cluc24

sâmbătă, 9 iunie 2018

O durere care dispare!


Sună telefonul. Întind mâna și-l opresc. Alarmele sunt setate să sune din zece în zece minute. Închid ochii și aud iar sunetul strident al mobilului. Nu cred că au trecut cele zece minute. În timp ce privesc spre telefon simt iar o durere ascuțită ca de cuțit care-mi atacă dinții și capul. Oftez. Descopăr că telefonul suna ca urmare a unui apel. Răspund cu o voce calmă:
-          Alo!
-          Eu am ajuns.
-          ... Cobor în două minute. Mulțumesc.
-          Bine.
Este sâmbătă și trebuie să merg la servici iar taxiul comandat de ieri, a ajuns deja în fața blocului. Am adormit greu în seara precedentă din cauza durerilor resimțite de câteva zile. iar teama de dentist m-a determinat să lupt cu problemele apărute. Se pare că pierd lupta dar nu și bătălia finală...
În cinci minute sunt în taxi. Șoferul se uită, ciudat la mine:
-          Ați avut o noapte grea! Mai trebuie uneori.
-          Nu am fost la petrecere. Am probleme cu dantura.
-          A! Și unde mergeți la dentist?
-          Nu știu....
-          Păi de ce să suferiți când în prezent totul este simplu și fără dureri!
-          La stomatolog, nu merge nimeni de plăcere.
-          Din contră. Tot mai multe persoane apelează la cabinetele stomatologice pentru estetica faciala deși înainte nimeni nu era interesat de acest aspect al sănătății.
-          Mie îmi este frică... de zgomotul frezei... de injecție...
-          Nici nu simțiți injecția, iar zgomotul frezei este ca un cântec al eliberării de durere. O evadare spre obișnuit.
-          Unde-mi recomandați să mă duc?
-          Vă las un număr de telefon, faceți programare și viața va fi tot mai frumoasă. Există multe tehnici noi în prezent.
Accept sceptic sfaturile șoferului și-mi notez în telefon, numărul oferit cu generozitate de acesta, în momentul când ajungem la destinație.
După două ore de chin, la servici, apelez clinica dentară și mă programez de urgență. Plec de la locul de muncă, repede ca să nu mă răzgândesc și ca nu cumva durerea să dispară, dar numai pe termen scurt.
Ajuns la destinație caut firma luminoasă care-mi indică locația dorită și mă prezint la recepție unde sunt îndrumat și preluat de asistentă. 


După ce mă asez pe scaun, parcă disparea durerea. Vreau să mă ridic, dar simt iar o înțepătură, deși nu avem încă seringa în zonă. Apare doctorul stomatolog și cercetează:
-          Da.
-          Este grav? Parcă nu mă mai doare!
-          Aveți un dinte cariat. Este distrus. Facem o radiografie  și pentru ceilalți dinți.
-          Trebuie scos?
-          Da.
-          O să se vadă urât!
-          Apoi facem un implant dentar 
-          Și o să mă deranjeze toată viața!
-          Nu. O să vi se pară că este un dinte natural. Aveți probleme cu inima?
-          Nu!
Atât apuc să spun că deja simt iar o durere ascuțită, moment în care asistenta oferă injecția doctorului care mi-o aplică în trei puncte, spunând:
-          Pe cerul guri este mai dureros, dar nu la fel ca durerea de măsea.
Așa și este….
………………………………………………………………………………….

Sună telefonul. Mă ridic din pat și opresc alarma. Mă pregătesc repede de servici. Mă spăl pe dinți și privesc spre implantul dentar. Nici nu pare să fie altceva, decât un dinte care a crescut și a trecut prin viață împreună cu mine. Nu mă incomodează.
Mă uit pe calendar în timp ce merg spre bucătărie. Azi am programarea anuală pentru vizita la cabinetul stomatologic. De la intervenția cu implantul dentar, nu am mai avut probleme legate de dinți. Prevenția este mama înțelepciunii! Încersă evit problemele care pot apărea în timp. Dacă eu nu am grijă de mine, cine să aibă?

3 comentarii:

  1. Si mie imi este frica de dentist. Dar incerc sa-mi inving teama pentru a-mi proteja sanatatea. Frumos articol!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Curajul tine de stapanirea de sine a fiecaruia si de felul cum percepem interactiunea nou/vechi, tehnologie/rutina.

      Ștergere