cluc24

marți, 29 mai 2018

Copilăria între trecut și prezent


Fiecare generația de copii are un alt curs existențial datorită evoluției vieții în general și a tehnologiei care evoluează, în special.
Când eram mic, noi ne jucam pe afară, fotbal, șotron, „v-ați ascunselea” și trăiam în natură. Generația de azi, se plimbă prin natură jucându-se pe tablet sau telefon, ori stau în casă pe calculator.
Joaca de-a „omul mare” era la ordinea zilei, noi pregătindu-ne pentru ceea ce vom face în viitor. Astăzi, prin facilitățile pe care le au, copiii sunt deja oameni mari!
În trecut, am fost copil avut acces la puține jucării, fiind o mare „reușită” dacă găseam niște palete sau mașinuțe chinezești, pe care le primeam după ce părinții stăteau la cozi interminabile. Aveam un joc de fotbal cu nasturi pe o  planșetă și era un motiv de distracție uzual, alături de celebrele jocuri cu pioni: „nu te supăra frate”, „sus-jos”. Ajungând la școală, am reușit cu ajutorul părinților să ne facem pe o placă de textolit, cu găuri în care înfigeam suruburi, un teren de fotbal în care o bilă era „unealta” cea mai de preț. În prezent, un copil are acces la o multitudine de jocuri pe internet, campionate online de fotbal, curse de mașini....
Ne uitam câte zece minute pe zi la televizorul alb-negru, căci atât aveam programul de desene animate. Degeaba ne cumpăram, după ani de așteptare, un televizor color căci programele erau tot alb-negru sau în cel mai bun caz: parțial color. Astăzi, fiecare copil își poate alege postul preferat cu desene animate, unde calitatea imaginilor sunt mai mult decât perfecte, color.
Uneori puteam merge la teatrul de păpuși sau la spectacolo pentru copii dar toate în limita bugetului și al existenței acestui divertisment pe piața locală. Nu aveam festivități și nu ne celebram zilele de naștere, sau pe cele ale copilului în mod deosebit.
În prezent, Opera Comică organizează anual spectacole pentru cei mici. În acest an, Festivalul Opera Copiilor va avea loc între 29 mai și 3 iunie, Atracție principală a festivalului o reprezintă premiera spectacolului Sunetul Muzicii. Spectacolul va avea 6 reprezentații, câte 2 în fiecare dintre zilele de 1, 2 și 3 iunie la Sala Mare din cadrul Operei Comice pentru Copii.
Alte evenimente și activități cu care vine festivalul în întâmpinarea publicului se numără un târg educațional cu 80 de expozanți, workshopuri și ateliere creative, jocuri și concursuri, precum și spectacole în aer liber. 
Copiii se vor putea bucura și de Aventura Parc, unde se vor putea cățăra, vor putea escalada și participa la campionate de public speaking, șah, kendama, Quoridor sau King Domino. În zona va fi amenajată o zonă cu zeci de fluturi vii, din diferite specii, patru acvarii cu pești, un tobogan gonflabil, o piscină cu bile, precum și un balon cu aer cald care vor face deliciul micului public vizitator.


Când noi eram copii, ne delectam cu puținele cărți de povești care existau în librării și eram dornici de a trăi alături de personajele dragi.
În prezent există o multitudine de oportunități și cărți, iar la Festivalul Opera Copiilor, celebrități precum Paula Seling, Margareta Pâslaru, Teodora Buciu și campioana olimpică, mondială și europeană la spadă Loredana Dinu, vor citi povești celor mici, în fiecare zi, între orele 16 și 18, într-un colț mirific și atrăgător.
Oare eram mai fericit dacă eram copil acum? Orice am gândi, fiecare perioadă și generație are avantajele și dezavantajele ei. Cine știe cum va fi în viitor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu