cluc24

duminică, 21 octombrie 2018

Omul și mașina - parteneri de drum


Când eram mic, mergeam la magazinul de jucării și le ceream părinților sau surorii mele mai mari să-mi cumpere o mașinuță. Uneori îmi luau, alteori mă amânau. Așa și eu, uneori le spuneam că dacă-mi cumpără mașinuță, îi voi plimba și eu cu o mașină când voi fi mare. Ei nu se speriau, iar pe atunci totul se rezuma la un cuvânt general: mașină.
În prezent, când vorbesc despre mașini, trebuie să specific o marcă, pentru că fiecare automobil reprezintă un brand, are o istorie și o cultură vastă.
Lucrând la o companie multinațională din domeniul auto, am ajuns să descopăr diferențele și facilitățile pe care le oferă fiecare marcă. La noi se realizează ornamentele interioare din lemn și volanele din piele pentru mai multe tipuri de mașini.
Am primit ca mașină de serviciu un BMW, la care pot vedea cu mândrie o mică parte din producția companiei multinaționale la care lucrez. Tot așa redescopăr adevărul despre mașini: ele trăiesc și consumă alături șoferul lor. Din momentul în care răsucim prima oară cheia în contact, noi începem o investiție ce va consta în întreținerea mașinii.
Mașina este din  Seria 5 BMW 39, având o greutate de 1605 kg (gol, nu când plecăm în călătorie) și poate atinge o greutate maximă de 2200 kg, capacitatea portbagajului de 530 de litri, cu 4 supape și 4 cilindri la o capacitate de 1998 cmc..


Puterea maximî în KW (CP) la 1/min este de 135(184)/ 5.000-6500 la un cuplu maxim de 290/ 1350-4250 Nm, la 1/min. Acest automobil ajunge în 5,1 secunde la o accelerație de 100km/h pornind din zero și poate atinge viteza maxima de 235 km/h, unde există aceste posibilități de rulare în condiții de siguranță.
Pe lângă aceste date tehnice cele mai importante sunt cele referitoare la consumuri. În mediul urban, consumul variază între 6,9-7,2 litri/100km iar în afara orașelor și a locurilor aglomerate, acest consum scade la 5,4-5,9 litri/100 km cu emisie de dioxid de carbon de 124-134 g/km. Capacitatea rezervorului este de 68 de litri.
Așa cum compania noastră realizează o parte din accesoriile pentru mașini și alte companii sunt implicate în producerea de componente auto pentru același brand. Piesele de schimb, indiferent că mașinile ies din fabricație trebuie asigurate pentru cel puțin zece ani. Aceste piese și accesorii auto se realizează în întreaga lume dar ele trebuie să fie originale astfel încât mașina să funcționeze în parametrii optimi.

Unde găsim piese de schimb originale? La service? La reprezentanță? În diverse magazine?
Indiferent unde am căuta, timpul și prețul ne impun anumite limite. Fiind un autoturism de serviciu, noi folosim în permanență  piese originale BMW atât pentru siguranță cât și ca imagine publică a companiei. Dacă nu am folosi piese de BMW de la eXclusiv OEM am părea penibili, ca o rudă săracă a unei companii importante și ar fi ca și cum am monta la o limuzină, roți de la căruța din grajd!
Omul prin natura lui de econom, este tentat să folosească accesorii și consumabile mai ieftine care coincid cu cele originale. Oare cum ar fi ca un bărbat sau o femeie să-și schimbe partenerul/partenera cu ceva similar atunci când acesta/aceasta are nevoie de ceva scump?

În cadrul companiei și ca urmare a contractelor încheiate, firma noastra se aprovizionează atât cu accesorii originale BMW câr și cu consumabile originale necesare pentru revizii, precum ulei original BMW de la eXclusiv OEM, site ale cărei imagini le-am folosit la acest articol. Consumabilele sunt necesare la reviziile aferente pentru numărul de kilometri parcurși pentru că acestia sunt mulți, datorită distanței și a multiplelor deplasări atât la locul de muncă cât și în micile escapade din weekend-uri.

Ultima oară când am avut nevoie de piese auto BMW a fost la întoarcerea din vacanță, când dintr-o greșeală provocată de o groapă amplasată neregulamentar, am lovit bară din față și aceasta s-a deteriorat. Noi am scăpat doar cu o mică nedumerire, când ne-am oprit la benzinărie și am constatat defecțiunea. Omul de la un service alăturat ne-a recomandat o bară similară dar produsă pe alt continent. Am refuzat, fiind conștient că în ziua următoare voi reuși să-mi schimb bara fata BMW E39 cu una originală, livrare în 24 de ore din stoc cu curier rapid, conform contractului dintre companie și situl de piese OEM BMW. Cu această ocazie mi-am făcut și revizia la un service specializat după ce am comandat kitul specific pentru service.
Fiecare tip de ulei are o anumită vâscozitatea care influențează antrenarea angrenajelor. Uzura pieselor originale, a accesoriilor este mult mai mare în cazul unor produse similare decât în cazul unor accesorii originale BMW.
Același lucru pot spune și despre filtrul de ulei, filtrul de combustibil, filtrul de aer  care sunt adecvați normelor și standardelor producătorului legate de impuritățile care apar.
Lucrând în cadrul unei companii care produce componente pentru industria auto am reușit să descopăr cât de importanță este o piesă originală în detrimentul unui produs diferit.
În cadrul companiei noastre, piesele sunt verificate sistematic de specialiștii în calitate, care dacă obsearvă neconformități sau mici defecțiuni, ce uneori nu se văd cu ochiul liber, opresc acest produs de pe fluxul de producție pentru că clientul trebuie să primească exact ceea ce dorește și plătește.
Aceste verificări se fac în toate etapele necesare realizării produsului, astfel încât un rebut să nu ducă pierderi de timp în cadrul altei operații necesare fluxului de producție.
Dacă pentru aceste componente exigența clientului nostru (BMW) este atât de mare, îmi închipui de cerințele și standardele impuse pentru alte piese, accesorii și consumabile BMW!
Dacă folosim piese BMW originale suntem conștienți de siguranța noastră, fiabilitatea mașinii și de faptul că în mod conștient mărim durata de viață a autoturismului care ne însoțește în viața de zi cu zi, fiind un partener ideal și de încredere.
Mașina reprezintă o imagine publică a posesorului, fie el persoană fizică sau juridică.

PS: Mi-am respectat promisiunile copilăriei astfel că mi-am plimbat părinții și sora, dar nu cu o mașină, ci cu un BMW!

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu