cluc24

miercuri, 23 noiembrie 2016

Călătorie europeană


Soarele începe să-şi facă apariţia. A ajuns cam sus… Mă uit la ceas şi grăbesc paşii. Nu sunt mulţi … paşii, că abia am coborât din maşină, ca să urc în autocar. La uşa acestuia, lângă şofer, se află mai mulţi turişti. Eu sunt ghidul lor, nu ghiduşul lor…deci măresc din nou paşii.
Ajung în faţa lor şi încep să le vorbesc, acaparându-i. După cinci minute în care tot vorbesc, fără a avea o ţintă precisă, ne urcăm în autobuz şi pornim:
- Vă doresc călătorie plăcută!
Sună ciudat, de parcă m-aş despărţi de ei. Pentru a trece de momentul stânjenitor, pornesc muzica. După două minute, ne oprim pentru a lua şi ultimii pasageri de pe drum. Încep să-i studiez şi mă gândesc că poate acum, nu voi avea întârzieri pe traseu, pentru că de obicei unii sau alţii uită să revină la autocar şi trebuie să-i căutăm de zor. Noroc că am numărul fiecăruia, de telefon. Ei sunt fericiţi că au prins aceste oferte turistice şi călătoresc spre Croaţia.
Traseul este unul lung ca distanţă dar, scurt ca timp. Călătoria este dificilă până ieşim din ţară, drumul fiind anevoios. Mi-am pregătit mapa cu informaţiile turistice specifice fiecărei zone turistice prin care trecem.
După câteva ore ajungem la graniţă şi începe adevărata aventură. Unii îşi caută actele, alţii mâncarea iar unii sunt greu de trezit din somnul adânc în care au căzut în urma legănatului…
Prima zi este cea mai grea. Bine că am ajuns cu bine în Croaţia şi ajungem la Zagreb, capitala Croaţiei, punctul de legătură dintre Europa centrală şi Marea Adriatică, unde admirăm muntele Medvednica şi râul Sava, de la o altitudine de 120 metri.
Călătoria continuă pe coasta Mării Adriatice până la mirifica Coastă a Dalmaţiei. De câte ori mă gândesc la această zonă, inevitabil îmi revine în memorie, desenele animate din copilărie: “101 Dalmaţieni”. Pe drum admirăm casele impunătoare, înalte, realizate pe mai multe nivele care sunt lipite între ele , iar în partea opusă lor se află drumul îngust, presărat de măslini, palmieri şi vegetaţie stearpă care se află şi la intrarea în regiune.
Călătoria continuă prin oraşele turistice Dubrovnik, Split, Trogir, Zadar iar punctul culminant va fi Insula Krk unde am petrecut relaxaţi la plajă. Următoarea escală este la Belgrad, trecând prin Peninsula Istria spre Podgoriţa.
Nu putem reveni din Croaţia fără o escală la celebrul amplasament Lacul Balaton, din Ungaria. Acolo am simţit aerul răcoros care prevestea apropierea de ţara noastră. Pe suprafaţa lacului se formase un strat subţire de gheaţă, de se puteau pescui la copcă! Temperatura scăzuse în depresiunea Panonică şi lacul îngheţase, seara având crăpături în  locul unde se forma în perioada de iarnă, podul de gheaţă.
Punctul de atracţie al sejurului este Marele Canion TARA, lângă Fiordul Kotor, unde se vizitează Rivierace, care leagă Kotor de Tivat. Cetatea medievala Kotor are străzile înguste şi întortocheate, de parcă ne-am deplasa într-un labirint . Am intrat pe Poarta Mării în cetatea care are trei porţi datând din secolul al XVI-lea. Această aşezare aparţinând Muntenegrului este un punct de referinţă în istoria şi cultura ţării. Vizitând cele două ţari, am văzut o mică părticică din trecutul fostei Iugoslavii.
A fost minunată excursia organizată prin CND Turism care oferă turiştilor Vacanţe Speciale.
Dar oricât de minunat a fost circuitul, ne-am simţit perfect şi împliniţi când am revenit în ţara noastră dragă. Şi la noi în ţară organizez circuite turistice interesante, pentru a redescoperi mirifica noastră ţară. Următoarea călătorie va fi în Maramureş.
Călătorii au ajuns obosiţi acasă, dar fericiţi de ceea ce au văzut, completând astfel albumul cu amintiri din viaţa lor. Noroc că au avut toţi actele la ei, că banii s-au cam dus pe suveniruri şi mici plăceri culinare, care va fi o altă poveste.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu