cluc24

miercuri, 21 iunie 2017

Muzica și sentimentele

Personalitatea omului este influențată de soarta acestuia.. Destinul fiecăruia depinde de mai mulți factori, care sunt dependenți de educație și de evoluția personală. Când esti copil nu-ți pasă decât de joacă, iar prin această îți dezvolți abilități și-ți găsești pasiunile.
În copilărie îmi plăcea să fac gălăgie, mai precis, să cânt la o tobă de jucărie, mică dar zgomotoasă. Dar nu băteam mereu toba, doar când veneau părinții mei acasă, deoarece aveam nevoie de audiență. Îmi plăcea acest gen de joacă în special când ei vroiau să doarmă, gândindu-mî că muzica îi relaxează și-i adoarme. Auzisem că multe persoane dorm pe ritmuri muzicale. Dar se pare că nu era chiar așa, pentru că toba, a dispărut după un timp, primind în locul ei, o vioară de jucărie, ceea ce m-a îndrumat spre muzica simfonică. Deoarece nu am abilități de a fi un virtuoz al instrumentelor, am rămas doar cu pasiunea.....
Muzica este strâns corelată cu afectivitatea şi memoria, influenţându-se reciproc, una pe celelalte. Audiţiile  muzicale  ne  pot  oferi  câteva  puncte  de  sprijin  în înţelegerea legăturii dintre muzică şi afectivitate. Compozitorii îşi lasă amprenta în  structura piesei  muzicale, aşa încât  putem  deveni, în timpul audiţiei melancolici sau să fim cu tonusul ridicat. În centrul trăirilor afective ale omului se află rezonanţa socială  a activităţii vieții, el reacţionând printr-o variată gamă de stări afective: de plăcere, bucurie, tristeţe, satisfacţie sau nemulţumire faţă de realizările sau eşecurile proprii..
Un loc deosebit îl ocupă emoţiile şi sentimentele. Aceste stări nu se învaţă, se trăiesc de câte ori intervine situaţia generatoare. Registrul emoţiilor este destul de extins şi sunt în strânsă legătură cu situaţiile concrete în care se află persoana respectivă. Tonusul emoţional accentuează sensibilitatea şi receptivitatea la schimbările ce intervin în ambianţa din care face parte. Viaţa personală este stimulată şi întreţinută de modul în care sunt sau nu, satisfăcute anumite trebuinţe privind modul de conservare a vieţii. În funcţie de respectarea sau nerespectarea acestor necesităţi se instalează starea de confort sau disconfort. Comparativ cu emoţiile, sentimentele sunt mai stabile, constituind un liant al personalităţii.
Atât  prin  specificul  şi  conţinutul  său, cât  şi  prin  virtuţile  sale formative, muzica solicită atât fondul intelectual cât şi cel afectiv, psihologic, implicate în declanşarea unor stări emoţionale menite să pregătească omul pentru ,,vibraţia” marilor  probleme  ale vieţii.              
Ca proces psihic, memoria are ,,rolul” de a întipări, a păstra şi a actualiza o experienţă, constând în  informaţii cognitive și afective. Datorită  memoriei  se poate realiza sinteza dintre trecut şi prezent, asigurându-se continuitatea ideilor, a trăirilor psihice. Muzica ne readuce în memorie, momente din viață, în general cele plăcute, care pot fi exploatate în folosul personal datorit inteligenței emoționale de care dă dovadă persoana respectivă.
Revenind la memorie și amintiri, nu putem uita Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului În acest an, se desfăsoară a treia ediție, cu sprijinul Primăria Municipiului București alături de Fundația Euterpe și Opera Comică pentru Copii,

Spectacolele vor avea loc la Opera Comică între 1-6 iulie 2017, și pe scena Ateneului Român, între 7 și 9 iulie 2017. Pentru mai multe detalii legate de program și de artiștii participanți, se pot afla de pe pagina reâelei de socializare aferente evenimentului. Pentru a avea informațiile utile în timp real, un simplu like la pagină este suficient !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu