cluc24

joi, 29 noiembrie 2018

Afaceri la cheie


Costică își construiește clădirea companiei lângă Andrei, amândoi având terenul închiriat de la un proprietar de imobiliare prosper.
Cei doi antreprenori sunt prieteni din copilărie și și-au dezvoltat abilitățile de-a lungul timpului ajutându-se atât cu sfaturi și idei cât și cu anumite recomandări de clienți.
Andrei se ocupă de afaceri în domeniul construcțiilor iar Costică deține o companie de lucrări în instalații tehnice, utilități. Colaborarea dintre cei doi a reușit să le aducă profituri apreciabile și respectul angajaților.
Andrei se folosește în mod intuitiv de tot ceea ce-i oferă internetul și facilitățile acestuia. Costică consideră că partea practică, viața reală este mult mai profitabilă comparativ cu oportunitatea online.
Anotimpurile se succed cu repeziciune, iar iarna își trimite vestitorii, vântul și gerul care produc panică în rândul oamenilor care încep să se retragă spre casele călduroase.
De la un timp, Costică începe să devină o persoană retrasă, dovadă clară a unor frământări care-i macină gândurile. Andrei caută un motiv ca să meargă la firma acestuia unde-l găsește la birou, abătut:
-          Salut! Ce ai pățit Costică?
-          Salut!
-          Ești bolnav?
-          Nu. Vine iarna și nu mai am comenzi. Iar trebuie să-mi trimit angajații în concediu.
-          De ce ești pesimist?
-          Păi în două zile termin cu lucrările pe care le mai am. Apoi poate mai aranjăm câte ceva în interiorul firmei: instalații electrice, pozare de cabluri, zugrăvit dar nu am profit și banii se împuținează. Vroiam să le dau și prime....
-          Păi am eu mai multe lucrări și pot împrumuta oamenii tăi.
-          Da? Mulțumesc. Mereu te-ai descurcat mai bine!
-          Eu mă folosesc de toate oportunitățile care apar. Apropo, de ce nu participi la licitații?
-          Ce licitații?
-          Păi există situri unde sunt înscrise mai multe companii, clienți și furnizori de produse și servicii care participă la licitații cu ajutorul unei platforme.
-          Da? Cum se face?
-          Își faci cont pe Bigg.ro care este o asemenea platformă de tip B2B (adică Business to Business).
-          Model win-win?
-          Da, câștigă atât clienții care-și aleg servicii la prețuri concurențiale, de calitate, cât și furnizorii care pot găsi clienți cu care să aibă colaborări fructuoase. De asemenea, câțtigă și platforma care face puntea de legătură client-furnizor.
-          Mda... Bună idee! Nu știam!
-          Păi eu așa am obținut multe contracte.
-          Nu știam! Ce tarife sunt?
-          Depinde ce tip de pachete Bigg.ro ți se potrivesc, în funcție de interesele pe care le ai.
-          Bine că mi-ai spus. O să mă înscriu și eu.
-          Ai numai avantaje. Poți găsi clienți din orice zonă a țării. Poate prețul tău de aici, este mult mai bun și eficient decât al unor localnici dintr-o zonă anume.
-          Da....
-          Poți fi sigur că toți pornesc cu sanse egale. Există un caiet de sarcini care trebuie respectat și pe care-l discuți cu clientul.
-          Corect. Pot alege eu produsele și materialele dorite, în funcție de producătorii care-mi oferă discounturi.
-          Dar să fie de calitate.
-          Categoric că voi folosi doar materiale de calitate, pentru că serviciul oferit este imaginea mea publică pe site!
-          Așa este. Pe platformă îți fac o prezentare a companii, poți prezenta anunțuri și reclame proprii. A... să nu uit, că prima luna, îndiferent de pachetul ales este gratuită.
-          Perfect! Pot testa modul meu de interacțiune cu celelalte companii de pe site. Îmi pot găsi colaboratori și clienți...
-          Da. Poate chiar și producători sau furnizori pentru anumite materiale pe care le folosești în cadrul lucrărilor pe care le faceți
Andrei vede cum reapare zâmbetul pe chipul lui Costică. Acesta gândește și i se adresează cu patimă:
-          Voi licita prețuri mici, dar voi avea vânzări de produse, iar producătorii o să vadă că fac vânzări și-mi vor da prețuri tot mai bune, câștigând în timp... Voi putea merge cu aceleași prețuri și în viitor pentru că voi fi în câștig la achiziția de materiale pentru lucrări, datorită discounturilor mai mari.
-          Deja vezi departe....
-          Da. Mulțumesc! Ești un adevărat prieten. Un bigg prieten!
-          Nu... Pot fi doar Biggest!
-          Deci nici măcar bigger.... - râde satisfăcut Costică în timp ce naviga pe situl recomandat de prietenul său.
-          Pe mine m-a ajutat și la modul în care compania mea este indexată de către Google.... Mi-au pus de asemenea pe platformă, un slide de prezentare. Afaceri la cheie ....
Andrei își dă seama că vorbește singur pentru că Costică deja era conectat la platforma și ideile pe care i le-a prezentat. Începuse să studieze companiile care ofereau produse necesare în cadrul lucrărilor pe care le realiza compania acestuia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu