cluc24

marți, 23 octombrie 2018

Arta unui obiect unic - produsul handmade


De câte ori plecăm în călătorii, instinctiv ne cumpărăm suveniruri care să ne reamintească, alături de imaginile imortalizate, de acele clipe minunate. În timp aceste obiecte devin doar simple amintiri.
Întotdeauna când achiziționez suveniruri îmi aduc aminte de cuvintele unui fotograf ambulant: „nu dați banii pe prostii, faceți poze la copii!” Pozele sunt personale și unice, specifice fiecăruia conform capriciilor sale și ale propriei personalități.
În viață trebuie să oferim cadouri celor dragi, celor apropiați, când revenim din concediu, așa ca o mică părticică din acele momente să le trăiască și ei, simbolic, alături de noi. De asemenea trebuie să dăruim mici (sau mari) atenții de zile de naștere, onomastică, sărbători specifice calendarului, printre care și pentru zilele iubirii!
Când oferim cadouri, acestea trebuie să fie unicate pentru a nu fi considerat doar un gest ci o adevărată plăcere, așa ca o recunoștință că acea persoană există în viața noastră și ne mândrim cu această relație. Recunostința se va vedea în ochii persoanelor dragi cărora le oferim cu dragoste, o parte  din sufletul și inima noastră.
Un obiect handmade este unic care face ca persoana care-l poartă (posedă) să se simtă specială. Un produs de serie nu poate arăta ceea ce simțim și face diferența între calitate și necesitate....  Lucrurile produse în serie nu pot fi unicate, decât dacă au defecte care le diferențiază de celelalte, similare cu ele.
Am apelat la un creator de handmade, bujuterii și obiecte artizanale. Mi-a plăcut ceea ce am găsit și curios din fire, am vreut să văd cum reusește să facă dintr-un obiect brut, o adevărată minunăție. Ceea ce vezi cu ochii tăi....
Credeam că cererea mea va fi refuzată dar Helena, mi-a arătat cu mândrie fluxul ei tehnologic pentru obținerea a ceea ce este unic, chiar dacă modelul inițial este unul comun.
Deoarece am vrut să ofer cadou o bijuterie, am urmărit procesul de realizare al acesteia. Eram conștient că după trei minute, mă voi plictisi.
Helena mi-a spus că primul pas îl reprezintă stabilirea modului de prindere al bijuteriei respective. Eu am vrut o bijuterie care să se prindă de haină, vizibilă, deci baza de prindere a fost de tip broșă, de culoare argintie. Etapa următoare a fost alegerea tipului de piatră prețioasă care să de-a efectul dorit bijuteriei. Aceste pietre, se aleg în funcție de persoana care va purta acele bijuterii: după preferințele ei, după culoarea ochilor,  după piatra favorită și uneori chiar și după zodii.
Eu eram nehotărât și îngândurat, pentru că nu știam care tip de piatră semiprețioasă se potrivește persoanelor cărora doream să le ofer.
Helena m-a liniștit și mi-a realizat o combinație de mai multe pietre prețioase, realizate cu ajutorul unei paste FIMO, utilizând o matriță specifică modelului dorit.
După finalizarea acestor operații, bijuteriile handmade se vor prinde pe niște cartonașe, pe care se pot scrie câteva cuvinte speciale care „pornesc” din inimă.
Eu am crezut că totul este gata dar, Helena s-a dus la masa ei de lucru unde se afla un aparat Bodor BML-FC pentru metale. Curios din fire, m-am apropiat să văd ce se întâmplă.

Acest produs are unele caracteristicle ce fac ca acest Gravator laser, pe lângă utilitatea acestuia să fie și comod de utilizat. Având o formă compactă aparatul era asezat pe birou iar conectarea se realiza printr-un cablu USB. Geamul de protecție al aparatului previne distrugerea accidentală a capului de scriere sau al lentilei.
Când Helena are nevoie să nevoie de spațiu mai mare pentru a grava obiecte mai mari, poate deschide pereții laterali și să elimine ușa frontală.
Masa de lucru este monitorizată și se poate focusa prin măsurare sau cu două puncte roșii și folosnd pedala de control a putut lucra cu mai multe produse fără a face pauză. Apoi a atașat suportul rotativ se pentru a grava obiectele de formă rotundă: inel, cercei.

Temperatura de lucru folosită varia între 3-35 grade, în funcție de solicitările programului. Softul aparatului preia imaginile de tip AI, JPG, BMP, PNG, ICO, GIF, având și funcții proprii pentru desen vectorial și prelucrări imagini de tip bitmap.
Avantajul unui gravator laser, față de un gravator mecanic, este viteza net superioară de execuție. În doar câteva minute au fost gravate suprafețe foarte mari cu detalii foarte complexe. Datorită modalității de gravare, complexitatea și finețea detaliilor nu influențează în nici un fel durata gravurii. Această operație mi-a adus aminte de copilărie când la școală pirogravam pe bucățele de lemn, diverse forme pe care apoi le tăiam cu fierăstrăul...
Când totul a fost gata, Helena a făcut o ultimă verificare calitativă, după care a amplasat fiecare produs, separat, în câte cutiuță cu design plăcut.
Un set de cercei cu pietre semipreţioase, un şirag de mărgele îmbinat cu gust şi precizie, un colier ideal sau o broşa care să scoată în evidenţă persoana care o poartă, mereu sunt cadouri ideale, pentru fiecare doamnă, din viaţa fiecăruia dintre noi.
Ce om observat la Helena, că pentru a realiza minunățiile ei, a avut nevoie de anumite instrumente necesare şi utile, accesorii de prindere, pietre-semipreţioase, ambalaj pentru produs şi multă răbdare, pricepere şi dragoste.
După finalizarea acestor operațiuni, realizatoarea de handmade își strânge accesoriile și uneltele după care-mi oferă, mai mult decât un obiect, ceva în care s-a pus multă pasiune! Un produs handmade, necesită multă atenţie şi o muncă continuă, pentru a progresa în realizarea a ceea ce se doreşte.
Asistând la o asemenea realizare artistică, mi-am dat seama cât de interesantă și importantă este munca unui creator de handmade. Pe lângă priceperea, arta, dragostea pentru ceea ce face, trebuie pus mult suflet pentru realizarea acestor obiecte. Aceste produse care sunt unicate, sunt mai mult decât importante pentru fiecare persoană din viața noastră, care este una specială.
A fost interesant și nu m-am plictisit, deși eu, uneori, abandonez anumite lucruri din lipsă de interes.... Am petrecut cu ea, câteva ore, care mi-au fost benefice, atât pentru a înțelege fenomenul handmade cât și pentru a-mi dezvolta cunostințele, să nu fiu limitat în timp și spațiu.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018, în timp ce priveam la ultimul produs realizat de Helena....




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu