cluc24

sâmbătă, 28 martie 2020

Bătrânul și nepotul - o lecție de viață - #AsteaAșaSeFac


Bătrânul își aranjează scăunelul și-și întinde picioarele confortabil. Își pune momeala în cârligul undiței pe care o lansează în râu. Privește atent în jur și aude un foșnet. Este nepoțelul său, căruia îi face semn să stea pe bușteanul de lângă el. Acesta se conformează. Stă cuminte câteva secunde apoi își întreabă bunicul:
-          De când îți place să pescuiești?
-          De câțiva zeci de ani... De când am început să constat că viața este mult mai importantă decât timpul care trece repede.
-          Și cum ai descoperit acest lucru?
-          Stând acasă.
-          Adică ai meditat?
-          Da. În urmă cu zeci de ani, tânăr fiind îmi plăcea să petrec, să muncesc, să alerg în urma timpului și niciodată nu am avut efectiv clipele mele de relaxare.
-          Și atunci cum de ai stat acasă?
-          Mulți oameni aveau nevoie de timp pentru ei dar niciodată nu-și făceau. Atunci a venit ca din senin o calamitate care a pus oamenii pe gânduri.
-          A fost un război? Nu știu de vreun război...
-          A fost doar un război psihologic. Fiecare se lupta cu el însuși.
-          Nu înțeleg?
-          În acel război nu puteai să ai încredere în nimeni. Poate cel mai bun prieten al tău îți putea aduce o mare suferință, fără să știe, inconștient.
-          Cum așa?
-          A apărut un virus care s-a extins cu rapiditate în toată lumea.
-          Ca cel de la calculatoare, pe internet?
-          Da, dar ataca oamenii. Mulți au murit atunci.
-          Dar ce boală a provocat?
-          Cauzele extinderii epidemiei au fost neglijența, neînțelegerea, aroganța....
-          Dar cum s-a extins epidemia?
-          Prin contactul cu alte persoane. Prin strănut, tuse și mai ales prin gesturi și manifestări care demonstrau lipsa celor 7 ani de acasă a unor persoane.
-          Cam greu de înțeles....
-          Uite, eu arunc o piatră în râu și se fac valuri, la fel, un om infectat a extins virusul precum se deplasează aceste valuri.
-          Înțeleg, dar puteau fugi oamenii de virus!
-          Așa este, dar i-a cuprins panica. Vezi, făcând acele valuri, peștele s-a panicat și a fugit direct spre undița mea.
-          Și care a fost soluția cu epidemia?
-          Oamenii trebuiau să stea acasă, izolați, astfel încât virusul se plictisea și pleca, neavând timpul necesar de a înmulți numărul victimelor.
-          Era bine așa. Să stai acasă, în vacanță!
-          Dar unele persoane nu au respectat solicitările autorităților. Au mers la petreceri, la plimbare, socializare, lume multă. Unii și-au vizitat bunicii care au fost bucuroși de vizita nepoților și au luat contact cu virusul care era doar purtat de ei. Bătrânii au fost cei mai afectați de boală la început, apoi virusul a doborât persoane de toate vârstele. Nu a ținut cont de celebritatea sau de puterea financiară a oamenilor.
-          De ce nu au stat acasă?
-          Pentru că aveau nevoie de anumite lucruri. Trebuiau să-și facă cumpărături dar nu erau nevoiți să plece cu transportul în comun sau la distanțe mari pentru că existau magazine la aproape fiecare colț de stradă. Așa îi ajutau și pe comercianții locali. În magazine trebuiau să intre persoane puține, să stea la o distanță de minim un metru unul față de celălalt și nu trebuiau răvășite produsele ambalate ci doar ales ceea ce se cumpăra și era strict necesar. Produsele neambalate trebuiau luate prin folosirea mănușilor de naylon, aflate lângă zona unde erau expuse aceste produse. Era important ca plata să se facă cu cardul pentru că banii cash puteau fi o altă sursă de infecție.
-          Lucruri normale. Dar dacă totuși  luai virusul?
-          Aveai grijă de igiena persoanlă, așa cum ai fost învățat din fragedă copilărie. Spăalatul pe mâini cu apă și săpun, cel puțin 20 de secunde, prin frecarea mâinilor, apoi cele specifice acelor vremuri: dezinfectarea telefonului, a clanțelor de la uși....
-          Și oamenii au respectat?
-          Nu toți. Unii chiar și-au închiriat animale de companie pentru a putea ieși să-i plimbe. Alții mergeau în fiecare zi la cupărături masive deși produsele alimentare de bază se găseau în cantități suficiente. Dintre acestia, cei care nu au murit de gripă, au avut intoxicație alimentară de la mâncarea care expirase în cămara lor.
-          Tu bunicule, ce ai făcut?
-          Am stat în casă și am studiat, am învățat. În acea perioadă s-au conceput multe invenții pentru umanitate, pe care tu astăzi le consideri normale.
-          Interesant - spuse micuțul în timp ce privea cum bunicul scotea undița din apă pentru că tocmai prinsese un pește mare.
-          Dorința de a aduna multe, de a fi hapsân poate distruge echilibrul naturii. Eu am aruncat pâine în apă ca să hrănesc peștii, iar peștele acesta a vrut mai mult și astfel a căzut în capcana mea și a fost prins. La fel a acționat și virusul, care a făcut o selecție naturală putem zice.
-          Da... Tristă poveste, bunicule.
-          Nu chiar. Oamenii și-au dat seama ce înseamnă fericirea. Ei erau nefericiți până au descoperit micile plăceri obișnuite ale vieții: cerul albastru, natura, florile multicolore, dragostea pentru familie, grija pentru cei din jurul lor.
-          Da. Bine că totul a trecut . Oamenii sunt mai responsabili, nu?
-          Unii da, alții nu. Eu încă păstrez ca semn de carte “Ghidul cumpărătorului de în vremurile de Corona” ca să nu uit trecutul, ca să trăiesc prezentul și să-mi asigur un viitor mai liniștit. Pescuitul te ajută să gândești, să vezi totul fără presiunea timpului care trece. Orice rău care apare, ne întărește și ne învață să evităm anumite greșeli, care țin doar de noi, de firea noastră!


Nepotul stă gânditor și privește în zare. Oare ce provocări ne va mai oferi viața?


PS: #AsteaAșaSeFac
Ghidului cumpărătorului în vremurile Corona

  1. Evită transportul public pe distanțe mari și fă-ți cumpărăturile de la magazinul de pe lângă casă.
  2. Nu ieși în public decât dacă chiar trebuie!
  3. Sunt mulți oameni în magazinul ăla din vecini? Așteaptă liniștit afară, pănă se mai golește, la cel puțin 1 metru distanță față de ceilalți;
  4. Când îți alegi produse neambalate, pune-ți neapărat mănușile alea din plastic de la magazin, pe care să nu uiți să le arunci la coș imediat ce termini treaba; așa te ferești de neplăceri și pe tine, și pe alții;
  5. Cumpără doar strictul necesar, magazinele au destulă marfă în depozit și se aprovizionează întruna;
  6. Dacă poți, evită plata cu bani cash; cardul te expune mai puțin la viruși;
  7. Și când pleci, și când revii acasă, spală-te pe mâini cu apă și săpun, câte cel puțin 20 de secunde.
  8. Curăță-ți des telefonul, dar nu cu spirt sau clor care ți se poate strecura printre taste și te lasă fără jucărie, ci cu un șervețel antibacterian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu