cluc24

joi, 28 iunie 2018

Investiție și buget - uneori durere de cap!


Totul în jurul nostru se învârte în jurul banilor. Când ne gândim că ceea ce ne conduce și dirijează viață sunt soar niște obiecte din hârtie, constatăm că nimic nu pare să fie de valoare.
Viața este frumoasă dacă putem beneficia de anumite facilități ca să ne satisfacem capriciile ți să ducem o viață liniștită și sănătoasă.
Nu toți suntem specialiști în domeniul financiar, de aceea unii profită de incapacitatea altora și de abilitățile economice pe care le posedă pentru a reuși în afaceri. Domeniul financiar este în strânsă legătură cu istoria și filosofia vieții.
Pentru a face investiții trebuie să vedem istoricul dezvoltării tehnologiei, a mediului social și economic care în mod implicit, sunt puternic influențate de viața politică. Pentru a fi sigur de o investiție este mai mult decât necesar să ne facem o „filosofie” a vieții nostre, să ne stabilim prioritățile și să avem abilitatea investiției.
O investiție nu înseamnă doar achiziționarea unei locuințe sau a unei mașini. Prin investiție ne referim atât la lucrurile obișnuite precum produsele electrocasnice care ne ușureaz viața și elimină munca manuală, cât și modul de petrecere și relaxare, concedii, petreceri, ceea ce ne eliberează de stress și oferă un anumit confort vieții.
De multe ori facem o investiție proastă dar, nu din cauza noastră sau a lipsei de luciditate ci datorită situațiilor neprevăzute, a evoluției tehnologiei și/sau a dorinței de a cumpăra ceva nou apărut la un preț și oc alitate care nu se reflectă în suma de bani cheltuită.
O educație financiară este mai mult decât utilă pentru a fi luată în calcul de sistemul de învățământ și pusă în aplicare poate chiar de la vârste fragede.
În acest sens, cei de la BCR au pornit în acest demers cu proiectul Școala de Bani. Cei care se înscriu la concursul FLiP your story, până în 29 iunie, pot cîțtiga prin tragere la sorț o bicicletă Pegas.
Dar ce este Școala de bani? Este o metodă care să ajute la înțelegerea fenomenului financiar chiar de la vârste fragede. Acest proiect se desfășoară în mai multe orașe, fiind de fapt o caravană pe roți.
 Școala de Bani pe Roți este un  proiect național de educație financiară oferit de BCR care îi încurajează pe copiii între 7 și 14 ani să învețe și să descopere cum circulă banii prin lume, cum să facă economii și cum să gestioneze un buget. Toate acestea se realizează prin jocuri desfășurate în cadrul atelierelor de educație financiară.
Aceste jocuri au loc într-un camion special numit  FLiP, amenajat atât pentru loc de joacă cât și pentru sală de curs. Timp de o oră și jumătate, grupuri de câte 15 elevi sunt ghidați de traineri specializați într-o călătorie ce are ca scop familiarizarea celor mici cu noțiunile financiare de bază.
În anul 2017, camionul FLiP a parcurs în jur de 10.000 de km prin: București, Constanța, Tulcea, Galați, Focșani, Bacău, Vaslui și Piatra Neamț și peste 7000 de elevi din aceste orașe au descoperit tainele educației financiare participând la atelierele gratuite oferită de caravană.
În anul 2018, camionul a călătorit prin Iași, Botoșani, Suceava, Baia Mare și Bistrița. După Cluj-Napoca, și va ajunge și în Timișoara, Arad, Oradea, Deva, Alba Iulia și Sibiu.
La invitația BCR, Psihotrop a creat imnul FLiP, care a fost cântat în premieră în cadrul caravanei FLiP din Cluj-Napoca, pe 7 iunie. Odată cu acest imn, Psihotrop și Școala de Bani lansează provocarea FLiP your story: “ce ai cumpărat din primii bani economisiți?”Bugetul este important iar modul în care este gestionat și apoi investit reprezintă modul în care se face diferența între oamenii fericiți și cei nerealizați. Se spune că norocul vine singur dacă-l mai ajuți și tu, dar ghinionul îți sare în față și trebuie să fii pregătit pentru a-i da replica!
Indiferent ce am face, principala investiție este de fapt în noi, în pregătirea noastră în dezvoltarea proprie, care din păcate, costă dar merită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu