cluc24

vineri, 12 mai 2017

VEZI AICI riscurile la care sunt expusi copiii sedentari. Ce masuri pot adopta parintii?


Peste 60% dintre copiii din Romania sunt predispusi la obezitate si alte afectiuni serioase, prin prisma sedentarismului. Parintii ar trebui sa-si incurajeze copiii sa faca mai mult sport si sa petreaca mai mult timp in natura, dar oare o fac?
Studiile arata ca mai mult de o jumatate din totalul copiiilor cu cetatenie romana sunt sedentari. Riscurile la care acestia se expun sunt numeroase: susceptibilitatea la boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet, insomnie, depresie si afectiuni ale sistemului osos.
In calitate de parinti, este obligatoriu sa va implicati in mod productiv in dezvoltarea copiilor vostri. Daca observati ca cei mici petrec mai putin de o ora pe zi facand miscare si mai mult de 3 ore pe zi in fata televizorului sau calculatorului, acest lucru este un semnal de alarma: copiii vostri au un stil de viata sedentar si trebuie sa faceti ceva in privinta asta.
Iata cateva modalitati prin care puteti combate sedentarismul la copii:

·         Obisnuiti-va copiii sa faca sport inca din primii ani de viata. Stiti foarte bine ca, in zilele noastre, tehnologia a pus monopol pe vietilor copiilor nostri. Multi prichindei invata sa foloseasca telefonul mobil si tableta inca de la varsta de 2-3 ani. Incercati sa evitati instalarea acestei obisnuinte nocive in viata copilului vostru. Atunci cand este mic, incurajati-l sa faca sport si petreceti cat mai mult timp in aer liber. Chiar si in primul an de viata, il puteti plimba frecvent prin parc. Pe ilbambino.ro gasiti carucioare moderne si practice, iar tot de aici puteti achizitiona si triciclete pentru copii. Viziteaza site-ul si alege modelul dorit

·         Nu le permiteti accesul la tehnologie fara supraveghere. Cu riscul de a fi un pic autoritari, va sfatuim sa nu le permiteti celor mici sa petreaca prea mult timp in fata televizorului, laptop-ului sau calculatorului, restrictionandu-le accesul la telefoanele mobile si la tablete. Nu cadeti prada insistentelor, a plansetelor si a tipetelor, ci ganditi-va tot timpul ca procedati in felul acesta intocmai pentru binele lor. In cele din urma, vor apela la santajul emotional. Vor plange fara oprire si vor suferi intens, spunandu-va, printre suspine, ca ceilalti copii au voie sa se joace pe tableta si ca ei isi doresc acelasi lucru. Tristetea lor va starni mila, insa nu va lasati pacaliti, ci adoptati o atitudine corespunzatoare, actionand asa cum un parinte ar face-o, nu un prieten.

·         La joaca! Daca cel mic nu are chef sa iasa afara la joaca, ci prefera sa stea in casa si sa se uite la televizor, ai putea incerca sa inventezi jocuri si sa-i starnesti interesul. Secretul este sa faci sa para ca activitatile sportive sunt mai distractive decat jocurile pe calculator. Daca este mai mare, cumpara-i bicicleta sau role si invata-l sa mearga pe ele. Cu siguranta ii va placea, iar in felul acesta va uita de jocurile video sau in cel mai rau caz, va micsora timpul petrecut astfel.

Incurajati-va copiii sa aiba o viata activa: sa faca mult sport, sa manance sanatos si sa se hidrateze in mod corespunzator. Indreptati-i pe drumul cel bun si astfel reduceti riscurile de obezitate, boli de inima si alte afectiuni periculoase ce reprezinta o amenintare la adresa sanatatii micutilor.  

Un comentariu: