cluc24

vineri, 10 noiembrie 2017

De-aș putea întoarce timpul....

De-aș mai fi student.... Ce vremuri au fost... dar ce vremuri puteau fi acum! După un an de stres și agitație cu examene și profesori mai normali sau mai ciudați și colegi de tot felul, aș fi putut demonstra celor din jur că pot să-mi căștig singur existența, chiar distrându-mă, prin programul work and travel, adresat studenților.
Având câteva luni de vacanță, cu puțină întârziere în semestrul I al noului an universitar (în total patru luni).... aș fi călătorit în lumea îndepărtată și mult visată de unii români, în America. Pentru facilitățile oferite, aș fi ales Work and Travel Vacante Speciale.
Procesul de socializare a omului a început din cele mai vechi timpuri și a fost posibil prin instrumentul comunicării. Comunicarea a existat din cele mai vechi timpuri și a fost puntea de trecere de la omul primitiv la omul din prezent, care se află în continuă cercetare, studiu, dezvoltare.
În cadrul comunicării se  grupează informaţiile, care apoi sunt generate sub formă de mesaje de către o sursă (care mai este denumită şi emiţător) care le  transmite printr-un canal specific pentru a fi recepţionate şi interpretate de către un receptor, ceea ce înseamnă că limba utilizată este importantă. Fără comunicare, viaţa socială nu putea accede la un nivel de dezvoltare prin care să asigure individului cele necesare vieţii de zi cu zi. Prin comunicare se transmite identitatea culturală atât în context individual cât și în plan universal.
Identitatea culturală reprezintă identitatea împărtăşită de membrii aceleiaşi culturi. și  este rezultatul interacţiunii identităţii personale cu identitatea de grup. Un grup social devine relevant dacă grupul este relativ larg este  format din membrii aceleiaşi culturi, din persoane ce împărtăşesc aceleaşi credinţe, obiceiuri și valori ale aceluiaşi sistem de simbolizare. Când se face referire la identitatea culturală, de fapt se aprofundează limba, cultura, religia, patrimoniul cultural cu tradiţiile aferente.
Fiecare individ, în momentul când alege să se folosească de o oportunitate care se iveşte, are anumite aşteptări, de fapt sunt visele aferente propriei identităţi personale și sociale. Momentul în care individul ia contact cu realitatea înconjurătoare, intervin anumiţi factori care sunt decizionali în contextul momentului respectiv. La contactul cu o nouă societate, o nouă cultură, individul trăieşte experienţe emoţionale noi, apărute din eforturile lui de adaptare la noul sistem. Din acest motiv, programul work and travel pentru studenti este o oportunitate pentru o gândire deschisă și o vastă experiență în planul vieții.
În cadrul acestui program aș fi descoperit cultura americană în contextul culturii universale și îmi puteam dezvolta primele abilități din cadrul domeniului de pregătire la cursurile universitare sau alte domenii convexe. Exersarea limbii engleză era un factor important în cadrul dezvoltării personale, chiar și într-o vacanta speciala.
Chiar dacă specializarea mea era una din domeniul tehnic, aș fi ales un job de vacanța comunicativ, în care să fiu în permanentă legătură cu oamenii. Ar fi fost greu ca orice început datorită carențelor de comunicare, dar în timp, aș fi devenit un vorbitor perfect al limbii engleze. Aș fi ales un job de cafe worker, în cadrul căreia preparam diferite sortimente de cafea pentru un local, cu asemenea specific. Aș fi îmbinat plăcerea cu munca și utilul cu plăcutul. Mie îmi place și acum cafeaua, și aș fi avut ocazia să descopăr diferite combinații și variante ale mirificei licori, care ne înseninează diminețile și nu numai.


Fiind în America, nu aș fi ezitat să străbat țară, atât cât îmi permitea timpul, bugetul și starea mea sufletească. Ca destinație aș fi ales orașul Phoenix din Arizona, pentru a nu rata vizitarea Marelui Canion, cheia lungă și adâncă săpată de fluviul Colorado. Aș fi străbătur cu o mașină închiriată toți cei 477 de kilometri, pentru a vedea întreaga splendoare a uneia dintre cele mai atractive și vizitate zone turistice din vestul S.U.A.. Nu aș fi ratat nici craterul Barringer, gaura uriașă din platoul Colorado.


Din Phoenix se pot vizita ușor orașele aceluiași stat, precum Tucson, Mesa, Glendale sau Scottsdale. Obișnuit cu temperaturile ridicate și capricioase din România, nu mi-ar fi fost greu să rezist la 32-40 de grade Celsius, plimbându-mă pe drumuri forestiere, parcuri, zone de recreere și vizitând rezervațiile de amerindieni.
Aș fi văzut cu ochii mei vestigiile istorice care poartă urmele franciscanului spaniol Marcos de Niza, cel care a explorat această regiune în anul 1539, făcând cunostință cu băștinașii din tribul Sobaipuri. De asemenea aș fi admirat orașele fondate de mormonii lui Brigham Young: Heber, Safford, Snowflake și Mesa.
Cultura americană din această regiune are și amprente mexicane, datorită istoriei agitate a acestui stat atât de important și valoros al S.U.A.
Timpul este prețios, dar uneori poate ajunge și pentru mici călătorii care în timp,  pot deveni cele mai plăcute amintiri. . O lună de călătorii prin America, nu este de ici colo, iar socializarea cu alți studenți chiar și străini, cazați în același loc, duce la o dezvoltare a concepțiilor și mentalităților care ne influențează viața.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2017, iar imaginile folosite au fost preluate de pe situl CND Vacanțe Speciale, cu gândul la programul work and travel atât de util studenților din ziua de astăzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu