cluc24

luni, 12 martie 2018

Căsuța ideală


Casă, dulce casă

Locuința reprezintă cartea de vizită a proprietarului. Fiecare persoană își dorește un loc plăcut, în care să se simtă bine, adică să fie acasă!
Uneori este mai simplu să cumperi o locuință gata construită, dar apare inconvenientul ca această să nu corespundă în totalitate dorințelor viitorului proprietar. Fiecare persoană are propriile necesități care trebuie cumulate cu cerințele familiei și cu nevoile existențiale.
Când mergem să vizităm câte o locuință care este la vânzare, ceva nu ne convine. Poate fereastra nu este bine poziționată astfel încât soarele să ne răsfețe cu razele călduroase, încăperile nu corespund dimensional sau ca număr, ori prețul este mult prea mare pentru zona respectivă de încadrare în spațiu.
Pentru ca să avem propriul nostru paradis, cel mai bine este să ne construim locuința de la A la Z, mai concret, de la fundație până la hornul de evacuare pentru gaze, de pe acoperiș.
Achiziția terenului la un preț accesibil nu este una imposibilă, dar după aceea apar bătăile de cap! Pentru a se putea construi casa, este nevoie de autorizație de construcție, care se eliberează pe baza unor documentații tehnice, după un plan de amplasament în spațiu Oare nu se poate întâmpla ca locuința finalizată, după propriile dorințe, să fie totuși una care să nu-l satisfacă pe proprietar? Poate fi vorba de spațiul util, de materialele de construcție care pot produce condens și să distrugă pereții.... și multe alte probleme la care nimeni nu se gândește în faza conceperii casei.
Obtinerea avizelor de construire poate dura luni de zile, dar apelându-se la o firmă specializată, timpul se reduce considerabil.
După obținerea autorizațiilor și avizelor pentru construcție și funcționare, se emite certificatul de urbanism și se pornește la construcția efectivă a casei.
În primul rând pentru a se ajunge la casa de vis și care să corespundă normelor tehnice este nevoie de realizarea unui proiect de casa, după alegerea opțiunii ideale și a designului adecvat. Aceasta trebuie să se adapteze cerințelor pe termen lung ale beneficiarului, folosindu-se de toate avantajele disponibile și să asigure siguranță în exploatare.

Cum văd eu casa AIA ideală....

Locația va fi la marginea orașului, într-un loc liniștit dar nu îndepărtat de tumultul specific zonelor urbane.
Casa trebuie să fie înconjurată de grădină, cu multe flori, pomi fructiferi și verdeață. Clădirea trebuie ridicată pe două nivele, să fie de tip P+1. La intrare se vor afla trei trepte pe care sunt asezate ghivece cu flori, ca și cum grădina s-ar continuă în locuință.  
Deasupra intrării de la parter, va fi o terasă, unde se poate savura cafeaua și  se va admira peisajul. Sub terasă, tunelul de la intrare va conduce spre pivnița, care trebuie să fie distanțată de casă, ca să păstreze alimentele și băutura la rece. Accesul în beci se va face dintr-o zonă acoperită de terasă, pentru a se proteja alimentele de ploaie sau ninsoare. Pivnița va avea atât subsol cât și nivel P.
În partea din spatele casei, unde este mia multă umbră, în grădină, se va construi o terasă și un loc de grătar, de unde se va putea admira natura, se poate respira aerul curat și de asemenea, se pot oferi indicații celor care lucrează în grădină, la flori sau la cules de fructe! 
Locuința se construiește din beton și va fi acoperită, pe exterior cu polisteren, vopsit în culoare albă. Toate ferestrele vor fi din termopan de lemn, ca și copacii a căror adiere mângâie ușor geamul, vestind anotimpurile care vin și trec.
În prima încăpere de la intrare, va fi un hol din care se poate intra într-un grup sanitar și în living. La parter va fi și bucătăria, locul unde se prepară gustoasele preparate culinare. Între bucătărie și living va fi un mic antreu de unde pornesc scările spre etaj.
Lipită de casă, va fi garajul și camera centralei, locuri în care se va ajunge atât din exterior cât și din micul antreu de la parter (pentru ca șoferul și/sau “fochistul” să nu sufere de intemperiile vremii nefavorabile).
La nivelul superior, vor fi amplasate două dormitoare și o cameră pentru oaspeți. În colțul încăperii, se va regăsi și dressing care va fi “casă” pentru îmbrăcămintea membrilor familie. Holul va fi unul spațios, având atât calorifer cât și o unitate interioară pentru o instalație de climatizare, așa cum acestea se vor regăsi și în celelalte încăperi care deservesc etajul.  
Camerele vor fi mai aerisite din punct de vedere al mobilierului, deoarece îmbrăcămintea și încălțămintea vor avea propria loc cameră: dressingul. Acestea vor fi poziționate spre zona de răsărit, pentru ca soarele să spună “Bună dimineața”.
Unitățile exterioare ale instalațiilor de climă se vor afla pe laterala casei, aliniate în spatele casei, pentru a se feri de soarele puternic din timpul zilei. Băile sunt amplasate în extremitățile etajului, câte una în camera de oaspeți și una într-un dormitor, deasupra surselor de apă și canalizare aferente grupului sanitar și al bucătăriei de la nivelul inferior, economisându-se astfel componente sanitare (conducte și țevi) și optimizându-se traseele instalațiilor de apă și canalizare.
Deasupra intrării de la parter, va fi o terasă, unde se poate savura cafeaua și admira peisajul. Sub terasă, tunelul de la intrare va conduce spre pivnița, care trebuie să fie distanțată de casă, ca să păstreze alimentele și băutura la rece. Accesul în beci se va face din zonă acoperită de terasă, pentru a se proteja alimentele de ploaie sau ninsoare. Pivnița va avea atât subsol cât și nivel P.
Într-o anumită parte a grădinii, se va monta o terasă de unde voi putea admira natura, voi respira aerul curat și voi oferi indicații și sfaturi soției mele când se ocupă de flori, în timp ce voi scrie articole pentru blog. O să pregătesc și un loc specific pentru grătar....
Oare nu ar fi nevoie și de o piscină? Poate că da... dar de asta se poate ocupa firma care proiectează casa și verifică buna ei realizare. Aceasta va asigura informațiile necesare, consultanță, atât la începutul lucrărilor, cât și în timpul execuției și mai ales, post-execuție, deoarece, o fșrâmă din sufletul oor, rămâne și în această lucrare.....

Utilitățile

 Instalațiile electrice se vor dimensiona în așa fel încât branșamentul electric să fie realizat pentru o tensiune trifazată, utilă uneori pentru un mic polizor (mai trebuie ascuțite cuțitele de bucătărie) și o dimensionare cât mai eficientă și echilibrată a celor trei faze de curent monofazat pentru circuitele de iluminat și prize. Fiecare încăpere va avea propriul circuit de iluminat și priza, astfel încât, la o deconectare la supracurent a siguranțelor de protecție, casă să rămână iluminată, în mare parte.
 Alimentarea electrică cu 380V este mai costisitoare la emiterea avizului tehnic de racordare dar se compensează la consumurile aferente locuinței. Pentru eficientizarea consumurilor energetice se vor folosi surse de lumină cu led.
Apa potabilă se va asigura de la un puț de apă, forat la mare adâncime. Canalizarea va fi executată până la marginea drumului, cu speranța și siguranță că în în scurt timp, zona va fi populată iar localnicii se vor conecta la rețeaua de canalizare, și chiar de apă, a orașului.
Căldura pe timpul iernii și apa caldă de zi cu zi, se vor asigura cu ajutorul unei centrale electrice, care poate în timp, va fi înlocuite cu o centrală pe gaz, când rețeaua va fi disponibilă.
Relaxarea, pe timpul iernii, după dezăpezire, se va face în fața televizorului conectat la o antenă de pe casă.
Parcă visul este mult prea frumos..... 


Acest articol a fost scris Pentru Spring SuperBlog 2018.


4 comentarii:

  1. Mult adevar : Locuința reprezintă cartea de vizită a proprietarului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar exista AIA! Noi mereu vorbim de casa aia, fara a sti ca este chiar o companie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista si este o companie specializata in proiectare si avizare constructii.

    RăspundețiȘtergere