cluc24

marți, 17 martie 2020

Litigii financiare - rezolvare prin conciliere


Totul în jurul nostru se învârte în jurul banilor. Când ne gândim că ceea ce ne conduce și dirijează viață sunt doar niște obiecte din hârtie, constatăm că nimic nu pare să fie de valoare.
Viața este frumoasă dacă putem beneficia de anumite facilități ca să ne satisfacem capriciile și să ducem o viață liniștită și sănătoasă.
Nu toți suntem specialiști în domeniul financiar, de aceea unii profită de incapacitatea altora și de abilitățile economice pe care le posedă pentru a reuși în afaceri. Domeniul financiar este în strânsă legătură cu istoria și filosofia vieții.
Pentru a face investiții trebuie să vedem istoricul dezvoltării tehnologiei, a mediului social și economic care în mod implicit, sunt puternic influențate de viața politică. Pentru a fi sigur de o investiție este mai mult decât necesar să ne facem o „filosofie” a vieții nostre, să ne stabilim prioritățile și să avem abilitatea investiției.
O investiție nu înseamnă doar achiziționarea unei locuințe sau a unei mașini. Prin investiție ne referim atât la lucrurile obișnuite precum produsele electrocasnice care ne ușureaz viața și elimină munca manuală, cât și modul de petrecere și relaxare, concedii, petreceri, ceea ce ne eliberează de stress și oferă un anumit confort vieții.
De multe ori facem o investiție proastă dar, nu din cauza noastră sau a lipsei de luciditate ci datorită situațiilor neprevăzute, a evoluției tehnologiei și/sau a dorinței de a cumpăra ceva nou apărut la un preț și la o calitate care nu se reflectă în suma de bani cheltuită.
O educație financiară este mai mult decât utilă pentru a fi luată în calcul de sistemul de învățământ și pusă în aplicare poate chiar de la vârste fragede.
Bugetul este important iar modul în care este gestionat și apoi investit reprezintă modul în care se face diferența între oamenii fericiți și cei nerealizați. Se spune că norocul vine singur dacă-l mai ajuți și tu, dar ghinionul îți sare în față și trebuie să fii pregătit pentru a-i da replica!
Indiferent ce am face, principala investiție este de fapt în noi, în pregătirea noastră în dezvoltarea proprie, care din păcate, costă dar merită!
Dar ce facem în momentul în care avem probleme finaciare ca urmare a unor divergențe cu instituții, companii sau alte persoane?
Apelăm la CSALB - Centrul de soluționare alternativă a litigiilor ăn domeniul bancar. Aceasta este o instituție cool la care putem merge, negociem, ne împăcăm și avem șansa de a primi ajutorul unei persoane (care se numește conciliator)  care ne ajută în eventualitatea unui litigiu financiar.
Neapelând la o  bancă sau la o instanță, în mod cert dispar toate acele sentimente negative și frustrante, iar întâlnirea devine una relaxantă. Conciliatorul ascultă problema, studiază datele și-și folosește capacitățile și abilitățile din domeniul financiar, apoi  apelează la experiențele sa și oferă soluții viabile. Conciliatorii, arbitrii desemnați să soluționeze litigiile propun sau impun o soluție, în funcție de procedura aleasă, în urma analizei documentelor și a discuțiilor cu părțile.
În cazul persoanelor fizice există două proceduri: propunerea unei soluții prin conciliere sau impunerea unei soluții - prin arbitraj.
Procedura de proprunere a unei soluții se finalizează după ce părțile acceptă soluția propusă de conciliator prin așa numita  Notă de Soluționare. Termenul în care părțile pot accepta sau refuza soluția este de 15 zile de la data omunicării acestia iar părțile implicate în litigiu, se pot retrage oricând din procedură.
Soluția oferită și prezentată conform realității, fără manipulare prin omisiuni, după o analiză completă, îi oferă clientului toate datele necesare pentru a lui decizia optimă.
Procedura de impunere a unei soluții se finalizează prin pronunțarea unei soluții care devine obligatorie pentru ambele părți. Această procedură este similară cu cea a instanțelor de judecată, însă termenele sunt mult mai scurte, de maxim 90 de zile, și se pot fixa de comun acord. Ân cadrul acestei proceduri, părțile nu se pot retrage din procedură.
Aceste proceduri sunt facultative, voluntare, separate de procedurile din instanțele de judecată și gratuite pentru consumator.
 Aceste servicii oferite de conciliatorul de la CSALB sunt oferite gratuit iar de multe ori duc evitarea escaladării problemelor în fața instanțelor de judecată.
De asemenea există soluții și pentru persoanele juridice, care pot fi benefice în rezolvarea divergențelor ce pot pune frâu dezvoltării companiilor și la probleme de marketing.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu