la propriu. Mă ridic din pat și mă îndrept spre fereastră. O văd pe soția mea ascunsă de razele soarelui sub crengile bogate ale nucului. Puțin mai departe, se află prietenul meu, care pregătește grătarul, asteptându-și soția să-i aducă ustensilele de lucru de la micuța anexă din lemn, de lângă casă. Este timpul să cobor în mijlocul naturii și al evenimentelor care se vor derula.

Privesc instinctiv la întrerupătorul de la baie, amintindu-mi de munca pe care am depus-o de-a lungul celor doi ani, când prietenul meu a început să-și construiască această casă, unde ne petrecem împreună sfârșiturile de săptămână, departe de agitația orașului.
A fost greu și obositor construcția acestui loc relaxant. A trebuir să urmăm mai mulți pași în derularea proiectului de casă, căruia îi spunem în glumă, în serios CONAC!

În urmă cu doi ani, prietenul meu și-a achiziționat un teren aflat la 30 de km de oraș. A fost fericit pentru o clipă până a conștientizat calea lungă pe care o mai are de străbătut până să se mute acolo. El a ales un loc ideal, unde utilitățile existau, fiind necesare doar conectarea locuinței la acestea. 


Toată zona era plină de iarbă, pietre și în spatele gardului imaginar se afla o căsuță de lemn, ca o operă a unui celebru sculptor. Amicul meu mi-a solicitat ajutorul, iar eu ca un bun prieten i l-am oferit. Am lucrat împreună, am supravegheat lucrările și am băut zeci de beri în decursul celor doi ani.

Prima zi a fost dezolantă, pentru că am început să smulgem buruienile și parcă în ciudă, apăreau altele. După o adâncă cugetare am ajuns la o concluzie simplă, putem avea o casă simpatică realizată pe baza unui proiect analizat atent de personal specializat, așa că am căutat și am contactat un birou de arhitectura.
În momentul discuției legate de configurația casei, prietenul meu și soția lui au avut păreri diferite, iar el a acceptat tacid cele propuse de ea. De la ideea inițială de P+M (parter + mansardă), locuința a ajuns să aibă pe lângă parter, mansardă locuibilă și un etaj intermediar.
Parterul ales avea în configurație: un living, o bucătăie și două băi, urmând ca la etaj să fie patru camere, fiecare cu baie proprie. La mansardă urmau să construiască două camere de locuit și un dressing, loc unde se amplasau hainele și încălțămintea, eliberând în acest fel, mobilierul aferent hainelor care ar fi trebuit să fie în înghesuite în celelalte camere.
În capatul grădinii s-a construit un garaj, în prelungirea unei magazii. Pivnița este un loc care nu poate lipsi. Aceasta se întinde de la subsolul casei până la magazie, ideal în cazul în care este zăpadă mare iar lopata se află în magazie, putând ajunge cu usurință, prietenul meu la accesoriul atât de necesar pentru eliberarea zonei de troienele cu zăpadă.

După finalizarea proiectului s-a obținut autorizația de construcție, eliberată de Primăria locală. S-a întâmpinat o singură problem pentru că noi am împrejmuit o zonă mai vastă, ocupând eronat și din spațiul străzii, motiv pentru care am luat în calcul și asfaltarea zonei din fața casei.

Echipa de construcții a fost rapidă și după două zile și un soare arzător, a reușit să toarne fundația. În momentul în care au apărut primii stâlpi din beton, la suprafață, prietenul meu a fost fericit. În sfârșit vedea unde se duc banii investiți pentru că până atunci a avut impresia că aruncă banii în groapă!
Construcția a fost realizată cu grijă. După aplicarea cărămizilor și a fierului beton, a urmat izolarea termică, aplicarea tencuielii exterioare și vopsirea casei. S-au montat ferestrele și ușile de termopan. În exterior arăta superb dar în interior era plin de moloz.
Din acel moment am intrat eu în acțiune. Având autorizație ANRE pentru instalații electrice, am realizat tot ceea ce înseamnă circuite electrice pentru prize și iluminat. Am ales cu grijă atât cablurile pentru lămpi și prize cât și pe cele necesare unor alimentări electrice speciale precum: polizor în magazie, mașină de spălat vase, mașină de spălat rufe, centrala termică (ale cărei țevi au fost îngropate sub pardoseală), plită, cuptor și ceva circuite electrice de rezervă că nu se știe ce idei le mai vin.
După ce am terminat cu instalațiile electrice, prietenul meu a solicitat, avizul de racordare și s-a branșat la firida de energie electrică din fața casei vecine. Alimentarea electrică a locuinței s-a realizat la 380V pentru că este mai eficientă și nu se știe ce idei mai apar în timp. Sursele de lumină sunt pe bază de led, chiar dacă costă mai mult, acestea se amortizează în timp scurt și au consum energetic redus și garanție pentru produse de cinci ani.
Având toate documentele necesare: certificat de proprietate, avize, au urmat demersurile pentru alimentarea cu celelalte utilități: gaz, apă și canalizare, conform proiectelor aferente și cu ajutorul firmelor acreditate.
În următorul an s-a finalizat interiorul. S-a zugrăvit în interiorul locuinței, s-a montat gresia, faianța și s-a dotat fiecare încăpere cu mobilierul și accesoriile aferente destinașiei spațiilor respective. A fost o investiție imensă dar a meritat. Prietenul meu a făcut o evaluare, obținând o certificare energetică și a constatat că este o locuință optimă cu confort energetic A, ceea ce s-a observat și în facturile la utilități, în timpul iernii.


  Este anevoioasă construirea unei clădiri, case pentru că necesită și resurse fizice și financiare. La noi în țară, există multe locuri care ar trebui renovate, refăcute, reconstruite și dacă fiecare ș-ar preocupa de propriul spațiu domestic, țara noastră ar fi mult mai apreciată, că frumoasă este deja!

Având un proiect de casa adecvat, orice loc poate deveni ... acasă!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, iar imaginile au fost preluate de pe situl AIA Proiect și din arhiva personală.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu